ANKARA-Sağlık Bakanlığının 2004 yılında yayınladığı Atama ve Nakil Yönetmeliği, 26 Mart tarihinde yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşları Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile değiştirildi. Önceki Yönetmelikte “müracaat sınırlamaları” altında 1 yıl geçmeden atama yapılamayacağı kaydedilirken, yeni Yönetmelikte bu süre 2 yıla çıkarıldı.
Yeni Yönetmeliğin müracaat sınırlamalarını düzenleyen 30 uncu maddesinde “14 üncü, 15 inci, 16 ncı, 17 nci, 18 inci, 19 uncu, 20 nci, 21 inci, 22 nci, 24 üncü, 25 inci, 26ncı, 27 nci ve 29 uncu maddelere göre atanan personel atandıkları tarihten itibaren fiilen iki yıl çalışmadıkça başka bir yere atanma talebinde bulunamaz. Ancak atanma talepleri 19 uncu, 20 nci, 21 inci ve 26 ncı maddeler kapsamında ise, fiilen iki yıl çalışmış olma şartı aranmaz” deniliyor.
Bu maddelerden 14. madde İlk atamayı, 15. Madde Yeniden atamayı, 16. Madde Yer değiştirme suretiyle atanma ve dönemlerini, 17. madde Kurumlar arası naklen atamayı, 18. Madde Bir mazerete dayanan atamaları 19. madde Sağlık mazereti nedeniyle atamayı, 20. Madde Eş durumu nedeniyle atamayı, 21. Madde Olağanüstü ve özel durumlarda yer değişikliğini, 22. Madde Sınıf ve unvan değişikliği nedeniyle atamayı, 24. Madde Hizmet gereği atamaları, 25. Madde Yönetici atamaları, 26. madde Üst hizmet bölgelerinden alt hizmet bölgelerine ve bölge içi atamaları, 27. Madde Yeni açılan tesislere yapılacak atamaları ve 29. madde de Karşılıklı yer değiştirmeyi kapsıyor.
Yönetmelik değişikliğiyle ilgili bir Medimagazin okuyucusuna Sağlık Bakanlığı tarafından verilen cevapta, bu 2 yıl sürenin Devlet Hizmeti Yükümlülüğünde de geçerli olduğu yazılı olarak bildirildi. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü Bilgi Edinmeden verilen cevapta "bulunduğunuz görev yerinde fiilen iki yıl çalışmanız halinde (DHY süresi dahil) atama başvurusunda bulunabilirsiniz" denildi. Önceden Devlet Hizmeti Yükümlüsü olarak atanan personele Devlet Hizmeti Yükümlülüğünü tamamlaması durumunda herhangi bir atama başvurusu için müracaat sınırlaması yoktu. Ancak Bakanlık tarafından verilen bu cevap “Yeni Yönetmelikle birlikte mecburi hizmet yapan personelin yükümlülüğünü yerine getirmiş olsa bile bu 2 yıllık süreyi doldurması gerekiyor” yorumlarına neden oldu.
Bilindiği gibi Devlet Hizmeti Yükümlülüğü süreleri 300 ila 650 gün arasında değişiyor. Örneğin 500 günlük DHY süresi olan bir kişi eskiden DHY'yi tamamladıktan sonra açılan ilk kurum atamasına süre kısıtlamasına tabii olmadan başvurabiliyordu. Yeni sistemde ise 500 günlük süreyi tamamladıktan sonra ayrıca 230 gün daha ( toplamda 500+230=730 gün yani 2 yıl) çalışmadan atamaya başvuramayacak.