Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 Mayısta açılması planlanan 400 yataklı Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde incelemelerde bulunan Bakan Akdağ, hastane binasını gezerek, başhekim Mustafa Berktaş'tan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
Daha sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) salonunda Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında düzenlenen ''Van İli Sağlık Hizmetleri Sunumu'' toplantısına katılan Bakan Akdağ, kentteki sağlık hizmetlerini ve AK Parti hükümeti döneminde sağlık alanında yapılan çalışmaları anlattı.
Bakan Akdağ, vatandaşların daha rahat ve kolay sağlık hizmeti alması amacıyla illeri bölgelere ayırdıklarını belirterek, ''Van da geçmişten beri sürekli göç alan ve nüfusu artan bir il. Bundan dolayı yürüttüğümüz sağlık politikalarında illerin nüfusunu göz önünde bulunduruyoruz'' şeklinde konuştu.
Sağlık alanında 2002 yılı ile 2011 yılı arasında yaşanan değişimi anlatan Bakan Akdağ, şunları kaydetti:
''Van'da 2002 yılında uzman hekim sayısı sadece 80 kişiydi. Şu anda ise bu sayı 327. Uzman hekim sayısını yaklaşık 4 katına çıkardık. O yıllarda, bu kadar kişiyle sağlık hizmeti nasıl veriliyordu. Hayal etmek mümkün değil. Aynı şekilde diş hekimi, pratisyen hekim, hemşire, ebe ve hizmet alımı ile çalışan personel sayısında da önemli artış sağlandı. Bu sayılara ulaşmamış olsaydık, şu anda verilen hizmeti veriyor olmazdık. Sağlık insan gücünü yaklaşık 5 katına çıkardık. Halen ciddi bir açık var. Yaptığımız tüm çalışmalara ve oranların artmasına rağmen doktora, hemşireye, sağlık insan gücüne ihtiyacımız var.''
Akdağ, 2003-2010 yılları arasında sağlık alanında yapılan yatırım ve donanım harcamalarında, önceki 7 yıllık döneme göre 19 kat daha fazla kaynak kullanıldığına dikkati çekerek, 2003 yılında devralınan Başkale, Çaldıran, Gevaş ve Bahçesaray devlet hastaneleri ile 2 aile sağlığı merkezinin tamamlanıp vatandaşların hizmetine sunulduğunu ifade etti.
Temel sağlık hizmetleri konusunda da büyük mesafe alındığını dile getiren Akdağ, şöyle devam etti:
''Görevi devraldığımız günden itibaren yapılan çalışmalarla sağlık alanında önemli yol aldık. Birinci basamak, muayene oda sayısı 50'den 271'e, yıllık muayene sayısı ise 354 binden, 1 milyon 349 bine çıktı. Hala bu sayıların artmasını bekliyoruz. Bu sayılara bakarak, sokaklarda eylem yapanların, geçmişte Türkiye'nin nerede olduğunu unutan kişiler olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu artış, hükümetimizin ortaya koyduğu sistemle gerçekleşti. Bebekler açısından aşının önemini biliyorsunuz. Van'da aşılama oranı yüzde 54'lerden 92'ye yükselirken, bebek ölümü hızı binde 24'ten 15'e, anne ölüm oranı da yüzbinde 211'den 21'e düştü. Bebek ölümlerindeki hedefimiz, bu oranı binde 10'ın altına indirmektir.''
Acil yardım ve kurtarma hizmetlerinde yapılan çalışmaları da anlatan Akdağ, eskiden kızaklarla taşınan hastaların şu anda kar üstü ambulanslarla hastanelere ulaştırıldığını söyledi.
Akdağ, kara araçlarının yanı sıra helikopter ve uçak ambulansların da hastalar için tahsis edildiğini vurgulayarak, bir süre önce uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralanan ünlü şarkıcı İbrahim Tatlıses'in tedavi için yurtdışına gönderilmesiyle ilgili bir dedikodu yayıldığını, oysa ki, hastaların sağlık durumuna göre hiçbirini ayırt etmeden nakillerini gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Akdağ, sağlık alanında yapılan çalışmalarla ilgili verdiği bilgilerin ardından toplantıya katılan idareciler ve sağlık çalışanları ile fikir alışverişinde bulundu.
Toplantıya Vali Münir Karaloğlu, AK Parti milletvekilleri İkram Dinçer ve Burhan Kayatürk, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, vali yardımcıları, kaymakamlar, il ve ilçe sağlık müdürleri, hastane başhekimleri ve çok sayıda sağlık personeli katıldı.