Medimagazin logo

Muayenehanede çalışan doktorlar, dikkat!

Sosyal Güvenlik Kurumu Ankara İl Müdürlüğü kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında doktor muayenehanelerini mercek altına aldı. Doktor Bilgi Bankası’nda yalnız çalıştığını beyan eden doktorların bilgilerini inceleyen uzmanlar, sigortasız işçileri bürolarda yakaladı.
Kaynak: ZAMAN - İSA YAZAR
Muayenehanede çalışan doktorlar, dikkat!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kayıt dışı ile mücadele için her yolu deneyen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) rotası, bu kez muayenehane işleten doktorlara yönelik oldu. Muayenehaneleri takibe alan SGK Ankara İl Müdürlüğü, çok sayıda doktorun bürosunda hiç eleman çalıştırmadığını tespit etti. Bu muayenehanelerde de en az bir sekreter ya da yardımcı personel olabileceğini dikkate alan SGK, yalnız çalıştığını beyan eden, ‘çayımı da kendim alırım’ diyen doktorlara baskına gitti. 134 muayenehaneyi denetleyen SGK, sigortasız işçileri doktorların bürolarında yakaladı. Kayıt dışı çalışan işçiler kayıt altına alınırken sigortasız işçi çalıştırıldığı tespit edilen muayenehane sahiplerine para cezası kesildi.

Kayıt dışı istihdam, Türk ekonomisinin yumuşak karnı. Son yıllarda düşüş eğilimi göstermesine rağmen istihdamın yüzde 40’a yakını halen kaçak. TÜK’e göre çalışan sayısı yaklaşık 25 milyon. Ancak SGK’ya kayıtlı olanların sayısı 17 milyon. Buna göre 8 milyon kişi sigortasız olarak kaçak çalışıyor. Kayıtlı istihdamdaki artış ise kamu bütçe dengeleri açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle Türkiye’nin son yıllardaki en önemli gündem maddelerinin başında kayıt dışı istihdamla mücadele geliyor. Hem kayıt dışı istihdamın azalması hem de yeni istihdamla birlikte devletin prim gelirleri artıyor. SGK’nın yaptığı hesaplamalara göre kayıt dışı istihdamın önlenmesiyle birlikte her yıl devletin kasasına 26,5 milyar TL ilave prim geliri girecek. SGK Ankara İl Müdürlüğü de kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında doktor muayenehanelerini mercek altına aldı. İl Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankası’ndan serbest olarak çalışan doktorlara ait bilgileri inceledi. Bu inceleme doğrultusunda SGK’ya bu yılın temmuz ayından itibaren sigortalı bildiriminde bulundurmayanlar ile hiç sigortalı bildiriminde bulunmayan muayenehaneler denetlendi. Denetimler hakkında bilgi veren SGK Ankara İl Müdürü Ali Pekten, sektörel bazda sürdürülen denetimlerin önümüzdeki günlerde de artarak devam edeceğini söyledi. Pekten, “Kayıt dışı işçi çalıştırmak kısa vadede kişilerin sağlık yardımı alamamalarına, uzun vadede ise gelir ve aylık alamamaları gibi birçok haktan mahrum kalmalarına neden oluyor. Şimdiye kadar yaptığımız denetimlerde binlerce kişiyi kayıt altına alarak sigortalı olmasını sağladık. Sigortasız işçi çalıştıran işyerlerinin tespiti sistemsel gelişmeler sayesinde her geçen gün kolaylaşıyor. Tüm işverenler, yanlarında çalıştırdıkları kişileri sigortalı yaptırmak zorunda. Bu şekilde işverenler hem çalışanlarının hakkına girmemiş olur hem de kendilerini güvence altına alarak idari yaptırımlarla karşı karşıya kalmamış olurlar.” dedi.

muayenehanede
çalışan
doktorlar
dikkat!
Yorum (6)
özge ahutlu
Bu haber de birşey mi, bizim hastanede hem poliklinik yapıp hem de gayrıresmi özel muayenesinde çalışan kaç tane dr var,kılıfına uyduruyorlar çok güzel..
0
Cevapla
doktor
sözün bittiği yer...
0
Cevapla
asç
Yıllarca sekreterlerimi sigortasız çalıştırmıştım. Denetleme olmayınca maalesef böyle oluyor. Fatura da aynı şekilde. Hangimiz fişi ısrarla istiyoruz satıcıdan. Maliye bakanı binlerce denetmen alacağını söyledi. Bin değil yüzbinlerce denetmen alınsa maliyetini karşılar.
0
Cevapla
kirpi
girişimsel işlemli muayenehanecilik yaptığım dönemde, hasta olarak gelen birçok maliye memuru, fiş almazsak kaça yaparsınız diye sormuştur. bizler suyun bir tarafında iken başka, öbür tarafına geçince başka düşünmüsüzdür. muayenehanelerin serbest meslek mensupları arasınada oranı yüzde 1'lerdir. %50 olduğu ve herkesin 1-2 sekreter çalıştırdığı, kira ödediği istikdam sağlayıp iyi kötü vergi ödedeiği dönemi kapat; şimdi 100 tane muayenehane kalmış onların üstüne git. sokaklar seyyar satıcıdan geçilmiyor.
2
Cevapla
Fatma Sercan
Tüm özel hastelerde kaçak Dr ve hemşire çalışıyor . Gücünün yettiğine saldır bakalım. Dokunsana onlarada.......sıkar
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir