Medimagazin logo

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

Kliniklerimizi tanıttığımız köşemizin bu haftaki konuğu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği ve Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tatlı...
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kliniğinizin tarihçesini anlatır mısınız?

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi, Van’da bulunan teknik donanımıyla, uzman hekim kapasitesiyle ve fiziki şartlarıyla Doğu Anadolu’nun en büyük sağlık yerleşmelerinden bir tanesidir.
Van ve çevre illere hizmet veren hastanemiz, bölgemizin sağlıktaki amiral gemisidir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde bulunan hastanemizde, akademik kadroların tahsis edilmesiyle birlikte, eğitim kliniklerimiz kurulmaya başlanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, hastanemizdeki ilk akademik kadroyu da 2023 yılının başlarında Acil Tıp Kliniğine vermiştir. 2023 yılının güz Tıpta Uzmanlık Sınavı’yla da ilk asistanlarımız kazanmış ve 2024 yılının başlarında da ana bilim dalımızda görevlerine başlamışlardır.

Akademik kadronuz kaç kişiden oluşuyor?

Akademik kadromuzda 1 profesör, 1 doktor öğretim üyesi bulunmakta, ayrıca kendini acil tıp eğitimi alanında geliştirmiş 3 uzmanımız ile akademik alanda hizmet vermekteyiz. Kliniğimizde bulunan diğer acil tıp uzmanlarımız ve diğer branşlardaki akademisyenlerimiz ve uzmanlarımız da eğitimlerde aktif olarak görev almaktadır. Kliniğimizde toplam 31 pratisyen hekim, 26 acil tıp uzmanı ve 7 acil tıp asistanı bulunmaktadır.

Yardımcı personel durumunuz nedir?

Kliniğimizde 80 hemşire, 40 tıbbi sekreter, 30 hasta destek personeli ve 10 temizlik personeli görev yapmaktadır.

 

Eğitim programınız nedir?

Asistanlarımız ana bilim dalımızda göreve başladıklarında 4 haftalık bir oryantasyon programı düzenledik. Bu oryantasyon programında acil serviste karşılaşabilecekleri en önemli durumları ve bu durumlarda yapılması gerekenler anlatıldı. İl ambulans servisi başhekimliği eğitim salonları ve simülasyon odaları kullanılarak temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği ve travma yönetimi ile ilgili teorik ve  ve pratik eğitimler verildi. Bu oryantasyon programı kapsamında tüm asistanlarımıza temel ultrasonografi eğitimi de asistanlarımız kliniğe henüz başlamadan verildi. Yakın zamanda da ileri EKG eğitimi yapıldı. Bu eğitimler sayesinde asistanlarımız donanımlı olarak acil serviste hasta değerlendirip en doğru kararları verecek seviyeye hızlı bir şekilde ulaşacaklardır.

Eğitim programı olarak Tıpta Uzmanlık Kurulu Çekirdek Eğitim Müfredatı kapsamında oluşturduğumuz ders programını uygulamaktayız. Salı günleri teorik eğitimler, perşembe günleri de pratiğe yönelik eğitimler yapmaktayız. Eğitim sorumlumuz ve eğitimde görevli acil tıp uzmanlarımızla günlük hasta vizitleri ile yatak başı eğitim ve nöbet çıkışı da nöbetlerde görülen vakalarla ilgili eğitimler yapılmaktadır.

Kliniğimizde ultrason kullanımını oldukça önemsiyoruz. Ultrason kullanımını çok iyi bilen, bu konuda kendini geliştirmiş olan gerek eğitim kadrosunda gerekse acil uzmanı olarak görev yapan hekimlerimiz, asistanlarımıza bu konuda son derece destek vermektedir.

Bilindiği üzere acil tıp yalnızca hastane içinde kendine yer bulan bir bilim dalı değildir. Acil tıp uzmanları, afetlerde hem yönetici pozisyonunda hem de alanlarda aktif rol alabilmektedirler. Bununla birlikte hastane öncesi acil sağlık hizmetleri de acil tıbbın önemli bir parçasıdır. Ana bilim dalımızda hastane öncesi acil tıp ve afet tıbbı alanında asistanlarımızın bilgi ve becerilerinin gelişmesi maksadıyla acil sağlık hizmetleri başkanlığı ve UMKE ile ortak çalışmaların yapılması hedeflenmektedir.

Bilimsel, akademik eğitimlerimizin yanında en çok önemsediğimiz unsurlardan bir tanesi hekimlerimizin deontoloji ve etik kurallar doğrultusunda kişisel gelişimlerine katkıda bulabileceğimiz stres ile başa çıkma, sağlıklı yaşam, diksiyon, iletişim gibi kişisel gelişim eğitimleri de vermeyi hedefliyoruz.

UMKE Eğitimi: UMKE temel eğitimleri kapsamında düzenlenen eğitimlere 4 asistanımız katıldı. Teorik eğitimlerin ardından alanda yapılan saha eğitimleri ile asistanlarımız temel UMKE eğitimlerini tamamladı. Bu eğitimlerde kliniğimizin eğitmenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tatlı ve Uzm. Dr. Ertuğ Günsoy eğitmen olarak yer aldı.

 

Kaç yatağınız var ve günlük acil servis başvuru sayınız ortalama kaçtır?

Hastanemizde 1500 yatak bulunmaktadır. Acil serviste 12 kırmızı alan yatağı, 4 resüsitasyon alanı yatağı, 25 sarı alan yatağı, 30 yeşil alan yatağı, 2 izolasyon alanı yatağı bulunmaktadır. Günlük başvuru sayımız özellikle kış aylarında artmakla birlikte ortalama 1700 hastadır. Bu başvuruların ortalama 300’ü sarı alan, 60 kırmızı alan başvurusu olup diğer başvurular yeşil alana olmaktadır.

Nöbet düzenlemelerinizi nasıl yapıyorsunuz?  İlk yıl bir asistan ortalama kaç nöbet tutuyor?

Kliniğimizde 5 yeşil alan polikliniği bulunmakta olup bu alanda pratisyen hekimler görev yapmaktadır. Sarı ve kırmızı alanda acil tıp asistanları ve acil tıp uzmanları görev yapmaktadır. Sarı alanda 3 acil tıp uzmanı, kırmızı alanda 2 acil tıp uzmanı aktif olarak görev yapmakta olup acil tıp asistanları sarı ve kırmızı alanda eğitimlerinden sorumlu bir acil tıp uzmanı gözetiminde hastaları değerlendirmektedir. Acil tıp asistanları ilk yıl 10 nöbet tutamakta olup bu nöbetlerin 7’si 24 saat 3’ü ise 16 saatlik nöbet şeklindedir.

Rotasyon uygulamalarınızı nasıl yapıyorsunuz?

Rotasyonları asistanlarımız ilk bir yılını tamamladıktan sonra planlayacağız. Asistanlarımızın rotasyonları hastanemiz bünyesinde bulunan eğitim kliniklerinde ve hastanemizde rotasyon için uygun eğitim kliniği bulunmaması durumunda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde yapılacaktır.

Aranıza yeni katılacak asistanlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Acil tıp dünyada ve ülkemizde tıbbın gidişatına yön vermiş, çok fazla hayatın kurtarılmasına vesile olmuş ve her geçen gün önemi daha iyi anlaşılan ve geniş bir çalışma alanına sahip olunan bilimsel ve etik kurallar dahilinde ifa edildiğinde maddi ve manevi olarak bir insana alabileceği en yüksek hazları yaşatabilen önemli bir bilim dalıdır. Aramıza yeni katılacak arkadaşlarımızın acil tıbbın kıymetini bilen, kendini bilimsel ve akademik alanlarda geliştirmek isteyen hekimler olmasını çok isteriz. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı uluslararası düzeyde acil tıpla ilgili bilgi ve becerileri kazanabileceğiniz bir klinik olup sizleri de aramızda görmekten büyük memnuniyet duyarız.

Klinik Hekimleri

Dr. Abdulkadir Saltuk Görgülü
Dr. Barış Kılıç
Dr. Berçem Fatma Yıldız
Dr. Erkan Şeker
Dr. Fatih Taşkıran
Dr. Fatih Timaçin
Dr. Fatih Ekinci
Dr. Fatma Betül Uğurlu
Dr. Ferdi Türkmen
Dr. Furkan Gençer
Dr. Furkan Karakurt
Dr. Gülen Bozyiğit
Dr. Hande Oğuz
Dr. Hatem Yolcu
Dr. İbrahim Çobanoğlu
Dr. Mahmut Doğan
Dr. Mehmet Emin Tunç
Dr. Mehmet Fatih Demirtaş
Dr. Mehmet Zeki Demir
Dr. Muhammed Furkan Erzen
Dr. Muhammed Ömer Altın
Dr. Okan Alabay
Dr. Ömer Faruk Yılmaz
Dr. Özcan Dayan
Dr. Samet Kaya
Dr. Sarah Abazitoğlu
Dr. Serhat Baran Balka
Dr. Şevin Ayhan
Dr. Veysel Gür
Dr. Zelal Yayla
Dr. Gazme Kayakeser
Uzm. Dr. Adem Tali
Uzm. Dr. Ahmet Aykut
Uzm. Dr. Ali Ekber Karabulut
Uzm. Dr. Buket Eryiğit
Uzm. Dr. Cem Yıldırım
Uzm. Dr. Çağlar Kuas
Uzm. Dr. Ertuğ Günsoy
Uzm. Dr. Evrim Sayın
Uzm. Dr. Fatma Topbaş Subak
Uzm. Dr. Funda Dobrucalı
Uzm. Dr. Hande Şener Gök
Uzm. Dr. İdris Tüzün
Uzm. Dr. Mahmut Şahin
Uzm. Dr. Mehmet Şirin Büyükkaya
Uzm. Dr. Mehmet Veysel
Uzm. Dr. Mehmet Yorgun
Uzm. Dr. Mert Deringöz
Uzm. Dr. Mesut Kına
Uzm. Dr. Muhammed Furkan Arı
Uzm. Dr. Osman Taş
Uzm. Dr. Ramazansami Aktaş
Uzm. Dr. Seçil Yeşilalioğlu
Uzm. Dr. Vedat Kırpat
Uzm. Dr. Veysel Eskin
Uzm. Dr. Yusuf Soysona
Uzm. Dr. Zeynep Ertürk
Arş. Gör. Dr. Ahmet Çiftçi
Arş. Gör. Dr. Elif Karagül
Arş. Gör. Dr. Mert Kartal
Arş. Gör. Dr. Mustafa Demir
Arş. Gör. Dr. Nailenur Demir
Arş. Gör. Dr. Neslihan Dizman
Arş. Gör. Dr. Reşat Kınık

saglik bilimleri universitesi van egitim arastirma hastanesi
acil tip klinigi
dr ogr uyesi mehmet tatli
acil saglik hizmetleri
van
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir