Medimagazin logo

Kalıtsal Metabolizma Hastalıkları Kongresi bu yıl İstanbul’da yapılıyor

SSIEM Kongresi (Society for the Study of Inborn Errors of Metabolism), Türkçe adıyla Kalıtsal Metabolizma Hastalıkları Kongresi bu yıl İstanbul’da, 31 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre & Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek.
Kalıtsal Metabolizma Hastalıkları Kongresi bu yıl İstanbul’da yapılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Her yıl dünyanın farklı ülkelerinin ev sahipliği yaptığı kongreye bu sene Hacettepe Üniversitesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Coşkun başkanlık ediyor.

 

Kongreye, Gazi Üniversitesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev Hasanoğlu, İstanbul Üniversitesi Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mübeccel Demirkol gibi Türkiye’nin önde gelen isimlerin yanısıra Almanya’dan Prof. Dr. Ania Muntau ve İsviçre’den Prof. Dr. Nenad Blau gibi Metabolizma Hastalıkları alanında dünyaca ünlü isimler de konuşmacı olarak katılacak. Kongreyi yaklaşık 2000 kişi izleyecek.

 

Türkiye ve Kalıtsal Metabolizma Hastalıkları

Türkiye, dünyadaki birçok kalıtsal metabolik hastalığın çok daha yüksek oranlarda görüldüğü bir ülke. Yaklaşık 4000 -4500 kişide bir kalıtsal metabolik hastalık görünüyor. Her yıl 300 bebek Fenilketonüri (PKU) hastası olarak dünyaya geliyor. Halen Türkiye’nin doğu bölgeleri ve Karadeniz bölgesi gibi yerlerde akraba evliliğinin oldukça yaygın olması hastalığın görülme sıklığını arttırıyor.

 

Türkiye'de kalıtsal metabolik hastalıkların (Gauchet, PKU, MPS, Fabry...) bu kadar sık görülmesine karşın toplum metabolizma konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Toplumumuzda metabolizma ya da metabolik hastalık denildiğinde akla kilo problemleri, kalori hesabı ya da obezite gibi enerji metabolizması sorunları geliyor. Oysa metabolizma canlıda yaşamın sürdürülmesi sırasında gerçekleşen tüm kimyasal tepkimeleri kapsadığından herhangi bir aksaklık tüm yaşam şeklini ve bireyin zihinsel ve bedensel gelişimini etkiliyor. Ancak toplum bu konuda bilinçsiz, çoğu zaman ebeveynler fenilketonüri gibi kimi metabolik hastalıkların tedavi edilebilir olduğunu dahi bilmiyor ve çocuklarının doğuştan özürlü olduklarını bilinçsizce kabulleniyorlar.

 

Bu kongre; fenilketonüri vb. kalıtsal metabolizma hastalıklarına ait güncel tedavi yöntemlerinin ele alındığı bilimsel bir platform oluşturarak ülkemizde bu hastalıkların tedavisindeki yeni gelişmelere ışık tutacak.

ssiem
kalıtsal metabolizma hastalıkları kongresi
turgay coşkun
alev hasanoğlu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir