Medimagazin logo

Omega-6 yağ asitleri bipolar bozukluk riskini azaltabilir

Güney Avustralya Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışma, omega-6 yağ asitlerinin bipolar bozukluk gelişme riskini azaltabileceğini öne sürüyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Omega-6 yağ asitleri bipolar bozukluk riskini azaltabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Araştırmacılar 14.296 Avrupalının kanındaki 913 farklı molekülü incelemek için Mendelian randomizasyon adı verilen bir yöntem kullandılar. Başta yağlar olmak üzere bu moleküllerden 33'ünün bipolar bozukluk riskiyle bağlantılı olduğunu keşfettiler. Özellikle, belirli omega-6 yağ asitlerinin daha yüksek seviyelerinin bipolar bozukluk riskini azaltabileceğini, daha düşük seviyelerinin ise riski artırabileceğini buldular.

Omega-6 yağ asitlerinin rolü

Baş araştırmacı Dr. David Stacey, et ve deniz ürünlerinde bulunan araşidonik asit de dahil olmak üzere bazı yağların daha düşük bipolar bozukluk riskiyle bağlantılı olduğunu açıklıyor. Araşidonik asit vücutta fındık, tohum ve yağlarda bulunan linoleik asitten de üretilebilir. İlginç bir şekilde, bu asit bebeklerin beyin gelişimi için çok önemlidir ve genellikle bebek mamalarına eklenir.

Dr. Stacey, “Bu keşif umut verici çünkü bipolar bozukluğu yönetmeye yardımcı olmak için potansiyel yaşam tarzı veya diyet değişikliklerine yol açıyor” diyor ve ekliyor: “Ancak, bu tür müdahaleler için en iyi zaman ve yöntemi belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.”

Gelecekteki yönelimler

Ortak yazar Profesör Elina Hyppönen, bu bulguları doğrulamak ve omega-6 takviyelerinin özellikle genetik yatkınlığı olanlarda bipolar bozukluğu önlemeye veya tedavi etmeye nasıl yardımcı olabileceğini araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Hyppönen, “Araşidonik asit takviyelerinin bipolar bozukluk için faydalarını titizlikle test etmeliyiz” diyor. “Doğru zamanlama ve dozajın anlaşılması bizi etkili tedavilere yaklaştırabilir.”

Bipolar riskini azaltmak için basit bir yöntem

Bu çalışma, basit diyet değişikliklerinin ruh sağlığı üzerinde önemli etkileri olabileceğini gösteriyor. Omega-6 yağ asitleri bakımından zengin gıdaların alımını arttırmak, bipolar bozukluk riskini azaltmak için pratik bir strateji olabilir. 

omega 6
bipolar bozukluk
guney avustralya universitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir