Medimagazin logo

Mamografinin meme kanserini önlemeye katkısı yok!

25 yıl süren ve 90 bine yakın kadın üzerinde yürütülen çalışmalara göre mamografinin meme kanserini önlemeye yönelik etkisiz kaldığı ve bazı durumlarda ek sağlık sorunları açtığı tespit edildi
Mamografinin meme kanserini önlemeye katkısı yok!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TORONTO - Kanadalı bilimadamlarının 25 yıldır 90 bine yakın kadın üzerinde gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, mamografinin meme kanserinin erken teşhis ve tedavisinde etkili olmadığı ortaya çıktı.

Toronto Üniversitesi Dalla Lana Halk Sağlığı Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Cornelia Baines ve ekibinin, Kanada'nın 6 eyaletindeki 15 kanser tarama merkezinde 25 yıl süren araştırmaları, tıp dergisi British Medical Journal'de yayımlandı.

Araştırma ekibinin, meme kanserini mamografi yöntemiyle elle hissedilmeyecek düzeyde küçükken teşhis etmenin tedavi için bir avantaj oluşturup oluşturmadığına ilişkin soruya cevap aradıkları ve 25 yıllık araştırma sonucuna göre erken teşhisin tedaviye çok etkisinin olmadığı kanaatine vardıkları kaydedildi.

Yaşları 40 ila 59 arası olan 89 bin 835 kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre, mamogram testlerinin meme kanserinden ölümlerin azalmasına olumlu bir etkisi olmadı. Prof. Cornelia Baines, ''Tarama sonucu yayılmacı meme kanseri olduğu saptanan kadınların tedavisinde, bu testin sanıldığı kadar etkili olmadığı anlaşıldı. Çalışmada 3 bin 250 kişilik mamografi grubu ile 3 bin 133 kişilik kontrol grubu kadın hastadan oluşan iki grup izlendi. Bunlardan mamografiye alınan ilk gruptan 500, alınmayan ikinci gruptan ise 505 hasta öldü. Her iki gruptaki hastalar da mükemmel bir tedavi süreci geçirmelerine karşın, birbirine eşit bir ölüm oranı kaydedildi" dedi.

 



Sağlığı olumsuz etkiliyor mu?

Bilim adamları, mamogram ile çok erken aşamada teşhis edilen ve kemoterapi, ameliyat ve radyasyon tedavisi gibi yöntemler uygulanan bir çok kanser vakasının gerçekte tedaviye ihtiyaç dahi duymayabileceği, bazen tümörlerin çok yavaş büyüdüğü, bazı vakalarda da kendi kendine söndüğünün tespit edildiğini ileri sürdü.

Kanadalı Baines ve ekibinin araştırma sonuçları ABD ve Kanada'da tartışma yaratırken, bazı bilim adamları mamografinin gereksiz olduğu sonucuna karşı çıktı.

New York Times'ın haberine göre Amerika Kanser Topluluğu'ndan Dr. Richard Wender, mamografinin 40'lı yaşlardaki kadınlarda uygulanmasıyla meme kanserinden ölüm oranını yüzde 15, 50'li yaşlarda uygulanmaya başlanmasıyla yüzde 20 oranında azalttığını iddia etti.

Ontario Kanser Ajansı ise yaptığı açıklamada, araştırmanın mamografi testlerini etkilemeyeceğini ve rutin taramalara devam edileceğini duyurdu.

