Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde, San Diego kentinde düzenlenen ve dünyanın en büyük kalp ritim bozuklukları kongrelerinden biri olan uluslararası toplantıya bu yıl 10.000’i aşkın kardiyolog ve ritim bozuklukları alanında uzman hekim katıldı.
Kongrede, kalp çarpıntıları alanındaki son bilimsel gelişmeler ve tedavi yöntemleri ele alındı. Özellikle bazı çarpıntı türlerinin, ablasyon olarak bilinen girişimsel yöntemlerle tamamen ortadan kaldırılabileceği vurgulandı.
Çarpıntıların erken tedavisi ölümleri azaltıyor
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, kongrede yaptığı sunumda, “atriyal fibrilasyon” olarak bilinen ve kalbin kulakçıklarından kaynaklanan ritim bozukluğunun, erken müdahale edilmesi durumunda çok daha olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.
Prof. Dr. Görenek, atriyal fibrilasyonun inme riskini artıran ciddi bir rahatsızlık olduğunu hatırlatarak, bu hastalıkta ilaç tedavisinin yanı sıra yakma veya dondurma yöntemleriyle yapılan ablasyon işlemlerinin etkili bir seçenek sunduğunu ifade etti.
Konuşmasında, ritim bozukluklarının hızlı şekilde normale döndürülmesinin; ölüm, inme ve hastane yatış oranlarını belirgin şekilde azalttığını vurgulayan Prof. Dr. Görenek’in sunumu, kongre katılımcıları tarafından büyük ilgiyle takip edildi.
Ayrıca Prof. Dr. Görenek, kongre kapsamında gerçekleştirilen bir bilimsel oturumda başkanlık görevini de üstlenerek, farklı ülkelerden gelen meslektaşlarıyla bilgi ve deneyim paylaşımında bulundu.