Medimagazin logo

'Şeker ölçüm çubukları yanlış ölçüyor, hastalar yanlış tedavi görüyor'

Diyabet hastaları için büyük önem taşıyan şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili genelgenin ardından yapılan sistem değişikliği de çözüm getirmedi.
Kaynak: GAZETE HABERTÜRK - CEYDA ERENOĞLU
'Şeker ölçüm çubukları yanlış ölçüyor, hastalar yanlış tedavi görüyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SGK’nın, 10 Ocak 2011 tarih ve 2011/5 sayılı genelgesi, diyabet hastaları için hayati önem taşıyan şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili ciddi sıkıntılara neden olmuştu. Sağlık Bakanlığı’nın girişimiyle 1 Mart 2011 itibarıyla bir sistem değişikliğine gidildi.

Bu kapsamda, piyasada bulunan kan şeker sistemleri için performans değerlendirme testi uygulandığı, 35 cihazın bu testi geçtiği, şeker ölçüm cihazlarının 20 TL geri ödeme kapsamına alındığı belirtiliyor. Bu açıklamada, kullanıcılardan fark ücreti alınmayacağı belirtilse de diyabet hastalarının yaşadıkları sorun ve sıkıntıları yakından takip eden Diyabetle Yaşam Derneği Genel Başkanı Emine Alemdar, yeni uygulamaların şu anki durumu daha da karmaşık hale getirdiğini söylüyor. Bu konudaki önemli sorunlardan bir tanesi de, hastaların geri ödeme kapsamında olan cihazların bazılarının yanlış ölçümlerinden şikâyetçi olmaları.

Hastalar güvendikleri cihazları aldıklarında katkı payı ödemek zorunda kalıyor ve piyasada çokmiktarda bulunup Uzakdoğu’dan ithal edilmiş cihazlar için yaşadıkları sorunlarda firma yetkilisi bulamadıkları için büyük sıkıntı yaşıyorlar.

YANLIŞ ÖLÇÜM YANLIŞ TEDAVİ
SGK’nın 50 adet strip kutusuna, 17 TL ödeme yaptığını ve geri kalan ücretin hastaların kendileri tarafından karşılandığını belirten Emine Alemdar, “Yapılan ödemeninmiktarı cihazınmarkasına göre değişiyor ve bazımarkalar 30 - 50 TL” diyor.

Cihazlarla ilgili yaşanan en önemli sorunun güvenlikle ilgili olduğu belirtiliyor. Piyasada çok sayıda Uzakdoğu menşeli cihaz bulunduğunu ve bunların çoğunun doğru ölçüm yapmadığını söyleyen Alemdar, bu noktada özellikle; bebek ve çocuk hastalar ile kırsal alanda yaşayanların, ölçüm sonuçlarına güvenip yanlış tedavi görerek ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarına dikkat çekiyor.

Alemdar’a göre diyabetlilerin, “hipoglisemi” sorunu yaşamamaları gerekiyor. Bu hastalar, yaptıkları ölçümsonuçlarına göre yemek yedikleri ve ensülin desteğiyle yaşadıkları için konunun bir an önce çözümlenmesini istiyor ve risklerden uzak bir yaşama kavuşmayı bekliyor.

'şeker
ölçüm
çubukları
yanlış
ölçüyor
hastalar
yanlış
tedavi
görüyor'
Yorum (5)
DrWho
Zamanında SSK hastanelerine ucuz strip veren bayer gibi firmalar şimdi niye yan çiziyorsunuz?O dönem ihalede verdiğiniz tekliflerden ödeme yapılıyor şimdi, madem o dönem yaptınız şimdi de yapın!!!
12
Cevapla
can demir
güneydoğuda görev yapan hekim olarak sık karşılaştığım sorunlardan biri şeker ölçüm cihazları.yeni tanı hastaya metformin başlıyorsun hasta hemen cihaz ister, 5-6 yıllık DM hasta ilacı kullanmıyor ama şeker ölçüm cihazı sen ver ben arada bakarım der durur. maalesef uzakdoğu menşeili cihazları (bazı) eczacı arkadaşlar çok seviyor, bazende hastayı yönlendiriyor(hastanın okuma yazması olmadığı halde),uzakdoğu menşeili cihazı veriyorlar 6 aya kalmadan cihaz bozuluyor,tekrar cihaz almak için hasta geliyor.bence insulin kullanan hastalara verilen cihazlar belirli kalite standardında olması lazım çok şükür SGK tansiyon aleti verilmiyor...
14
Cevapla
Ali İhsan
Sağlık Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Denetçilerini hemen devreye sokarsa sorunun kısa sürede çözüleceğine inanıyorum.. Sağlık Bakanlığı son zamanlarda bu konuda iyi işler çıkarmaya başladı takip ettiğim kadarıyla.
5
Cevapla
biyolog
bir fırsatla bir çok cihazın test tutarlılığını araştırma şansı yakaladık.yaklaşık 30 farklı hastanın kanlarından çalışma yaptık biyokimya cihazı sonucuylada karşılaştırma yaptık.cihazlardan bazılarının sapması nerdeyse %50 oranında olmak kaydıyla testi sadece bir cihaz %5 olağan sapmayla geçti.gerisini siz düşünün.ayrıca en tutarlı cihaz dahi stribine emdirilen kan oranına göre farklı sonuçlar verebilmekte.art arda aynı kandan yapılan sonuçlarda bile %10-%20 sapmalar olabilmekte.sonuç itibariyle bu işin uzmanı olarak bu cihazlarla yapılan ölçümlerle asla ve asla en ufak tıbbi müdahele son derece sakıncalıdır.en tutarlı cihazda dahi kontrol solüsyonu sonuçları farklı farklı çıkmaktadır.
28
Cevapla
YELİZ KAZANCI
CİHAZLA 30 SN. ARAYLA YAPTIĞIM ÖLÇÜMDE 2 FARKLI SONUÇ ÇIKIYOR.
23
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir