Sağlıkta Dönüşüm Programının önemli bir ayağı olan fiziki altyapı meselesi “Şehir Hastane Kampüsü Modeli” ile aşılacak. Proje hayata geçirildiğinde Türkiye’ye sağlıkta çağ atlatacak. Sağlık Bakanlığı, bu çalışma sayesinde 41 bine yakın hasta yatak kapasitesine sahip onlarca hastaneyi hizmete sokacak. Proje dahilinde ihale süreci tamamlanan ve devam eden toplam 10 bin 882 hasta yatak kapasiteli 6 hastanenin hizmete açılması planlanıyor.
ÜLKEŞANTİYEYE DÖNÜYOR
Teklif süreci devam eden 10 ayrı ildeki sağlık kampüsü sayesinde ise 15 bin 388 yatak kapasiteli hastaneler vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak. Yüksek Planlama Kurulu’nun onayını alan, onayına sunulan ve sunulacak olan toplam 14 bin 600 yatak kapasiteli hastaneler ise Türkiye’nin sağlık çehresini iyiden iyiye değiştirecek. Bu sayede Türkiye, hem şantiye yerine dönüşecek hem de vatandaşların kaliteli ve etkin sağlık hizmeti almasını daha da kolaylaşacak.
İLK TEMEL KAYSERİ’DE ATILDI
Şehir hastane kampüs modelinde ilk kazma Kayseri’de vuruldu. Bin 583 yatak kapasiteli Kayseri Sağlık Kampüsü’nün yapımına başlanırken, 3 bin 566 yatak kapasiteli Ankara Etlik Sağlık Kampüsü’nün sözleşmesi imzalanma aşamasın geldi. 3 bin 662 hasta yatağı kapasiteli Ankara Bilkent Sağlık Kampüsü, Bin 38 hasta yatağı kapasiteli Elazığ Sağlık Kampüsü, 558 hasta yatağı kapasiteli Manisa Devlet Hastanesi, 475 hasta yatağı kapasiteli Yozgat Devlet Hastanesi ise ihale için gün sayıyor.
Akciğer nakli için yurt dışına gitme işi sona erecek
Akciğer merkezlerinin yetersizliği sebebiyle hastaların akciğer nakli için yurtdışına gitmesinin önüne geçmek için çalışma yapan Sağlık Bakanlığı, birden fazla akciğer merkezinin ruhsatlandırılması çalışmalarında sona yaklaştı. Türkiye’de 300 civarında akciğer nakli bekleyen hasta olduğu kaydedilirken, 2009 yılında 7, 2010 yılında ise sadece 5 hastaya akciğer nakil yapılabildiği öğrenildi.