Medimagazin logo

Stent mi ameliyat mı?

Tıkalı boyun damarlarına stent takılmasının felce ya da ölüme yol açma ihtimalinin, damarların ameliyatla temizlenmesinden daha fazla olduğu bildirildi.
Stent mi ameliyat mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bununla birlikte, "karotid endarterektomi" olarak bilinen ameliyatta, hastaların sinirlerinin tahrip olması veya kalp krizi geçirmeleri riskinin daha fazla olduğu kaydedildi.

New York Üniversitesi Tıp Okulu ve Harvard Klinik Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Sripal Bangalore ve ekibi, her iki tedavi yöntemiyle ilgili 7 binden fazla hastanın katıldığı klinik denemelerin sonuçlarını karşılaştırdı.

Araştırma sonucunda, boyun damarlarına stent takılan bir hastanın ameliyat geçiren bir hastaya oranla felç geçirme ve ölüm riskinin yüzde 19 daha fazla olduğu belirlendi.

Bununla birlikte, stent takılan hastaların kalp krizi geçirme riskinin ameliyatlı hastalara göre yüzde 55, "kranial sinirler"deki tahribat riskininse yüzde 85 daha düşük olduğu kaydedildi.

Stent ve ameliyat arasında karşılaştırma yaparak hangisinin daha üstün bir tedavi yöntemi olduğunu bulmaya çalışan birçok araştırma yapıldı. Bununla birlikte birçok doktor, bunun hastanın durumuna bağlı olduğunu söylüyor.

Tıkalı damarı stentle açma yöntemi, damarların içini kaplayan tabakanın ameliyatla temizlenmesi yönteminden çok daha yeni bir uygulama. Bu sebepten stentin ne kadar faydalı olduğu tıp çevrelerinde hala tartışılıyor.

stent
ameliyat
boyun ağrısı
kalp
anjiyo
Yorum (2)
O.Tansel Darçın
Tabii burada en önemli nokta bu tür hastaları izleyen nöroloji uzmanlarının girişimsel tedaviye inanmaları. Halen ülkemizdeki, nörologların çoğu bu tür tedavilerin gerekliliğine inanmıyorlar ya da bu tür tedavilerle ilgili bilgileri az. Stent, diğer damarların uygun lezyonlarında gerçekten etkili bir yöntem. Ancak söz konusu karotis olunca bence bir çılgınlık. Çünkü girişim sırasında hiç bir kontrol olmadan kateteri plaklı damara itiyorsunuz. O sırada oradaki plakların kalkıp serebral promlem yaratması her an için mümkün. Kaldı ki biz de dahil artık birçok Kalp Damar Cerrahisi kliniğinde karotis cerrahisi lokal anestezi ile yapılıyor ve eşlik eden riskler oldukça azaltılmış durumda. Sagılarımla, Doç.Dr. O.Tansel Darçın, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği
0
Cevapla
Yavuz ÇAKIR
Karotis stentleme yeni bir tedavi yöntemi olmasına rağmen özellikle ülkemizde, dünya çapında bilinen , fellow-observer olarak avrupa-amerika dan doktorların çalıştığı,merkezler haline gelmiş girişimsel radyoloji kliniklerinde , koruyucu filtre sistemleri ile kolaylıkla uygulanan ve sonuçları itibari ile yüz güldürücü sonuçları olan bir tedavi yöntemidir. Koruyucu filtreler ile plaklardan kopabilecek parçaların beyinde yeni sıkıntılar oluşması engellenmektedir. Bu nedenle Tansel beyin yorumunda bahsettiği plaklı damarda katateri kontrolsüz olarak ilerletme gerçeği yansıtmamaktadır. Burada önemli nokta hastanın doğru seçimi,uygun malzeme kullanımı ve ehil ellerde işlemin yapılmasıdır. Saygılarımla. Uzm.Dr.B.Yavuz ÇAKIR Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir