Medimagazin logo

'Sinus enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının faydası yok'

Dünyada her yıl milyonlarca kişiye akut veya kronik sinüs enfeksiyonu teşhisi konuluyor. Bu kişilerin çoğu da antibiyotikle tedavi ediliyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, bu enfeksiyonların antibiyotiklere karşı giderek daha fazla direnç kazandığı uyarısında bulunuyor. Bazı uzmanlar ise antibiyotiklerin sinüs enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olmadığını iddia ediyor.
Kaynak: AMERİKA'NIN SESİ - Carol Pearson | Washington
'Sinus enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının faydası yok'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Amoksilin en sık kullanılan antibiyotikler arasında.  Bu ilaç, sinüs enfeksiyonlarında da en fazla tercih edilen antibiyotik. Enfeksiyon ağrı ve akıntıya neden oluyor.

Hastalık, göz, burun ve alın civarındaki sinüs boşluklarında başlıyor, daha sonra yayılıyor. Sinüzit olarak adlandırılan enfeksiyon en az 10 gün sürüyor.

Michelle Ferraro, "Bu hastalık insanı kötü etkiliyor. Kişi bazen sıradan işleri bile yapamaz hale geliyor," diyor.

Missouri’deki Washington Tıp Fakültesi’nden doktor Jay Piccirillo, sinüs enfeksiyonları konusunda uzman.  Doktor Piccirillo, akut hastalarından bazılarına 10 gün süreyle Amoksilin verirken bazılarına antibiyotiksiz tedavi uygulamış: "Antibiyotik alan hastaların daha çabuk iyileşmesini bekliyorduk ama bu sonucu alamadık."

Aksine araştırmacılar, antibiyotik alanlarla, almayanların aynı durumda olduklarını belirlemiş.

Doktor Piccirilo, "Antibiyotik hastaları daha çabuk iyileştirmiyor, enfeksiyonun tekrarlanmasını engellemiyor, semptomları azaltmıyor. Yani hastaya hiçbir faydası yok," şeklinde konuşuyor.

Sinüs enfeksiyonlarına genelde virüsler yolaçtığı için bakteriler üzerinde etkili olan antibiyotiklerin faydası olmuyor. Dolayısıyla amoksilin gibi antibiyotikler, sinüs hastalarını tedavi etmediği gibi bağışıklık sistemlerini daha da zayıflatıyor. Antibiyotiklere dayanıklı yeni tür bakterilerin oluşmasına yol açıyor.

Doktor Piccirillo, hastalarına aseta-minofen, öksürük şurubu ve salin burun spreyi öneriyor. Tabii diğer yöntemler de yardımcı olabiliyor.

Michelle Ferraro, "Sıcak duş, okaliptüs yağlı buhar banyoları, semptomları hafifletmede yardımcı oluyor," diyor.

Uzmanlar, sinüs enfeksiyonları için antibiyotik kullanımından vazgeçilmesi halinde antibiyotiğe dayanıklı bakterilerin yayılmasının da önleneceğine inanıyor. 

'sinus
enfeksiyonlarında
antibiyotik
kullanımının
faydası
yok'
Yorum (7)
my
peki ya sinüs enfeksiyonunun komşu yolu ile yayılımı sonrası komplikasyon gelişirse arkamızda kim duracak. Sigorta şirketi mi yoksa sağlık bakanlığı mı? durmak yok defansif tıpa devam...
54
Cevapla
drtarik
Bu çalışma sadece amoksisilin ile yapılmış, ve bu sadece bu antibiyoği ilgilendirir. Diğer antibiyorikleri kapsamıyor. Genelleme yaparak yazı yazılmış, tamamen hatalıdır. Buyrun pubmed linki burada okuyun lütfen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22337680
96
Cevapla
Hüseyin Çelik
Sinüzitte antibiyotik kullanımı etkin, gerekli ve yararlı bir metoddur. Aksini gösteren çalışma detaylı olarak yayınlanırsa tartışabiliriz.
23
Cevapla
ORHAN ÖZTURAN
Üst solunum yolu enfeksiyonları ve Rinosinüzitler genellikle viral enfeksiyonlar olarak başlar. Bu safhada antibiyotik kullanılmamalıdır. Ancak 5-7 gün sonra hastada iyileşme yerine artan burun tıkanıklığı, başağrısı, ateş, pürülan burun akıntısı gibi durumlar söz konusu olduğu taktirde gecikmeden antibiyoterapiye başlanır. Aksi taktirde, daha uzun sürede %62 hastada spontan iyileşme olabileceği gibi kronikleşen ve çeşitli ciddi ve hatta hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.
65
Cevapla
Oktay Eray
Aşağıda 2010 yılında cochrane'de yayınlanmış bir metaanaliz var (çalışma değil yani, kanıt değeri piramidinde en üstte yer alıyor, 59 çalışma değerlendirilmiş ancak çalışma kaliteleri orta olarak bildirilmiş) antibiyotik kullanımının sadece immünokompetan hastalarda sınırlı miktarda yararlı olduğu, yan etkileri göz önüne alındığında kullanılmayabileceği bildirilmiş. Tedavisiz gruplar komplikasyonsuz 2 haftada iyileşmişler. Antibiotics for acute maxillary sinusitis Anneli Ahovuo-Saloranta1,*, Ulla-Maija Rautakorpi1, Oleg V Borisenko2, Helena Liira3, John W Williams Jr4, Marjukka Mäkelä5 Editorial Group: Cochrane Acute Respiratory Infections Group Published Online: 8 JUL 2009 Assessed as up-to-date: 18 MAR 2010 DOI: 10.1002/14651858.CD000243.pub2
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir