Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Yurtdışından doktor gelmesinin yolunu açıyoruz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Yurtdışından doktor gelmesinin yolunu açıyoruz. Şu anda 20 bin uzman, 10 bin pratisyen hekim açığımız var" dedi.
Sağlık Bakanı: Yurtdışından doktor gelmesinin yolunu açıyoruz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Dışarıdan eğitim standardı yüksek hekimler getirtmek istiyoruz. 'Dil bilmiyor, şunu bilmiyor' deniyor. Her tarafımız dünya kadar tercüman dolu, bize mesleği lazım" dedi.

Mili Türk Talebe Birliği (MTTB) ile Genç Birlik Vakfının "Sağlık Politikaları" toplantısında Müezzinoğlu, ruhen, fiziken ve sosyal yönden sağlıklı nesiller yetiştirmenin önemine değindiği konuşmasında, uyuşturucu kullanan gençlerin yüzde 85'inin önce sigara, sonra alkol, sonra da uyuşturucuyla tanıştığını söyledi.

Gençlerin ve çocukların sağlıklı yetiştirilmesinde herkese sorumluluk düştüğünü, bu konuların sadece bakanlıklara havale edilecek kadar basit görülmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, daha sağlıklı çevre ve daha sağlıklı bir sosyal doku, huzurlu bir aile ortamı, özgüven veren bir eğitim düzeni, çocuğun ruhen ve sosyal yönden gelişmesine katkı sağlayan yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, eğitim dünyası ve çocuğun üçüncü adreslerinin doğru şekillendirilmesi gerektiğini anlattı.

Her bireyin üçüncü doğru adrese ihtiyacı olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, çocukların ve gençlerin ev ve okul dışındaki üçüncü adres olarak bisiklet yolu, spor alanları, kültür merkezlerine yönlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Mehmet Müezzinoğlu, 40 bin yatak kapasiteli 350 hastane inşaatının devam ettiğini, 10 bin yatak kapasiteli hastane ihalesinin de bu yıl tamamlanacağını, böylelikle yaklaşık 50 bin yatak kapasiteli hastanelerin ileri fiziki mekan teknolojisiyle, tıbbi donanımla yapılmış olacağını kaydetti.

2-3 yıl sonra yaklaşık 3 saat uçuş mesafesinde 1,5 milyar insanın yaşadığı bir coğrafyaya hitap edileceğini, Türkiye'nin bölgenin sağlık turizminin merkezi olacağını belirten Müezzinoğlu, Suriyelilerin de sağlık hizmetlerinden faydalandığını, 65 bin Suriyeli çocuğun Türkiye'de dünyaya geldiğini, Suriyelilere farklılık gözetmeden her türlü desteğin verildiğini belirtti.

- Yurtdışından doktor

Müezzinoğlu, şu anda en temel sorunlarının hekim açığı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Güzel hastane var ama doktor yok. Sağlık Bakanlığının 20 bin uzman hekim, 10 bin de pratisyen hekim açığı var. 1985-2007 arasında YÖK Türkiye'de hekim fazlası var diye, tıp fakülteleri kontenjanını neredeyse 5 binle dondurmuş. 2007'ye kadar tıp fakültesi kontenjanları 5 bini geçmedi. 2007'den sonra 2 bin 500'e, sonra 9 binlere, şimdi de 11 bin 500'lere taşıdık. Bu yıl 2 bin 500 ilave geldi. Bir hekimin uzman olarak karşımıza gelmesi en hızlı 10 yıl. OECD ülkelerinin ortalamasına göre 10 bin nüfusa 37 hekim düşüyor. Türkiye'de ise bizde 10 bin kişiye 17 hekim düşüyor. Biz OECD ülkelerinin standardının üzerinde hizmet sunuyoruz. Hemşire açığı da 50 bin. Dışarıdan eğitim standardı yüksek hekimler getirtmek istiyoruz. Bazen 'dil bilmiyor, şunu bilmiyor' deniyor. Her tarafımız dünya kadar tercüman dolu. Bize mesleği lazım. 10 arkadaşımızın yanında 5 tane iyi yetişmiş yabancı hekim varsa, bizim açığımızı kapatmayı rahatlatırsa... Bunlar tam aksine hazır yetişmiş beyin. Sağlık turizminde ve sağlık hizmeti sunumunda yetişmiş beyinler Türkiye'yi daha iyi noktaya getirecekse ki getirir. O nedenle her türlü yasal düzenlemeyi yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte, YÖK'ün denkliğini onaylayacağı standardı yüksek hekimlere kapılarımızı açacağız, açıyoruz."

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimliğini de çok daha güçlü hale getirmeyi düşündüklerini belirterek, sözlerini, "Önümüzdeki 1-2 ay içinde yasal zeminini de oluşturarak aile hekimliğini çok daha güçlü hale getirmeyi düşünüyoruz. 4-5 tane aile hekimimizin olduğu fiziki mekanları da kamu olarak biz yapacağız. Aile hekimliğinden başlayarak aile sağlığı merkezlerini önümüzdeki 2 yıl içinde yeniden, sıfırdan biz yapacağız. Aile hekimliğini haftanın 7 günü sabah sekiz, akşam sekiz olarak düşünüyoruz" diye tamamladı.
 

yabancı hekim
sağlık bakanı
mehmet müezzinoğlu
yurtdisindan doktor
Yorum (23)
mustafa serdar
yurt dışından doktor gelmesinin yolunu açacakmışsınız, açın bakalım,daha öncede uğraştınız ancak gelen olmadı,bu sefer geldiler diyelim,gelen doktorlara günde 150-160 hasta bakmayı(muayene değil) nasıl öğreteceksiniz,yandaşınız olan başhekimler yerel yöneticilerin gözüne girebilmek için özellikle ilçelerde gündüz poliklinik ve ameliyat yapın,akşam nöbet tutun ertesi gün gene poliklinik yapın yani 33 saat hastanede kalın dediği zaman ne cevap verecekler,tek olan yabancı uzman doktora ayda 30 gün icap nöbeti tutturabilecekmisiniz,icaba araba göndermem kendi arabanla gel diyebilecekmisiniz,daha fazla tutsan da ki tutan yerler var ayda 120 saattan fazla icap ve nöbet parası ödemem diyebilecekmisiniz,gelmez ya hadi gelirse ayda 6-7 bin tl ye yani 2000-2300 dolara çalışacakmı,hadi çalıştı diyelim 30 yılın sonunda ayda 700-800 dolar ki dolar dahada yükselirse bunu bile veremezsiniz emekli maaşına razı olacak mı,her hangi bir batı ülkesinden doktor gelmez doğudan da gelmez,çok sevdiğiniz suidiarabistan ve katardan da gelmez,kendi doktorlarınızı sindirmek için yapıyorsanız zaten hepsi sindi birkaç tane sinmeyen de benim gibi mesleğini bıraktı şükürler olsun son 15 aydır doktorluk yapmıyorum,manevi açıdan çok huzurluyum
24
Cevapla
acil
sayın bakan sorun çözmüyor fakat tehdit ediyor.
9
Cevapla
baha
Bırakın lafı! İcraat istiyoruz. Getirin yabancı hekimleri. İsveçli, Finli, Alman, Yunan, İngiliz hepsi kapıda bekliyor hemen alın...
8
Cevapla
uzm dr
Gelecek 30.000 yabancı hekim nerede çalışacak çok merak ediyorum. Can güvenliği nedeniyle güneydoğuda istifa edilen illerde çalışacaklar mı? En büyük açık oralarda. Aklı olan hiç bir yabancı doktorun içinde ve çevresinde savaş olan bir ülkede çalışacağını düşünmüyorum.
9
Cevapla
bartu
Yılda 11000 pratisyen mezun veriyorsun ne açığından bahsediyorsun?
17
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir