Amoksilin en sık kullanılan antibiyotikler arasında. Bu ilaç, sinüs enfeksiyonlarında da en fazla tercih edilen antibiyotik. Enfeksiyon ağrı ve akıntıya neden oluyor.
Hastalık, göz, burun ve alın civarındaki sinüs boşluklarında başlıyor, daha sonra yayılıyor. Sinüzit olarak adlandırılan enfeksiyon en az 10 gün sürüyor.
Michelle Ferraro, "Bu hastalık insanı kötü etkiliyor. Kişi bazen sıradan işleri bile yapamaz hale geliyor," diyor.
Missouri’deki Washington Tıp Fakültesi’nden doktor Jay Piccirillo, sinüs enfeksiyonları konusunda uzman. Doktor Piccirillo, akut hastalarından bazılarına 10 gün süreyle Amoksilin verirken bazılarına antibiyotiksiz tedavi uygulamış: "Antibiyotik alan hastaların daha çabuk iyileşmesini bekliyorduk ama bu sonucu alamadık."
Aksine araştırmacılar, antibiyotik alanlarla, almayanların aynı durumda olduklarını belirlemiş.
Doktor Piccirilo, "Antibiyotik hastaları daha çabuk iyileştirmiyor, enfeksiyonun tekrarlanmasını engellemiyor, semptomları azaltmıyor. Yani hastaya hiçbir faydası yok," şeklinde konuşuyor.
Sinüs enfeksiyonlarına genelde virüsler yolaçtığı için bakteriler üzerinde etkili olan antibiyotiklerin faydası olmuyor. Dolayısıyla amoksilin gibi antibiyotikler, sinüs hastalarını tedavi etmediği gibi bağışıklık sistemlerini daha da zayıflatıyor. Antibiyotiklere dayanıklı yeni tür bakterilerin oluşmasına yol açıyor.
Doktor Piccirillo, hastalarına aseta-minofen, öksürük şurubu ve salin burun spreyi öneriyor. Tabii diğer yöntemler de yardımcı olabiliyor.
Michelle Ferraro, "Sıcak duş, okaliptüs yağlı buhar banyoları, semptomları hafifletmede yardımcı oluyor," diyor.
Uzmanlar, sinüs enfeksiyonları için antibiyotik kullanımından vazgeçilmesi halinde antibiyotiğe dayanıklı bakterilerin yayılmasının da önleneceğine inanıyor.