Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'nde Türkiye Kalp ve Sağlık Vakfı tarafından düzenlenen 8. Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahide Yenilikler Kongresi'nde, Almanya'nın Saarland Üniversitesi Hastanesinde ''renal denervasyon'' yöntemiyle yapılan ameliyat canlı izlendi.
Ameliyatın sunumunu yapan Prof. Dr. Michael Böhm, bu yöntemle Almanya'da bin kişiyi dirençli yüksek tansiyon hastalığından kurtardığını dile getirdi.
Beyinden böbreğe giden sinirlerin yüksek tansiyonun çıkmasında ve devam etmesinde büyük rolü olduğunu dile getiren Böhm, sinirlerin beyinden gelen uyarılarla böbrekten su ve tuz tutulumunu arttırdığını, bu nedenle renin hormonunu fazla salgıladığı için tansiyonun yükselmesine yol açtığını söyledi. Böhm, renal denervasyon yöntemiyle böbreklere giden sinirleri yakarak devre dışı bıraktıklarını kaydetti.
Bu yöntemi en az 3 ilaç almasına rağmen hala kan basıncı 16'dan yüksek olan hastalara önerdiklerini dile getiren Böhm, ''Yöntem zor bir teknik değil. Hastaları hafif bir ilaçla uyutarak, genel anestezi vermeden ameliyatı yapıyoruz. Ameliyat genellikle 2 saat sürüyor ve hastalar 2 gün içinde taburcu oluyor. Kan basıncı hemen işlemden sonra düşmüyor. Tam etkinin ortaya çıkması için yaklaşık 6 ay geçmesi gerekiyor'' dedi.
Cerrahi müdahale sonucunda yüzde 90 oranında başarı sağlandığını dile getiren Böhm, hipertansiyonun toplumlarda önemli bir sorun haline geldiğini kaydetti. Böhm, ''Hipertansiyonun önüne geçemezsek 10 sene içerisinde felçli hastaların yarattığı ekonomik sıkıntıyı ödeyemeyecek duruma geleceğiz. Bu yöntem sayesinde insanların dirençli yüksek tansiyon nedeniyle felç olmasını engelliyoruz ve insanlar ömür boyunca ilaç kullanmak zorunda kalmıyor. Bu yöntem sayesinde kullanılan ilaç sayısı düşüyor ya da hastalar ilaçtan kurtuluyor'' dedi.
Renal denervasyon uyguladıkları kişilerde böbreğe giden kan akımının arttığını, böbreklerin de kendisini toparladığını kaydeden Böhm, şeker hastalığı olanların insülin ihtiyaçlarında da azalma gözlendiğini vurguladı. Böhm, yöntemin dirençli tansiyon hastaları için büyük bir umut olduğunu dile getirdi.
-3 kişiden 1'i tansiyon hastası-
Toplantıda konuşan Kongre Başkanı Prof. Dr. Ali Oto ise Türkiye'de her 3 kişiden birinin tansiyon hastası olduğunu ve yaklaşık 18 milyon tansiyon hastası bulunduğunu ifade etti. Bunların yüzde 40'ında dirençli yüksek tansiyon bulunduğuna dikkati çeken Oto, bir kişinin günde en fazla 6 gram tuz tüketmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'de ise ortalama 18 gram tuz tüketildiğini vurgulayan Oto, ekmekteki tuz oranının düşürülmesi, sofralarda da tuzluk bulundurulmamasını gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin hızla şişmanladığını belirten Oto, bu nedenle tansiyon hastalarının çoğaldığını vurguladı. Oto, hipertansiyonun kalp hastalığı, felç, kalp ve böbrek yetersizliği gibi ciddi sağlık problemlerine yol açtığını söyledi. Oto, hastaların yaklaşık yüzde 40'ında ise dirençli hipertansiyon mevcut olduğunu söyledi.
Oto, ''Renal denervasyon'' yönteminin Türkiye'de yeni uygulanmaya başlandığını dile getirdi.