mamografinin
meme
kanserini
önlemeye
katkısı
yok!
Yorum (10)
yolbulduran
1980 - 1985 yıllarında 5 yıl boyunca, yılda 1 kez mamografi çekilmiş hastaları takip etmişler. Hemen aklıma gelen (1) Hastalar 10 yıl takip edilse ne olurdu? (2) Benim henüz Tıp Fakültesi'ne bile başlamadığım bu yıllarda, meme kanseri teşhis edilmiş hastalara adjuvant kemoterapi olarak CMF (siklofosfamid, metotreksat, 5-FU) veya CA (Siklofosfamid + adriamisin) veya en fazla CAF (Siklofosfamid + adriamisin+ 5-FU ) verilirdi. Paklitaksel, docetaksel gibi ilaçlar kullanılmıyordu. (3) Östrojen ve progesteron reseptörleri çoğu zaman bakılmıyordu. ER ve PR reseptör durumunu bilmeden tamoksifen verilen hastalar oluyordu. Şimdi 5 yıl tamoksifen kulllanmış hastalarda, 5 yıl daha tamoksifen veya menapozdaysa 5 yıl daha letrozol / anastrozol gibi aromataz inhibitörleri veriliyor. (4) c-erbB2 (HER2/NEU) reseptörü ve buna karşı geliştirilmiş trastuzumab ilacı bilinmiyor, kullanılmıyordu. (5) Bu hastalarda daha sonra metastaz gelişirse, taksanların dışında gemsitabin, vinorelbin, trastuzumab, lapatinib gibi kemoterapi ilaç seçenekleri yoktu. (Hastaların 25 yıl takip edildiğini biliyorum, ancak, 1984'de tanı almış, 1990'da metastaz gelişmiş, 1995'de ölmüş olabilecek bir hasta bile yukarıda yazdığım tedavilerden faydalanamazdı) (6) Radyoterapi teknikleri bu günkü kadar gelişmiş değildi. (7) Mamografi cihazlarının günümüzde daha ayrıntılı sonuç verdiğini (belki) varsayabilirim.
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Mamografi ile teşhiste cihazın kalitesi ve radyoloğun kalitesi çok önemli.Her ikiside kaliteli ise erken teşhiste yararı kesinlikle var.
0
Cevapla
aydin sinal
Bir bilgilendirme:Herseyden önce Türkiyedede bütün dünyada oldugu gibi Mamma-ca nin teshis ve tedavisini JINEKOLOG larin üstlenmesi sartir,kendilerine gelen kadinlara nasil memede kitle kontrolü yapilir ögretmeleri bu hastaligin en önemli,en ucuz teshis yöntemidir.Türkiyede nicin hala meme ca.nin genel cerrahinin yetki alaninda oldugunu anlamis degilim,belkide rahmetli hocam Prof.Hüsnü Göksel in genel cerrahi icinde kurdugu meme cerrahisinden kalma ama tarih oldu,genel cerrahlar ne hormon tedavisinden ,nede bu hastalara kemoterapi den anlarlar,ameliyati ise yapilan en kolay ameliyatlardan birisidir,koltuk alti bezesi temizlenmeside bir frozen.section yapacak patologun yardimi ile cok iyi sonuc verdirir,hatta bagzi gynekologlar kendileri ögrenirler .Almanyada bendeniz daha genel cerrahin ablatio mamma yaptigini görmedim-duymadim,Jinekologie-onkologi bölümleri teshis-ameliyat-horman tedavisi-kemoterapi-psikolojik tedaviyi kendi bölümlerinde yaparlar,sua tedavisi icin sadece bodrum katindaki radyoterapiye yollarlar.Benim son calistigim hastahanede bagzen musculus lattisumus dorsiden kas alinip ablasyo yapilan memeye takviye yapilirdi O zaman plastik cerrahin yardimina ihtiyac olurdu. Mammagrafi erken teshiste %100 sonuc vermesede cok hayat kurtarir,Almanyada kadinlarin her iki senede yaptirmasi mecburidir,parasini saglik bakanligi verir,mammagrafiyide yapanlarin cogunlugu yine gynekologlardir.
0
Cevapla
hakan.f.
Aydın sinal bey bilmiyorum farkındamısınız ama tanı koymada radyoloji diye diagnostik bir branş vardır, sizin düşünceniz gibi olacaksa her doktor kafasına göre ilgi duyduğu işi yapsın nasılsa hepimiz 6 yıl tıp okuduk az çok biliyoruz herşeyi,o zaman uzmanlık kavramının ne anlamı olacak. Takım çalışması diye bir olgu vardır. Primer amaç herseyi yapıp para kazanmak değil takım çalışmasıyla ayrı uzmanlık bilinciyle en iyi en bilimsel sonuca ulaşıp hastaya en iyi tanı ve tedaviyi verebilmektir. Biraz etik konuşalım lütfen!
0
Cevapla
aydin sinal
hakan bey bilmiyorum etik konusalim demekle ne kastetiniz,zaten alistim yorumcularin her yazdigim yorumu ters anlamalarini,eger mamagrafiyi jinekologlar yapiyor dediysem Almanyada jinekoloji ihtisasina mamagrafide dahildir,radyolojide rotasyon ve hergün mamagrafi okurlar,kendi labaratuarlarinda stoloji bakarlar.Benim yazilarim sadece Almanyadan bir bilgilendirme,acaba Türkiyedede böyle olsa iyimi olur diye bir istek,zaten mamografide ögrenilmeyecek bir sey degil,benim anestesist olarak thoraks filmine rapor yazmam mecburi(imtihan yaptim) ve gecerli.EKG okumamda mecburi ve gecerli.bilmem anlatabildimmi?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir