Medimagazin logo

Proton pompası inhibitörleri diyabetli yaşlı yetişkinlere zarar verebilir

İtalya'da yapılan bir araştırma, proton pompası inhibitörü (PPI) kullanan diyabetli yaşlı yetişkinlerin daha yüksek kalp krizi, felç ve ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Araştırma, yaşlılar arasında yaygın PPI kullanımına ilişkin endişeleri ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Proton pompası inhibitörleri diyabetli yaşlı yetişkinlere zarar verebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Araştırmacılar, proton pompası inhibitörlerinin (PPI) kullanımı ile diyabetli yaşlı yetişkinler arasında kardiyovasküler olay ve ölüm riskinin artması arasındaki endişe verici ilişkileri ortaya çıkardı.

İtalya'nın Lombardiya bölgesinde yürütülen bu gözlemsel çalışmada, 65 yaş ve üzeri 284.000'den fazla bireyin verileri analiz edildi ve 2015 yılında bu nüfusun neredeyse yarısına PPI reçete edildiği ortaya çıktı.

Çalışmadan elde edilen bulgular

Ortalama takip süresi 6,7 yıl olan çalışmanın bulguları endişe vericiydi:

PPI'lara maruz kalma, iskemik inme riskinde %14, miyokard enfarktüsünde %36 ve genel mortalitede %24 oranında önemli bir artışla ilişkilendiridi.

Analiz çeşitli PPI türlerini kapsarken, omeprazol PPI kullanmayanlara kıyasla en yüksek mortalite riskini gösterdi.

Çalışma ayrıca, erkekler, daha önce kardiyovasküler hastalık öyküsü olmayan bireyler ve insülin tedavisi almayanlar dahil olmak üzere belirli gruplar arasında PPI kullanımıyla ilişkili daha yüksek bir iskemik inme riskinin altını çizdi.

Çalışmanın gözlemsel niteliğine rağmen, bu bulgular özellikle diyabet hastaları olmak üzere yaşlı yetişkinler arasında PPI'ların dikkatli kullanılması gerektiğini vurguluyor.

Klinik çıkarımlar

PPI'ların yaygın olarak reçetelendiği göz önüne alındığında, bu sonuçlar yaşlı diyabetik hastalarda risk-yarar oranının yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor. Sağlık profesyonellerine alternatif tedavileri göz önünde bulundurmaları ve PPI kullanan hastaları potansiyel yan etkiler açısından yakından izlemeleri tavsiye ediliyor.

proton pompasi inhibitorleri
ppi
kalp krizi riski
Yorum (1)
murat bilir
turkiyede leblebi gibi kullanilan her recetede olan suistimal edilen bir ilactir kendileri, antibiyotikler gibi
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir