Medimagazin logo

Klinik araştırma, çıkık omuzlarda fizyoterapinin temel tavsiyeye üstünlüğü olmadığını gösterdi

The BMJ'de yayınlanan çığır açıcı bir klinik çalışma, ilk kez travmatik omuz çıkığı yaşayan hastalar için fizyoterapinin temel tavsiye ve kendi kendine yönetime göre önemli bir fayda sağlamadığını ortaya koyuyor. Bu bulgu, mevcut rehabilitasyon uygulamalarına meydan okuyarak daha basit, daha az kaynak yoğun tedavilerin etkinliğini vurguluyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Klinik araştırma, çıkık omuzlarda fizyoterapinin temel tavsiyeye üstünlüğü olmadığını gösterdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - The BMJ'de yayınlanan ve Birleşik Krallık'taki 40 NHS hastanesinde yürütülen yeni bir klinik çalışma, ilk kez meydana gelen travmatik omuz çıkıklarının tedavisine yeni bir bakış açısı getirdi. Çalışma Kasım 2018'den Mart 2022'ye kadar sürdü ve ilk kez omuz çıkığı yaşayan yetişkinleri kapsadı.

Önemli bir fark bulunmadı

Çalışmaya, askı ve fizyoterapi tavsiye seansını içeren ilk tedavilerinin ardından iki gruba ayrılan katılımcılar (%66 erkek, ortalama yaş 45) dahil edildi. Bir gruba başka bir tedavi uygulanmadan sadece tavsiye verilirken, diğer gruba dört ay boyunca ek fizyoterapi seansları sunuldu.

Altı ay sonra, çalışmada Oxford omuz instabilite skoru kullanılarak omuz fonksiyonu ve fiziksel fonksiyon ve komplikasyonlar da dahil olmak üzere diğer ölçümler değerlendirildi.

Şaşırtıcı bir şekilde, iki grup arasında omuz fonksiyon skorlarında veya komplikasyonlarda önemli bir fark bulunmadı. Bu durum, bu tür yaralanmalar için fizyoterapiye yapılan geleneksel vurguya meydan okudu.

Bulgular, gerektiğinde kendi kendine fizyoterapi seçeneği ile birlikte basit bir tavsiye seansının daha kapsamlı bir fizyoterapi programı kadar etkili olduğunu gösterdi. Bu durum, ilk kez meydana gelen travmatik omuz çıkıklarının yönetiminde bir değişime yol açabilir ve potansiyel olarak birçok vakada yoğun fizyoterapi ihtiyacını azaltabilir.

Gençlere dikkat etmek gerekiyor

Çalışma sağlam kanıtlar sunsa da, özellikle genç hastalar veya yüksek omuz yükü olan faaliyetlerde bulunanlar için sonuçlara dikkatle yaklaşmak önemlidir. Bu gruplar, özellikle yüksek performanslı sporlara veya fiziksel olarak zorlu mesleklere geri dönmeyi hedefliyorlarsa, daha yoğun fizyoterapiden faydalanabilirler.

Daha fazla çalışmaya ihtiyaç var

Rehabilitasyon stratejilerini sporcular veya yaşlılar gibi farklı hasta gruplarına göre uyarlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Omuz çıkıkları için farklı rehabilitasyon yaklaşımlarının uzun vadeli sonuçlarını anlamak, araştırmaya açık bir alan olmaya devam ediyor.

cikik omuz
fizyoterapi
travmatik omuz cikigi
Yorum (2)
Kıdemli Cerrah
e bi "günaydın" demek lazım. aslında vatandaşa, idarecilere, adli makamlara bunu anlatmak çok zor idi. şimdi çok daha kolay anlatım fırsatı bulduk. hattabir adım daha gidelim. son 10 yılda bu yaş grubu için ilk omuz travmatik çıkığına cerrahi yapmazken, şimdi çeşitli cerrahi tedavileri yapmaktayız.
Cevapla
Murat kuş
bizim insanimiz tavsiyelere uyacagini düşünmüyorum. bizde direk fizyoterapi başlanmazsa ileride komplikasyonlarla ugrasacagiz.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir