Medimagazin logo

Rotasyon yapılan bölümlerde tutulan nöbetlere ilişkin yeni bir bakış açısı

Rotasyon yapılan bölümlerde tutulan nöbetler, niteliği ve gereği yıllardır asistan hekimler arasında ciddi bir tartışma konusu olmuştur. Biz de bu konu ile ilgili Dr.Pelin Demir arkadaşımızın görüş yazısını yorumlarınıza sunuyor ve tartışmaya açıyoruz.
Kaynak: www.asistanhekim.org
Rotasyon yapılan bölümlerde tutulan nöbetlere ilişkin yeni bir bakış açısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bilindiği gibi, asistanların rotasyon yaptıkları bölümler ve rotasyon süreleri yakın bir tarihte değişti. Pek çok açıdan yeni rotasyon süreleri ve bölümleri eski yönetmeliğe göre daha mantıklı bir şekilde düzenlenmişti. Ancak değişmeyen -ve bence çok tehlikeli- bir konu var: Asistanların rotasyon yaptıkları bölümde nöbet tutma zorunlulukları.

 

Şimdi, daha çok dışarıdan rotasyon alan kliniklerdeki asistan arkadaşların itirazlarını duyar gibi oluyorum: Tabi ki bizim kliniğimizde nöbet tutacaksınız, başka türlü nasıl öğrenebilirsiniz! Bu,teorikte doğru olabilir ancak pratikte durum hiç de sanıldığı gibi değil. Nöbet tutulan klinikte, rotasyoner asistana maalesef hep angarya işler yüklenmekte, örneğin acilde hastaya yaklaşım gibi konularda kesinlikle eğitim verilmemekte. Belki rotasyon alan bölümdeki asistanlar da kendilerince haklılar; çünkü rotasyoner asistan hekimler sayesinde nöbet yükleri biraz azalmakta. Ancak o zaman bu asistanlara şöyle bir soru yöneltmek gerek: TUS’ta tercih ettiğiniz bölümü yazarken rotasyoner hekimlere göre mi plan yaptınız? Eğer gerçekten böyle ise, durum içler acısı demektir.

 

Nöbet konusunda bir başka sıkıntı, sadece 1 ay yapılan rotasyonlarda dahi rotasyoner asistana o branşın asistanıyla eşit nöbet yazılması. Örneğin FTR asistanlarının birer ay kardiyoloji ve göğüs hastalıkları rotasyonları var ve bu rotasyonlarda rotasyoner asistanlara 5-6 nöbet yazılıyor. Asistanın o blümde sadece 1 ay çalışacağı düşünülünce bu durum çok acımasızca ve mantıksız. Çünkü o branşa yeni başlayan asistanın bile en az 2 hafta refakat nöbeti tutarak gözlemci olarak bazı şeyleri öğrenmesi, daha sonra tek başına nöbete kalması gerekirken, o branşla hiçbir ilgisi olmayan bir hekimden birebir acil veya servis nöbeti tutması beklenmekte. Bakanlığın bu konudaki genelgesini kendi çıkarı için kullanan klinikler çoğunlukta maalesef. Sözde eğitim almak için rotasyona giden asistan, hiçbir eğitim alamadan, sadece o kliniğin angarya işlerini ve nöbet yükünü hafifleten bir joker eleman olarak görülmekte. Bu durumun bir an önce değişmesi, yeni bir genelge çıkarılarak, en azından süresi 3 aydan kısa olan rotasyonlarda rotasyonerin kendi kliniğinde nöbet tutması uygulamasına geçilmelidir.

 

Dr.Pelin DEMİR

asistan
nöbet
rotasyon
Yorum (5)
Burak A
Tabiki de geleceksiniz ve angarya işleri yapacaksınız, kusura bakmayın. Rotasyona gelen kişiye VIP hizmet sunacak değiliz en nihayetinde. Rotasyona o bölümün elemanı olarak geliniyor, misafir sanatçı olarak değil. saygılarımla.
0
Cevapla
E.Y.
Ne kadar hazircisiniz, tabiki de nobet tutacak emek verecek ve ogreneceksiniz. Tatil koyu bolumlerde olmaniz bu gercegi degistirmiyor ne yazik ki.
0
Cevapla
ahmet çayakar
valla bu yazıyı yazan arkadaşa son derece katılıyorum.Çünkü hasta mağduriyeti her zaman daha önemlidir.Sizlerin klinikte sorunları iş yükü ve hasta yoğunluğunuz olabilir ama bunları gelin birlikte çözelim,dile getirelim ve dğişmesi için ne gerekiyorsa yapalım... tatil köyü veya da misafir sanatçı gibi yorumları yapıyorsanız eğer bir bataklık olarak düşünüyorsanız çalıştığınız yeri başkalarını da bu bataklığa çekmek yerine sizi ordan çıkarsak?... bence bunu bir düşünün..
0
Cevapla
eda
Siz de TUS'ta "tatil köyü" bölümleri seçip kazansaydınız o zaman. Asistanlar arasında hala kim kimden az çalışıyor, kim az iş yapıyor daha fazla para kazanıyor, kim daha çok nöbet tutuyor vb. durumlar konuşuluyor yazık bunlara bakarsak zaten içinde bulunduğumuz içler acısı durumda kimse kimseye yardım edemez. Hepimiz TUS'a girdik hepimiz "tercih" yaptık hepimiz işleyişi ve iş yükünü az çok bilerek girdik bölümlerimize. Sonrasında diğer "rahat" bölümleri aşağılayarak bir yere varamayız. Şuna katılıyorum ama- rotasyoner olarak gittiğin bölümde o bölümün kurallarına göre çalışırsın rotasyonerler için belirlenmiş bir eğitim ve işleyiş programı var buna uyulmayan noktalar varsa ona itiraz etmek önemli ama rotasyoner olarak bir bölüme gittiğinde rotasyon süresi kadar artık o bölümün asistanısındır ben böyle bakıyorum olaya. Ha o bölümün asistanlarından da fazla iş yıkılıyorsa sana o zaman sorun vardır.
0
Cevapla
BG
rotasyona o bölümü öğrenmek için gidilmiyor.özellikle 3 ile 1 ay arasında değişen sürelerle gidilenleri kastediyorum. Sadece kendi bölümünle alakalı konuları geniş perspektifden bakmayı amaçlıyor denilebilir. şimdi nasıl bilmiyorum ama bir KBBcinin nöroloji rotasyonu yaptığında öğrenmesi gereken vertigo, baş ağrısı, EMG gibi konular var. yoksa felçli bir hastanın takibini bilmesi gerekmiyor. o yüzden rotasyona gidenlerin o bölümün elemanı olduğu fikrine katılmıyorum.bu yüzden de nöbet olayına karşıyım AMA yandal gibi olan rotasyonları buna saymıyorum. elbette bir kardiyolog rotasyonu boyunca bir dahiliye asistanı gibi çalışmalı ve nöbetini tutmalı
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir