Medimagazin logo

Merkezi sinir sistemini etkileyen yeni bir otoimmün hastalık keşfedildi

Araştırmacılar, kan-beyin bariyeri boyunca B12 taşınmasını engelleyen otoantikorlar nedeniyle hastaların normal kan B12 vitamini seviyelerine rağmen nörolojik semptomlar gösterdiği, merkezi sinir sistemini etkileyen yeni bir otoimmün hastalık tanımladı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Merkezi sinir sistemini etkileyen yeni bir otoimmün hastalık keşfedildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - San Francisco'daki California Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çığır açıcı bir çalışma, merkezi sinir sistemini etkileyen ve potansiyel olarak ciddi nörolojik semptomlara yol açan yeni bir otoimmün hastalık türü tanımladı.

B12 eksikliği belirtileri gösterdi

Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırma, kanında normal B12 vitamini seviyelerine sahip olmasına rağmen klasik B12 eksikliği belirtileri (konuşma güçlüğü, titreme ve ataksi) gösteren 67 yaşındaki bir hastayla ilgili bir vakaya dikkat çekiyor.

Doktorlar daha yakından incelediklerinde, omurilik sıvısının alınması sırasında şaşırtıcı bir bulguya rastladılar: Hastanın beyin ve omuriliği çevreleyen beyin omurilik sıvısında son derece düşük B12 seviyeleri vardı. Bu eksiklik, B12'nin kan-beyin bariyeri boyunca taşınması için çok önemli olan CD320 reseptörlerini hedef alan otoantikorlara bağlandı.

"Bir otoimmün hastalığı ortaya çıkarmış olabiliriz"

Daha ileri araştırmalar 254 hastada daha benzer paternler olduğunu ortaya koydu; yedisinde aynı otoantikorlar görülmüş, dördünde ise kan B12 seviyeleri normal olmasına rağmen beyin omurilik sıvısı seviyeleri eksik bulundu. Bazı hastalarda lupus ile de birliktelik görüldü.

Tedavide immünosupresanlar ve yüksek doz B12 takviyeleri kullanılmış ve sonuçta semptomlarda belirgin iyileşme ve beyin omurilik sıvısında B12 seviyelerinde artış görüldü.

Araştırmacılar, "Bu keşif, daha önce bilinmeyen ve çeşitli nörolojik etkileri olan bir otoimmün hastalığı ortaya çıkarmış olabileceğimizi düşündürüyor" dedi.

b12 vitamini
otoimmun hastalik
beyin
sinir sistemi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir