Medimagazin logo

Tansiyonu belirleyen genetik şifre çözülüyor

Uluslararası bir araştırma ekibi, insan geninde kan basıncıyla ilişkili 20'den fazla yeni bölüm belirledi.
Tansiyonu belirleyen genetik şifre çözülüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Sonuçları, Nature ve Nature Genetics dergilerinde yayımlanan araştırmalara göre, hemen hemen her insan bu genetik varyantlardan en az birini taşıyor. Araştırma bulgularının, yeni tedaviler geliştirilmesinde yararlı olacağı belirtiliyor.

İlk çalışma kapsamında 24 ülkeden bilim insanları, 200 binden fazla kişinin verilerini inceledi ve gen haritasında kan basıncıyla ilişkili 16 yeni bölüm saptadı. Nature Genetics'de yayımlanan ikinci araştırmada da 6 yeni genetik dizi belirlendi.

İngiliz kalp hastalıkları vakfı "British Heart Foundation" uzmanları ise sağlıklı kan basıncı için yaşam biçiminin en belirleyici etken olduğunu kaydediyor.

Vakfın tıbbi direktörü Prof. Peter Weissberg, dünyanın her yerinden araştırmacıların, kan basıncını kontrol eden bazı genleri bulduklarını ve bu verilerin gelecekte yeni tedavilerin yolunu açabileceğini söyledi. Weissberg, genlerin "bulmacanın sadece bir parçası" olduğunu vurgulayarak, yüksek tansiyonu önlemek için yaşam biçimine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yüksek tansiyonun (hipertansiyon), kalıtımsal olduğu kadar obezite, egzersiz ve tuz tüketimiyle de bağlantılı olduğu biliniyor. Yaşam biçiminin tansiyon üzerindeki etkileri bilinmekle birlikte, hipertansiyonun genetik kökenleri hakkında çok az veriye ulaşılmıştı.

Araştırmacılar, son çalışmalar ile kan basıncını etkileyen genlerin ancak yüzde 1'i belirlenmiş olsa da bu bulgularla genlerin tansiyon üzerindeki rolünün anlaşılmasında "önemli aşama" kaydedildiğini belirtiyor.
 

tansiyonu
belirleyen
genetik
şifre
çözülüyor
Yorum (3)
gölgelice
Dünya TA ortalaması 116 mmHg bulunmuş, hiç tuzla tanışmamış toplumlarda TA ortalaması ise 85 mmHg. Yani tansiyon tuz ile direk ilişkili değil mi de habire genetikten, şurdan burdan sebepler bulunmaya çalışılıyor. Kısaca tuz olmasa tansiyon derdi de olmayacak. Bu şekilde tuzu yok gibi sayıp da, insanlar uyanmasın, biz bunların üstünden kazanç sağlayalım diyenler mi var?
0
Cevapla
MO
Gölgelice kardeşim, haklısın ama aynı miktar tuz alan bir insanın hipertansif olup diğerinin olmaması olayını belirleyen genetik kodlar var. Amerikan zencilerinde hipertansiyon oranının aşırı yüksek oluşü köle tacirlerinin gemilerinin ambarlarında haftalar süren susuzluğa renin angiotensin sistemi dolayısı ile tuz tutma yeteneği fazla olanların hayatta kalmasına bağlanır ki çok tutarlı bir teoridir.Tuz tutan insan ambarda hayatta kalır ama maalesef daha hipertansif olur, bunu da genler belirler. Na-Cl kotransporteri ve Na K 2Cl transportıeri gibi distal tubuli fonksiyonları yani.
0
Cevapla
gölgelice
Herkesin tuz tutma düzeyi farklı olabilir tamam, buna bir itirazımız olamaz. Zaten farklı olmak zorunda, değilse ırklar olmazdı. Benim anlatmak istediğim, tuzu 10 bin sene öncesi gibi doğal haliyle, besinlerle alsak, hiç tuz atmasak, tansiyona meyli olanlar, yine de tansiyon olur muydu? Tuz major faktör iken neden minör faktörmüş gibi yaklaşılıyor. Burda da tansiyon ticareti mi yapılıyor demek istemiştim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir