Sağlık alanında yaptığı çalışmalarla TÜBİTAK Bilim Ödülü ve Prof. Aziz Sancar Bilim Ödülü dahil bir çok ödülün sahibi olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı Prof. Taner Demirer, Sözcü'den Saygı Öztürk’ün sağlıkla ilgili sorularını şöyle cevaplandırdı:
Hekim sayısı yeterli mi, hekim göçünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Sağlık Bakanlığı+üniversite+özel hastanelerde istihdam edilmiş 185 bin doktor var. Bir doktor, hemşire ve diş hekimi başına düşen nüfus Türkiye’de sırasıyla 498, 431 ve 2.496 olup OECD ülkelerinde ise bu rakamlar 341, 102 ve 1685 dolayında. 100.000 kişiye düşen hekim sayısı yönünden OECD sonuncusuyuz. Yüz bin kişiye düşen hekim sayısı OECD ortalaması 348 iken ülkemizde bu rakam 187’dir. Mevcut doktor sayısına ek olarak en az 70 bin doktora ihtiyaç var. Hekim göçünün önlenmesi için gerekli tedbirlerin acilen alınması gerekiyor. Geçen yıl 3 bin 25 hekimimiz yurtdışına göç etti, bu artarak devam ediyor. Yurt dışına çıkmış olan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının tersine göç ile yurda dönüşü sağlanmalı.
Hastane kuyruklarını azaltmak için neler yapılmalı?
- Birinci basamakta Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ile her bir vatandaşımız erişilebilir ve kaliteli sağlık hizmetine kavuşturulmalı. ASM hizmetleri devlet tarafından sağlanmalı. ASM hizmetlerinin tamamını devlet üstlenmeli, sağlık kontrollerinin, yaşlı ve kronik hastaların takibinin aile hekimleri tarafından yapılması sağlanmalı. Bu şekilde özellikle erken tanı ve hasta izleme işlemlerinin ASM’lerde aile hekimleri tarafından yapılması ile ‘2. ve 3. basamak kamu ve üniversite hastanelerinin hasta yükünün azaltılması’ hedeflenmeli. Günümüzde hem ABD hem de Avrupa’da hastaların yüzde 70’i önce ASM’lere ya da aile hekimlerine başvuruyor. Ülkemizde ise bu oran yüzde 30 civarında.
“Ders verecek hoca yok”
Sağlık hizmeti alımında vatandaşların en çok zorlandığı alanlar hangisi?
- Ülkemizde çoğu hastanede yatak dağılımında dengesizlik var. Özellikle nöroloji, beyin cerrahisi ve tıbbi onkoloji gibi branşlarda yatak sıkıntısı had safhada. Üniversitelerimizde kalp damar cerrahisi, göğüs cerrahisi, beyin cerrahisi ve çocuk hematoloji/onkolojisi gibi branşlarda eğitim verecek öğretim üyesi kalmamış, bunun sonucu olarak TUS sınavlarında bu bölümleri tercih eden doktor sayıları çok azaldı. Ne yazık ki halkımız yakın zamanda bu branşlarda muayene olacak ya da ameliyat olacak cerrah bulamıyor.