Adana'ya 190, Kayseri’ye 170, Kahramanmaraş'a ise 160 kilometre uzaklıktaki Tufanbeyli ilçesinde yapılıp 2004 yılında hizmete giren devlet hastanesi, doktor olmadığı için bir sağlık ocağı gibi hizmet veriyor.
Tufanbeyli Aile Sağlığı Merkezi'nde bile 6 pratisyen doktor varken devlet hastanesinde başhekim dışında 3 pratisyen doktor ve 1 kadın doğum uzmanı bulunuyor.
Hastanede normalde 1 dahiliye, 1 kadın doğum 1 aile hekimi ve bir diş hekimi, acil serviste ise 4 pratisyen hekimin görev yapması gerekirken bakanlık tarafından atanan doktorlar ya istifa ediyor ya uzmanlığı kazanarak gidiyor ya da sürekli rapor alarak hastaneye gelmiyor.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ise bu sorunu çözmek için Sağlık Bakanlığından direkt atama yetkisi alarak geçici görevlendirme kararı aldı. Genel sekreterlik Adana'da bulunan dahiliyeci ve çocuk doktorlarını birer hafta arayla geçici görevlendirme ile hastaneye göndermeye başladı ancak bu çözüm de yeterli olmadı.
Geçtiğimiz günlerde dahiliye doktorunun Tufanbeyli'ye saat 12.00'de ulaşabildiğini anlatan hastalar, saatlerce muayene olabilmek için beklemek zorunda kaldıklarını belirterek, "Bu her zaman böyle. Hastane yapmışlar, doktor yok. Böyle hastane yapmanın bir anlamı yok. Saatlerdir doktor bekliyoruz. Buradaki insanlar normal insan değil, hasta. Biraz doktorlarda insaf olsun. Buraya gelecek doktor neden bir gün önce gelmiyor? Tufanbeyli Türkiye'nin bir ilçesi değil mi? Buraya gelen doktorlar neden burada durmuyor da hemen gidiyor? Biz sağlık hizmetini hak etmiyor muyuz? Bu duruma bir çözüm bulsunlar" diye dert yandı.
Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği yetkilileri, Tufanbeyli merkeze uzak olması ve gönderilen doktorların şehir merkezinde 5 bin lira maaş alırken ilçeye gittiğinde maaşının 3 bin liraya düşmesinden dolayı orada görev yapmak istemediklerini belirterek, "Sağlık Bakanlığı hastaneye doktor atıyor ancak doktorlar bir yolunu bulup orada görev yapmıyor. Kimi uzmanlığı kazanıyor, kimi istifa ediyor, kimi ise rapor alıp hiç gitmiyor. Bir doktor var, 6 aydır raporlu. Biz bu sorunu çözmek için bakanlıktan direkt atama yetkisi istedik. Bunu alarak oraya atama yapıyoruz ancak doktorlar gitmek istemiyor. Bu nedenle geçici görevlendirme dönemi başlattık. Doktorlar birer hafta arayla Tufanbeyli'ye gidip hizmet veriyor. Geçtiğimiz günlerde kadın doktorumuz otobüsle gittiği için hastaneye geç gelmiş. Onunla ilgili de soruşturma başlatıldı. Biz vatandaşı mağdur etmeden hizmet götürmeye çalışıyoruz" dedi.
Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ise bakanlığın mecburi hizmet sistemini kaldırması gerektiğini, kırsal alanlara gönderilen doktorların ücretlerinin artırılması gerektiğini söyledi. Herkesin istediği yerde çalışma hakkı olması gerektiğini savunan Ökten, Tufanbeyli'ye gitmek istemeyen bir doktorun Hipokrat yeminiyle ters düşmeyeceğini söyleyerek, "Her yere hastane açmayı doğru bulmuyoruz. Bunun yerine hasta transportunu sağlayacak sistemler geliştirilmeli. Şu andaki geçici görevlendirme ise zaman zaman yapılmakta. Bu durum ise hekim ve hasta açısından haksızlıklara, yetersizliklere neden olmaktadır" dedi.