Medimagazin logo

Tam gün yasasında son durum

Tam gün yasasında son durum
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Tam gün yasasıyla ilgili son durum nedir-" sorusuna, "Bütün paydaşlarımızla görüşmelere devam ediyoruz. Önümüzdeki hafta kalan paydaşlarımızla görüşeceğiz. Görüşmeler tamamlandıktan sonra talepleri masaya alacağız. Gerek bakanlık olarak gerek hükümet olarak değerlendirip, üretebileceğimiz süreçleri, üniversitelerimiz, hocalarımız ve tıp camiamız için hayırlı ve doğru olduğuna inandığımız neticeleri de kamuoyuyla paylaşacağız" yanıtını verdi.

tam
gün
yasasında
son
durum
Yorum (13)
Dr.O
Uygar ülkelerde olduğu gibi sözleşmeli model dışında hayata geçirilecek tüm çözümler Sağlık Bakanını son derece zora sokacaktır. Zira tam gün yasal olarak Anayasa Mahkemesi tarafından onanmıştır. Mesai sonrası çalışma istisnasını yalnızca Hekim akademisyenlere uygulamak olanaklı olmayacaktır. Bu durumda uygulama geçmişte yaşanan ciddi sorunları yeniden gündeme taşıyacaktır. Sistemin yönetilmesini talep eden ve üniversitesini geliştirmeyi hayal eden hiçbir rektör ya da yönetici geçmişe dönmeyi talep etmez. Sözleşme dışındaki formüller yeniden revizyon gereksinimi doğuracaktır. Bunu görmek için uluslararası deneyimleri izlemek yeterlidir. Siz hiç kendi staf çalışanının (sözleşmeli olması durumu dışında) başka bir hastanede ya da serbest çalışmasına göz yuman hastane gördünüz mü?sadece neden diye sormak yeterli bu işletme sahiplerine.
0
Cevapla
şahin öztürk
sayın dr.o .dr Bir yanlış anlamayı düzeltmek istiyorum.Anayasa mahkemesi 2010 yılında ana muhalefet partisi tarafından açılan iptal davası ile tam gün yasasını hekimlerin serbest çalışma özgürlüğünün diğer meslek gruplarından farklı anlam ifade ettiği ve kısıtlanamayacağını gerekçe göstererek iptal etmiştir.. Ancak sorun anamuhalefet partisinin sadece üniversitede çalışan hekimler adına başvurmasından kaynaklanmış ve ortaya tam bir kargaşa çıkmıştır..Öyleki anayasanın eşitlik ilkesine göre tüm hekimlerin serbest çalışabilmesi gerekirken sağlık bakanlığı bunu görmezden gelerek sadece kamu hekimlerini kapsayan bir düzenleme yapmış, bu düzenlemede danıştay 5. dairesi tarafından yürütmesi durdurularak iptal edilmiştir.. Ancak bunu yine güç gösterisine dönüştüren sağlık bakanlığı 650 sayılı khk ile hukuku arkadan dolanarak ve anayasanın amir maddesine aykırı olarak kamu hekimlerine serbest çalışmayı olanaksız hale getirmiştir. Sonuç olarak anayasa mahkemesi iptal başvurusunda anılan üniversite hekimlerinin serbest çalışmasının yasaklanamayacağına hükmetmiştir..Hukuken ve mantık olarak,eşitlik ilkesinide gözeterek aynı başvuru içinde kamu hekimleri olsaydı aynı ifadeler kamu hekimleri için geçerli olacaktı.. anamuhalefet partisi burada iyi birşey yapayım derken eksik başvuru ile hala süregelen bir kaos ortamı oluşmasına sebep olmuştur..Ama hukuk aynı zamanda akıl ve mantığa göre hükmediyorsa hekimin birine sen serbest çalışırsın sen çalışamazsın demek adil olmasa gerek..ancak şu andaki güç bunun uygulamasına engel olmaktadır.. Ayrıca muayenehanecilik hekimlerin elindeki en önemli güçlerden biridir..'01 yılına kadar yapılan tüm iyileştirmeler onun hatırına yapılmıştır..Kamu hekimlerinin ellerinde artık hiç bir koz yoktur..Güç ne verirse onu kabul edeceklerdir. Sonuç olarak kamu yada üniversitede çalışan tüm hekimlerin anayasa mahkemesi kararına göre çalışmaları mümkünken yapılan yönetmelik khk vs ile bu kamu hekimleri için imkansızlaştırılmış ,üniversite hekimlerinin ise eli kolu bağlanmıştır.. bilginize..
0
Cevapla
cemil
Arkadaşı duyanda tüm ülkelerdeki sistemi görmüş gibi fikir veriyor sözleşmeli diye. avrupa ülkelerine bir bak bakalım Öğretim üyeleri hangi pozisyonda çalışıyorlar ve aldıkları ücret nedir, amerikada nasıl çalışılıyor ve ücret nedir. Hoca olmak farklı sen devlet hastanesindeki uzmanı değerlendiriyorsu. Hocalar her ülkede sanayilerinde üniversite dışındaki hastanelerdede çalışıp konsultan olarak görev alırlar. Herbirindende ücretlerinni ayrı alırlar. Özel hastanelerde konsultan olarak görevyapmalarıda serbest. Bu sadcr Prof ler için geçerli. Uzmanlar için değil. Siz heralde uzömaları incelemişsiniz.
0
Cevapla
kuzey dr
arık kamu hastaneleride özel hastane mantığı ile çalışmakta yani sonuçta kar hedefli. ama sağlıkta bu giderle sistemin devamlılığı çok zor gibi gözüküyor. siyasal anlamda şu ana kadar hükümet karda, fakat ekonomik yükü bundan sonra hükümetin kazancının tersine döndürebilir. burada hem devlet hemde sağlık çalışanları kayıp eden tarafdadır. ülkenin kişi başı milli geliri artarken hekimlerin ki maalesef azalmıştır. BENİM ÖNERİM: ben ceo olsam muaynehaneleri serbest bırakırım. çünkü doktor sayım kadar poliklinik hizmetlerim mesai saati sonrasında şehir merkezinde devam edecek orada ulaşılan hastalar benim hastanemde tedavi olacak, amaliyat olacak sistem kazanacak böylece. HATTA MUAYNEHANEDEN HASTANEYE HASTAYI GETİRMEYİ TEŞVİK EDERİM VE DOKTORUN MUAYNEHANEDE ALDIĞI PARADAN % 10 DÖNER SERMAYEYE HİZMET BEDELİ ALIRIM. HEMDE HASTANEM KAZANIR. KAZAN KAZAN SİSTEMİ. BIRAKIN İNSANLARI SAAT 17.00 DAN SONRA EKMEĞİNİ KAZANSIN.
0
Cevapla
m.ü
KÜRESEL SAĞLIK SİSTEMİ A haberde 1/3/2013 tarihinde yayınlandı.Önemli bilgileri içeriyor.İzlemyenler için bilgilenme... http://www.ahaber.com.tr/webtv/videoizle/desifre-01032013
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir