Malatya'nın Kuluncak ilçesinde aile sağlığı merkezi doktoru olarak görev yapan Ayhan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul birinci sınıfta elinin bisiklet dişlisi ile zincir arasına sıkışması sonucu yaşadığı ''ağrı şoku'' nedeniyle kekeme olduğunu söyledi.
Yıllarca yaşadığı sorunun üniversite hayatında da yaşamını etkilediğini anlatan Yılmaz, ''İzmir Atatürk Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra, dereceyle İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesine girdim. İkinci sınıfta sözlü sınavlar başlayınca 200 kişilik öğrenci topluluğu önünde heyecanlandığım için hocalarıma cevap veremiyor susuyordum. Onlar da haklı olarak sabahki sınavda kopya çektiğime kanaat getirerek, sınavlarıma sıfır veriyorlardı'' dedi.
Üst üste iki yıl boyunca tüm derslerden sınıfta kaldığını ancak hocalarının konuşma bozukluğundan haberi olmadığını ifade eden Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
''Bu durumdan kurtulmak için Psikiyatri Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Ayhan Songar'ın yanına gittim. Kendisinin tavsiyesi üzerine kaydımı dondurdum. Bana (fotoğraf çekmeyi biliyor musun) dedi. Sirkeciden bir fotoğraf malzemesi satıcısını aradı, benim geleceğimi söyledi. Bana da bir liste verdi, (şunları al gel) dedi. Bayrampaşa'da tek göz bir odada kalıyordum. Sabah hemen Sirkeci'den fotoğrafları alıp Ayhan hocama getiriyordum. O da benim eksiklerimi, yanlışlarımı, hatalarımı söyleyip yeniden fotoğraf çekmeye gönderiyordu. Bu 15-20 gün kadar sürdü. Stajyer doktorlarla 10'ar kişilik guruplar halinde hatıra fotoğraflarını çekmeye başladım. Daha sonra fotoğrafları iyi fiyattan satmaya başladım. Bu şekilde hem para kazanıyor hem de yaşadığım sosyalleşme nedeniyle hastalığımdan kurtuldum.''
Daha sonra üniversiteye yeniden başladığını ve eğitimi tamamlayarak meslek hayatına atıldığını aktaran Yılmaz, sağlığına kavuşmasını sağlayan fotoğraf sanatının artık hayatının bir parçası olduğunu vurguladı.
-FOTOĞRAF ARŞİVİNİ 1 MİLYONA ÇIKARMAK İSTİYOR-
Edindiği bilgi ve tecrübelerle eski objektiflerden ''makro tüp'' ürettiğini ve bu sayede cisimlerin 70 kat büyütülmüş fotoğraflarını elde etmeyi başardığını anlatan Yılmaz, şu bilgileri verdi:
''Kullanılmayan eski fotoğraf makinelerinin objektif ve merceklerini kullanarak fotoğraf makinem için tamamen kendi üretimim olan bir tüp yaptım. Bununla makro çekimler gerçekleştiriyorum. Cisimlerin 70 kat büyütülmüş fotoğraflarını elde ettim. 5 yıldan beri görev yaptığım Kuluncak ilçesinde makro çalışmalarımın yer aldığı bir kişisel fotoğraf sergisi açtım. Fotoğraf hayatımı idame ettirdiğim mesleğimin yanında tutkum olarak yer alıyor. Görev yapmaktan büyük zevk aldığım ve doğal güzelliği nedeniyle özel çalışmalara imza attığım Kuluncak ilçesinde fotoğraf arşivimi 1 milyona çıkarmak için gönüllü olarak kalmak istedim ve bu talebim kabul edildi.''
Malatya dışında Tekirdağ, Gelibolu, İzmir, Trabzon, İstanbul ve İskenderun gibi kentlerde de görev yaptığını anlatan Yılmaz, Türkiye'nin bir çok yöresine ait özel bir fotoğraf arşivinin bulunduğunu sözlerine ekledi.