Medimagazin logo

Sözleşmeli öğretim üyeliği "çare" olabilir

Prof.Dr.Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA'nın HABERTÜRK'teki yazısı..
Sözleşmeli öğretim üyeliği "çare" olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bu hafta önce üniversitelerde çalışan öğretim üyelerini mutlu eden bir haber duyuldu:

“Danıştay 10. Dairesi, devlet üniversitelerinin tıp fakültelerinde öğretim üyesi olarak çalışan doktorların mesai dışında çalışmalarını engelleyen Sağlık Bakanlığı yönetmeliğinin yürütmesini durdurdu.”

 

Bu sevinç çok sürmedi; çünkü Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ dan hemen şu açıklama geldi:

“Kamu hastanesinde çalışan hekimin ayrıca dışarıda çalışmasını doğru bulmuyoruz. Gerekirse yeni kanun yaparız.”

 

Ben buradan şu sonucu çıkarıyorum: Sağlık Bakanlığı üniversite ve devlet hastanelerinde çalışan hekimlerin muayenehane veya özel hastanelerde çalışmasına “kesin” olarak karşı. Bu uğurda elinden geleni ardına koymayacağı da net olarak anlaşılıyor.

 

Yanlış veya iyimser mi düşünüyorum bilmiyorum ama özel muayenehanesi olan hekimlerden yerine getirilmesi neredeyse imkânsız olan özel şartlar talep edilmesinin altında yatan esas sebep muayenehanelerinde çalışan hekimleri zora sokmak değil hem kamuda hem muayenehanede çalışmanın önüne geçmektir.

 

Ama gelin görün ki bu durumda kabak da sadece muayenehane hekimliği yapanların başına patlamış oluyor.

 

Tam Gün Kanunu doğru bir uyulama

Sağlık Bakanlığının Tam Gün Kanununun doğru bir uygulama olduğu ve hekimlerin büyük çoğunluğunun da bu düşüncede olduklarından şüphe duymuyorum.

 

Burada asıl mesele tam gün çalışma zorunluluğundan ziyade hekimlerin ve öğretim üyelerinin performans sisteminden, kendilerine ödenen sabit maaştan ve emekli olduklarında alacakları gelirden memnun olmamalarıdır.

 

Bakanlık bu ekonomik sorunlara tatmin edici bir çare bulsa tam gün kanununa itiraz edenlerin sayısı yok denecek kadar azalacaktır. Bu durumda, hastanede tam gün çalıştıktan sonra bir de özel hastanede veya muayenehanede çalışmak isteyen çok kimse olacağını sanmıyorum ama ülkenin bugünkü ekonomik şartlarında da daha fazla ödeme mümkün görünmüyor.

 

Bu mesele nasıl hallolur?

Pek çoğunu benim de onayladığım devrim niteliğinde yenilikler yapan Sağlık Bakanlığının kamuda çalışan hekimlerin hastane hiçbir şekilde çalışmaların müsaade etmek istememesi Tam Gün Kanununun ruhu ile uyumludur.

 

Ekonomik bakımdan tatmin olmadıkları için hastane dışında da çalışmak isteyen, hatta buna mecbur olan öğretim üyeleri için “sözleşmeli öğretim üyeliği sistemi” nin bu meselenin çözümünü sağlayabileceğini düşünüyorum.

 

Bu sistemde dışarıda da çalışmak isteyen öğretim üyeleri tıp fakülteleri ile sözleşme yaparak hastanede eğitim ve/veya araştırma faaliyetlerine katılabilir ve bunun karşılığında “sabit bir ücret” alırlar. Böylece bilim dünyasından kopmamış ve eğitim-araştırma faaliyetlerinin de içinde olurlar.

 

Buna göre bir öğretim üyesi haftanın belirli günlerinde gelip ders anlatabilir, hasta başı eğitimi yapabilir, seminer düzenleyebilir, laboratuar veya klinik araştırmalar yapabilir veya bunlara katkıda bulunabilir.  

 

Hastanede, “eğitim ve araştırmanın bir unsuru olarak” hasta da bakabilir; çeşitli tıbbi girişimleri (anjiyo, endoskopi, ameliyat vb) yapabilir ama bunların karşılığında herhangi bir ekonomik kazanç elde edemezler.

 

Sözleşme dönemi sonunda öğretim üyesinin başarısı çalıştığı kurum tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirmede belirli bir ölçüde öğrencilerin fikri de dikkate alınır. Çalışmaları memnuniyet verici olan öğretim üyeleriyle yeni sözleşme yapılır; değilse kendilerine “güle güle” denir.

 

Sözleşmeli öğretim üyelerine tam gün çalışmaları halinde ödenecek olan yüklüce para ve yaptıkları tıbbi faaliyetlerden elde edilecek olan kazançlar hastanede kalacağından, bu para tam gün çalışanların ücretlerine eklenerek gelirleri yükseltilmiş ve onlar da bu işten kârlı çıkmış olurlar. Hastanede tam gün çalışanlar eğitim ve araştırma işlerinde çok fazla görev almayacakları için daha fazla hasta ile ilgilenebileceklerdir.

 

Gelelim neticeye

BİR: Tam Gün Kanunu artık bir daha hiçbir hükümet tarafından kaldırılması mümkün olmayan bir uygulamadır.

İKİ: Sözleşmeli öğretim üyeliği, Sağlık Bakanlığı ve öğretim üyeleri tarafından üzerinde düşünülerek, tartışılarak ve elbette geliştirilerek bu soruna çözüm olabilecek bir sistemdir.

ÜÇ: Herhangi bir kamu hastanesi ile ilişkileri olmayan hekimlerin muayenehanede çalışmaları engellenmemelidir. Muayenehane hekimliğinin tamamen ortadan kaldırılmasının doğru olmayacağını ve pek çok başka soruna kapı açacağını düşünüyorum.

sözleşmeli
öğretim
üyeliği
"çare"
olabilir
Yorum (20)
Tip doktoru
İyi de danistay iptal etti dışarda calışma yasağını, niye kazanılmış hakkı geri versin doktorlar?
0
Cevapla
MUSTAFA BAKIR
Değerli Ahmet Rasim Hoca'nın görüşlerine katılıyorum. Ancak ülkenin birikmiş sağlık sorunlarının çözümü aşamasında yeterli branş hekimi ve eğitici kıdemli profesör arzı yokken sistemi tam rekabete açmak hatalı bir yaklaşımdı. Bu durum özel hastanelerle kamu hastaneleri arasında aşılması zor bir rekabete yol açıyor. Özel hastanelerde kadro kısıtlaması olsa bile nitelikli branş hocalarının (halk tabiriylr en iyi doktor) özel hastanelerin olduğu kadar hatta daha fazla devlet üniversitelerinin eğitici ihtiyacı açısından kritik olduğunu unutmayalım. Bu kişilerin özel muayenehane konusunda da zora sokulması aslında devlette en fazla istifade edilmesi gereken kişilerden vazgeçilmesi anlamına geliyor. Bu kişilerin üniversitede gelirleri artırılsa bile özel hastaneler daha fazlasını vereceğinden rekabet devam edecek. Örneğin Marmara Üniversitesinde sadece Pediatri Anabilim Dalı'ndan son 6 ay içinde 9 öğretim üyesi ayrıldı. Yerlerini doldurmak kolay olmuyor. Maddi manevi cazibesi azalmış bir öğretim üyeliği konumu için aday bulmakta çok zorlanıyorum, eskiden sırada bekleyen uzmanlar şimdi hocaların ekonomik düzeyini aşan ücretlerle istihdam buluyor. Dolayısıyla tecrübeli hoca arzı orta ve uzun vadede artacağı yerde azalabilir. Bunun önlemini almak adına yapılabilecek şey yan dal için devlet yükümlülüğünü tamamlamış uzmanların üniversitelerde cazip politikalarla istihdamı ve yurt dışı eğitimine özendirilmesi olabilir. Hocalar için ise mevcut rekabet ortamında sözleşmeli sistem bence de en optimal çözüm olur kanaatindeyim.
0
Cevapla
HT
GELELİM NETİCEYE... 4-BU MEMLEKETTE ARTIK HEKİMLİK YAPILAMAYACAĞI... 5-HEKİMLİĞE ÖZENTİLİ GENÇLERE TERCİH ÖNCESİ BU GERÇEKLERİ EKSİKSİZ ANLATAN BİLGİLENDİRİCİ SEMİNERLERLER DÜZENLENMESİNİN ARTIK BİR SOSYAL SORUMLULUK GEREĞİ OLDUĞU... 6-UZMANLARIN PERFORMANS İÇİN, HOCALARIN DA HALA SADECE KENDİ MUAYENEHANELERİ İÇİN YIRTINDIĞI BİR ÜLKEDE HEKİMLERİN BİR MESLEKİ BİRLİĞE ASLA SAHİP OLAMAYACAĞININ ARTIK NET OLARAK ANLAŞILDIĞI... 7-SAĞLIK SEKTÖRÜNDE KAMUDAN YA DA ÖZELDEN ZERRE DESTEK GÖRMEDEN SADECE OFİSİNDE SERBEST ÇALIŞABİLECEK KİŞİLERİN (BU MESLEĞİN ÖZÜ VE DOĞASI GEREĞİ)SADECE ÜFÜRÜKÇÜ TÜKÜRÜKÇÜ VE ÇIKIKÇILAR OLABİLECEĞİNİ ARTIK TAM GÜNE TAMAM AMA SERBEST MUAYENEHANE AÇMAK İSTEYENLERE DE MÜSAADE EDİLMELİ DİYENLERİN ANLAMASI GEREKTİĞİ ANLAŞILMIŞTIR.... TÜRKİYEDE ÖNCE HEKİMLİĞE SONRA HEKİMLERE SONRA DA DOĞAL OLARAK HASTALARA GEÇMİŞ OLSUN DER, ALLAHTAN ACİL ŞİFALAR DİLERİZ..... BU ARADA İSTİSNALARINI TENZİH EDEREK SAYILARI HİÇ DE AZ OLMAYAN, MUAYENEHANECİLİĞİ ÜÇ KURUŞ DAHA FAZLA FAZLA PARA KAZANMAK HIRSIYLA YILLARCA ''ARSIZ'' BİÇİMDE İCRA EDEN (KAMUDAKİ MESAİSİNİ ZERRE TAKMAYIP İNSANLARI SAATLERCE POLİKLİNİK KAPISINDA BEKLETEN, AÇIK AÇIK KARTVİZİT VEREREK NEREDEYSE HER HASTAYI ÖZELİNE DAVET ETMEYE CÜRET VE CESARET EDEN)ESKİ HEKİMLERİMİZİ VE ŞİMDİ DE DAHA ADİL DÜZENLEMELER YAPMAK YERİNE OY İÇİN VATANDAŞIN GÖNLÜNÜ KAZANIP GÖZÜNE GİRMEK İÇİN POPÜLİZMİN KİTABINI YAZARCASINA VUR DEYİNCE ÖLDÜREN DOKTORLARIN HEPSİNİ AYNI KAZANA KOYUP ACIMASIZCA ATEŞE VEREN BAKAN VE EKİBİNİ SAYGIYLA!!! ANIYORUZ....
0
Cevapla
drx
SAYGIDEĞER HOCAM. ÇOK GÜZEL YAZMIŞSINIZ. BÜTÜN BU YÖNETMELİKLER HEM KAMU/UNİVERSİTE HEM MUAYENEHANE YÜZÜNDEN OLDU. ARTIK HOCALAR BİR KARAR VERSİN. YA KAMUDA ÇALIŞSSINLAR YA ÖZELDE. ONLARIN YÜZÜNDEN KAMUDA ÇALIŞMAYAN SERBEST TABİPLER MAĞDUR OLDU. ÜSTELİK UZMANLIK DERNEKLERİ DE MUAYENEHANE SORUNUNYLA HİÇ İLGİLENMİYORLAR. HİÇ SESLERİ YOK. KAPANIRSA NASIL OLSA ÇALIŞACAKLARI UNIVERSİTELERİ VAR. YAZDIKLARIMDAN SAKIN BİR MENFAATİM VAR ONLAR MUAYENESİNİ KAPATSINLAR DİYE YAZMIYORUM. BÖYLE BİR TALEBİM YOK. AMA İŞİN ASLI DA BU. KİMSE KIVIRMADAN GERÇEĞİ GÖRSÜN.
0
Cevapla
kemal alur
Sayın hocam GERÇEKLERİN ÜZERİNİ örtmekte üzerinize yok.yapılmak isteneni hala anlamadınızmı yoksa anlamazdan mı geliyorsunuz.kısacası olay hekimleri alternatifsiz çalışmaya yönlendirmektir Dr.K.A
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir