Medimagazin logo

Rutin ameliyat sonrası ölümler, tek bir önlemle azaltılabilir

Rutin ameliyat sonrası ölümlere ilişkin geniş çaplı araştırmadan çarpıcı bir sonuç çıktı: "Hemşire sayısı ve üniversite diplomalı hemşire istihdamı artırılarak ölümler, yüzde 30 oranında azaltılabilir"
Rutin ameliyat sonrası ölümler, tek bir önlemle azaltılabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Avrupalı ve Amerikalı bilim adamlarının yaptığı geniş katılımlı bilimsel araştırma, daha fazla sayıda hemşire çalıştıran ve üniversite mezunu hemşire istihdamının daha yüksek olduğu hastanelerde, rutin ameliyat sonrası ölüm oranlarının önemli ölçüde düştüğünü ortaya koydu.

Yaş ortalaması 50 ve üzeri olan 422 bin 730 hastayı kapsayan araştırma, üniversite diplomalı hemşire istihdamının yüzde 60 olduğu ve ortalama 6 hastaya bir hemşirenin düştüğü hastanelerde, rutin ameliyatlar sonrasında meydana gelen ölüm oranlarının yüzde 30 azaldığını gösterdi.

Polonya, Yunanistan, İngiltere, İspanya, Belçika, Finlandiya, İsviçre, İrlanda ve Norveç'teki 300 hastaneyi kapsayan araştırmada, Avrupa hastanelerindeki yüksekokul mezunu hemşire istihdam oranının ortalama yüzde 45'te kaldığına işaret edildi.

AB'deki sağlık araştırma kuruluşları ve ABD'de devlete ait Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne (NIH) bağlı kurumlar tarafından yaptırılan araştırma, Lancet tıp dergisinin dünkü sayısında yayımlandı.

Hemşirelik ve Sosyoloji Profesörü Linda A. Haiken başkanlığındaki bilim ekibince yapılan araştırmanın sonuç bölümünde, "Daha fazla sayıda hemşire çalıştıran ve üniversite mezunu hemşire istihdamının daha yüksek olduğu hastaneler, önemli ölçüde düşük oranda rutin ameliyat sonrası ölüm bildiriminde bulunuyor" ifadesi yer aldı.

rutin
ameliyat
sonrası
ölümler
tek
bir
önlemle
azaltılabilir
Yorum (1)
eminek
Lisans mezunu hemşire elbette iyi ama serviste bir hemşire nöbet tutunca ilgide ona göre oluyor. Ayrıca sorun hemşireden değil az eleman ve dr. hatalarından kaynaklanıyor. Ben bir hastane çalışanı olarak çocuğumu "ateşi var" diye diye hergün hastaneye, acile, plk.niklere götürerek pnömoni olmasına engel olamadım. Çünkü en son birinin aklına akc. filmi çektirmek geldi de 1 ay sonra da olsa acil yatırıldı. Safra kesemi acilde anlamadılar günlerce gereksiz ağrı çektim. Psikolojik dediler. En son başka bir hastane de uzmana gittim de tomografide çıktı. Orada ameliyat oldum. Yakınım çocuk acilde tahlil sonucu çıktı asistan "hoca beni aramadan ben onu arayamam haber verdim bekliyeceğiz "dedi. 5 saat bekledik hoca aradı yatış mı, taburcu mu karar verildi. Daha neler neler. say say bitmez. o dönemde lisans mezunu hemşireler yoktu ama onlardan bir zarar görmedik.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir