Medimagazin logo

Serbest çalışma var mı yok mu?

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun tam güne ilişkin kararına ve Sağlık Bakanlığının açıklamalarına dikkat çeken İstanbul Tabip Odası, daha önce yayınlanan Torba Yasa’da yer alan “serbest çalışma”ya dair ibareyle ne kastedildiğinin anlaşılmadığını vurguladı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Serbest çalışma var mı yok mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Tabip Odası (İTO), 25 Şubat 2011 tarihli Torba Yasa’da getirilen “mesai saatleri dışında özelde çalışma hakkı bulunan ve bu hakkı kullanan hekimlere ek ödeme yapılmayacağına” dair ibareyi hatırlatarak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun tam gün kararı ve Sağlık Bakanlığının açıklamalarıyla bu madde arasında çelişkili bir durum ortaya çıktığını bildirdi. İTO, bu durumun hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

 

İTO Hukuk Bürosu tarafından yapılan açıklamada, döner sermaye ödemesinin hiç yapılmadığı veya çok düştüğü yolunda başvuru ve şikayetler aldıkları, bu sorunların kaynağının 6111 sayılı son Torba Yasa olduğu ifade edildi. 25 Şubat tarihli Torba Yasa ile 209 sayılı Döner Sermaye Kanunu’nda değişiklik yapıldığı anımsatılırken, bu değişikliklerle Kanun’un 5. maddesinin 3. fıkrasında yer alan “serbest çalışıp çalışmama” ibarelerinin tamamen çıkarıldığı, maddeye “ilgili kanunları uyarınca, mesai saatleri dışında özelde çalışma hakkı bulunanlardan bu hakkı kullananlara bu Kanunun ek 3 üncü maddesine göre yapılan ödemeden başka ek ödeme yapılmaz” ibaresinin eklendiği kaydedildi.

 

Serbest çalışanlar kim?

Açıklamada, “Kuşkusuz kamu sağlık çalışanlarının mesai saatleri sonrasında mesleklerini icra edip edemeyeceğine ilişkin (Anayasa Mahkemesi kararına rağmen) Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği karar ve hemen ardından Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklama ve yayımlanan yazılar düşünülünce; Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlarında mesai saatleri dışında özelde çalışma hakkı bulunanların kimler olduğunu merak etmemek, bu ifade ile ne kastedildiğini anlayabilmek mümkün değildir.

 

 

Ancak bu düzenlemelerin, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu gerekçeli kararından önce yapıldığını hatırlatalım. Bu halde mantıken; düzenlemelerin kaldırılması/değiştirilmesi ya da ‘mesai saatleri dışında özelde çalışma hakkı’ tanıyan yeni bir düzenleme yapılması beklenir.

 

Ama Sağlık Bakanlığı uygulamalarının; çoğu zaman yargı kararlarıyla da, hukuki düzenlemeler ile de uyumlu olmadığı düşünülünce, bu düzenlemenin aynen korunacağını tahmin etmek zor değil” denildi.  

 

Bu durumun “bilerek-isteyerek” yapılmış olsa da, “dikkatten kaçmış” olsa da sonucun değişmeyeceği belirtilerek, ortada açık bir hukuka aykırılık bulunduğu vurgulandı. Açıklamada, bu ihlali yargıya taşımak üzere hukuki hazırlıkların devam ettiği dile getirildi.

serbest
çalışma
var
yok
mu?
Yorum (25)
nec. tp
SAYIN BAKAN SAMİMİYETİNİZİ YİTİRİYORSUNUZ. DAHA NE BEKLİYORSUNUZ. ARTIK MUAYANEHANELERDEN KURTULMAK İSTİYORUZ. BUNDAN SONRA GÜNDEME GELECEK ÖZLÜK HAKLARIMIZ İÇİN HANGİ MAZERETİ DİLE GETİRECEKSİNİZ ACABA ?
0
Cevapla
CEMAS
SN.BAKAN TAM GÜN ÇIKACAK DİYE BİZİ İSTİFA ETTİRDİNİZ.20 YIL MEMURİYETİ YAKTIRDINIZ.BİR DE TAM GÜN ÇIKMAZSA BEN SİZE DAVA AÇMAZ MIYIM?
0
Cevapla
Emre T
Öncelikle Sayın Bakan gerçekten doktormu yoksa doktor düşmanımı anlaşılır değil,hekimin iş yasası gereği 11 saatlik çalışmasını 8 saati kamu da zorunlu olarak tam gün gereği çalışmak zorundayız,bu dan sonrak 3 saatmizi sayın bakan satınmı almak istiyorki çalışmazsınız çalışırsanız paranızı keserim diyor, bu sistemi yozleştırıyor, bakın biz tüm masraflarını ödediğimiz muayenehanemizde SGK hizmet satarsak saat 17-20 arasında vergisi verilmiş hasatanın memnun olduğu sistem olur ayrıca özel sektör kısmi zamanlı hekim ihtiyacını karşılamış olur biz hekimler kendimizi güvende hissederiz kamu yada özel tercihi yapmadan mutlu hissederiz değerli hissederiz lütfen tüm hekimler için 3 saatlik serbest çalışma modelini SGK hizmet alabileceği doğrı zemine oturtalım yoksa bu iş kör döğüşü anlamamak doğru sistemler koymanın yolu bu değil çünkü provizyon sisteminiz iyi çalışmalı,hekimin kadrosun olduğu hastanede bakacağı hasta sayısı ve kısmi zamanlı yerde bakabileceği hasta sayısı kabul edilebilir kriterlere konursa hastada menun olur hekimde yoksa çağdışı mantıkla yasakladım paranı kestim yürümezzzzzz
0
Cevapla
Hasan Caner
MUAYENEHANELERDEN NEDEN KURTULMAK İSTİYORSUNUZ, SİZE NE ZARARLARI OLDU VEYA OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORSUNUZ, AÇIKLAYIN!
0
Cevapla
burç c.
saçma sapan uygulamalarla bu sağlık bakanı sağlık çalışanlarının huzurunu bozmuştur.ve hala bozmaya da devam ediyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir