Medimagazin logo

Tam Günde bir karar da Adana'dan

Türk Dişhekimleri Birliğinden....
Tam Günde bir karar da Adana'dan
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

650 sayılı KHK ile yapılan değişikliklere dayanarak kamuda görevli dişhekimlerinin muayenehanelerinin kapatılması gerektiğini belirten işlemin iptali için açılan davalarda bir iptal kararı da Adana İdare Mahkemesinden geldi.

Adana Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezinde dişhekimi olarak çalışan ve aynı zamanda muayenehanesi bulunan meslektaşımıza, 650 sayılı KHK’nın çıkartılmasından sonra, 2011 yılı Eylül ayında, Adana İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bir yazı gönderilerek, serbest çalışmasına son verilmesi istenmiştir.

Türk Dişhekimleri Birliği tarafından 650 sayılı KHK’nın Anayasa’ya aykırı olduğu, muayenehanelerin kapatılmasına ilişkin işlemlere karşı dava açılabileceği; dilekçe örnekleri ve Anayasa’ya aykırılık değerlendirmeleri ile birlikte meslektaşlarımız ile paylaşılmıştı.

Meslektaşımız, İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu işleminin iptali için Adana İdare Mahkemesinde dava açmıştır. Dava sırasında 650 sayılı KHK’nın dava konusu işleme esas alınan ve hekim ve dişhekimlerinin mesai saatleri sonrasında da olsa kamu dışında mesleklerini icra etmelerini önleyen hükümlerinin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla, CHP tarafından Anayasa Mahkemesinde dava açılmıştır. Anayasa Mahkemesi söz konusu hükümlerin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar vermiştir. Henüz gerekçeli kararı yayınlanmamış olan bu Karar’ın yürürlüğe gireceği tarih de Resmi gazete’de yayım tarihinden altı ay sonraya ertelenmiştir.

Adana İdare Mahkemesi, Anayasa’ya aykırı olduğu saptanmış olan hükümlerin uygulamasını sürdürmesinin hukuka aykırı olacağı tespitiyle, Adana İl Sağlık Müdürlüğünün dava konusu işleminin iptaline karar vermiştir.

Geçtiğimiz günlerde Muğla ve Balıkesir İdare Mahkemelerinden verilen kararlarla paralel olan Adana İdare Mahkemesi Kararıyla, kamuda çalışan meslektaşlarımızın mesai saati dışında kamu dışında mesleğini uygulamasının önünde bir engel bulunmadığı hukuksal olarak bir kez daha saptanmış bulunmaktadır.

Adana 1.İdare Mahkemesi Esas No 2011/1818, Karar No 2012 için tıklayınız...

tam
günde
bir
karar
da
adana'dan
Yorum (5)
cansu güven
Gözleri var görmezler,kulakları var işitmezler.Mahkemelerin ard arda verdiği kararlarla adalet yerini bulmuştur.Benim kanaatıme göre isteyen hekim mesaiden sonra dilediği yerde mesleğini serbestçe ve rahat bir şekilde idame ettirebilir.
0
Cevapla
mmc
Arkadaşlar anayasa mahkemesinin 18.07.2012 günlü 650 sayılı KHK nın 6 ay süreli iptaline ilişkin E.2011/113 sayılı dosya kararı resmi gazetede yayınlandımı bilen varsa lütfen bilgilendirsin.Yoksa yayınlanması için gerekçeli kararın açıklanmasımı bekleniyor ? yada bunlar zamanamı oynuyorlar? 6 aylık süre şu anda işliyormu ? tabipler odalarını bu konularda takipçiliğe davet ediyorum.Kazanılan davaları muayene açma talebi varmı?varsa müdürlüğün bakanlığın bu taleplere cevabı nedir?Lütfen paylaşalım
0
Cevapla
kuzey dr
başrolsüz ne dizi ne sinema filmi olur. dünyada lider olan ülkeler var. salığında lideri doktorlar bunu ergeç idrak edip doktorlarla uzlaşacaksınız başka şansınız yok
0
Cevapla
Rr
Ocak ayı sonuna kadar yeni saçma bir kanun daha çıkarmazlarsa herkes istediği yerde çalışabilecek, kamudakilerde dahil herkes muayenehanede açabilecek. Olması gerekende bu. 70 milyara dayanan sağlık harcamasını muayehaneler yapmıyordu, bilakis katma değer sağlıyorlardı, hükümetin vermediği motivasyonu muayenehane veriyordu ve sorunlar pekala ve alasıyla bugün özel hastanelere ödenenden daha ucuza kamuda çözülüyordu. Muayenehaneye gelemeyen hasta zaten sgk lı özelede gidemiyor şu anda, demagojiye gerek yok onlarında işi çözülüyor bir şekilde..... Şimdi yapacakları daha modern ve kontrol altındaki, kayıtlı, muayenehanelerlede anlaşma yaparak yola devam etmek. Zaten çoğu doktori beşten sonra çalışmak istemiyor, yavaş yavaş da olsa doktorlar hayat boş yaşam hoş beş lira fazla kazancam diye gece gündüz yırtınmaya gerek yok demeye başladılar. Hocalar nasıl serbest çalışıp bakan beyin tarif ettiği gibi içerideki arkadaşları üzerinden ameliyat eğitim yapıyorlarsa, kamu doktorlarıda da serbest olmalı. Kontrol sistemi zaten artık her şeyi takip ediyor, sorun çıkmaz. Nitekim serbest deseniz de bugün kamudakilerin yüzde ellisi açmaz. Yani hatırlayın Özal marlboro veya dolar serbest dedi ne oldu ertesi gün? Kaçak sigara işi bitti ve devlet vergi kazanmaya başladı, yani ileri görüşlü büyük adam olmak başka bir meziyet....
0
Cevapla
ali akin
Yanlis yorumlar var maalesef.6 aylik sure gerekceli karardan itibaren gecerli olacak.saygilar
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir