Medimagazin logo

Kadroda 5 acil uzmanı varsa kesintisiz hizmet verilecek

Kadroda 5 acil uzmanı varsa kesintisiz hizmet verilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

..................... KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİNE
(Genel Sekreterlik)

Kurumumuza bağlı sağlık tesislerinde acil servis nöbetleri ile ilgili uygulamada ortaya çıkan/çıkabilecek tereddütlere mani olunması bakımından aşağıdaki hususların açıklanmasında fayda görülmüştür. Şöyle ki;

Malum olduğu üzere yataklı tedavi kurumlarındaki nöbet hizmetleri Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ve bu Yönetmeliğe istinaden 16/10/2009 tarihli ve 27278 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” kapsamında yürütülmektedir.

Mezkûr Tebliğin 12 nci maddesinde “Acil servis hizmetlerinin, yeterli sayıda uzman tabip bulunması hâlinde uzman düzeyinde, sayının yetersiz olması durumunda bir uzman tabibin denetim ve sorumluluğunda tabip tarafından verilmesi esastır.

“Kadrosunda beş ve daha fazla acil tıp uzmanı bulunan sağlık tesislerinde 24 saat kesintisiz hizmet esasına dayalı acil servis sorumlu tabip nöbeti tutulur.” hükmü bulunmaktadır.

Görüldüğü üzere, mezkûr düzenlemenin birinci fıkrasında acil servis hizmetlerinin kimler tarafından ifa edileceği hususunda genel kaide ortaya konulmuş ve bu hizmetlerin öncelikle sayının yeterli olması halinde acil tıp uzmanları tarafından, sayının yetersiz olması halinde de bir uzman tabibin denetim ve gözetiminde “tabipler” tarafından görüleceği açıkça belirtilmiştir.

Uygulamada bu düzenlemenin yanlış yorumlandığı ve acil tıp uzmanı sayısı beşten az olan acil servislerde, acil tıp uzmanlarının sadece gündüz mesai saatlerinde hizmet verdikleri Kurumumuza intikal eden bilgi ve belgelerden anlaşılmıştır.

Oysa özellikle acil sağlık hizmetlerinin önem ve önceliği ve sunulan hizmetlerin geciktirilemez, ertelenemez ve ikame edilmez nitelikte olduğu nazara alındığında, bu servislerde kadrolu acil tıp uzmanı sayısının beşin altında olması halinde de mümkün olduğunca acil servis hizmetlerinin acil tıp uzmanları tarafından ve/veya en azından uzman tabiplerin gözetim ve denetiminde verilmesi zorunluluktur.

Kaldı ki zikredilen mevzuat hükümleri ile kadrosunda beş ve daha fazla acil tıp uzmanı bulunan sağlık tesislerinde acil servis sorumlu tabip nöbetinin kesintisiz 24 saat hizmet esasına göre yürütülmesi bir mecburiyet olarak tanzim edilmiş ve fakat uzman tabip sayısının bu sayının altında olması halinde acil tıp uzmanlarının çalışma şeklinin nasıl olacağınailişkin bir düzenleme yapılmamıştır.

Dolayısıyla acil tıp uzmanlarının gündüz mesai sonrası vardiya ya da nöbet şeklinde çalışmalarını yasaklayan bir düzenleme bulunmadığından, acil tıp uzmanı sayısının beşin altında olduğu sağlık tesislerinde hizmetin gerektirdiği durumlarda;
1)Aktif çalışan acil tıp uzmanı sayısının iki ya da üç olması halinde bu tabiplerin çalışma şeklinin
-haftalık ya da aylık maksimum çalışabilecekleri (mesai + nöbet) saatleri gözetilmek suretiyle
-gündüz mesai saatleri sonrasında vardiya ve/veya nöbet şeklinde düzenlenmesine mani bulunmadığı,
2) Aktif çalışan acil tıp uzman sayısının dört olması halinde de
-haftalık ya da aylık maksimum çalışabilecekleri (mesai + nöbet) saatleri gözetilmek suretiyle
-çalışma şeklinin 24 saat kesintisiz hizmet esasına dayalı acil servis sorumlu tabip nöbeti
şeklinde planlanmasına mani bulunmadığı,
3)Eğitim ve araştırma hastanelerinin birçoğunda, acil servislerde acil tıp uzmanlarının yerine acil tıp asistanlarının nöbet tuttukları bilgisi kurumumuza intikal etmiştir. Bu uygulamaya son verilerek acil tıp asistanları ve bu birime rotasyona gelen diğer uzmanlık branşlarında eğitim gören asistan tabiplerin acil tıp uzmanı ya da sayının yetersiz olması halinde nöbetçi branş uzman tabiplerin gözetiminde nöbet tutmaları gerektiği
;
4)Acil tıp uzmanlarınınacil servislerde tabiplerin “gözetimi ve denetimi” ile yetinmeyip tıbbi müdahalelerde aktif olarak görev almalarının temininde gerekli titizliğin gösterilmesi,
 hususlarında;
Bilgilerini ve uygulamanın anılan mevzuat ve yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülmesi hususunda gereğini rica ederim.


Uzm. Dr. Hasan ÇAĞIL
Kurum Başkanı
 

kadroda
5
acil
uzmanı
varsa
kesintisiz
hizmet
verilecek
Yorum (24)
göz doktoru
BEN GÖZ HEKİMİYİM. PRATİSYEN HEKİMLİK YAPMADIM. 8 YILDIR SADECE GÖZ İLE İLGİM VAR. KURUM BAŞKANINA ŞUNU SORMAK İSTİYORUM. KALP KRİZİ GEÇİREN BİR YAKININIZA HİZMET GEREĞİ DE OLSA GÖZ HEKİMİNİN MÜDAHALE ETMESİNİ İSTER MİSİNİZ?
0
Cevapla
acil
diğer branş uzmanları 6 ve daha fazla olduğu zaman 24 saat hastanede bulunması gerekirken neden acaba acil uzamanı için bu sayı 5 ve üzeri oluyor. diğer branş hekimleri mesai saati haricinde sadece acilde hasta olursa, hasta bakarken acil hekimleri acilde sürekli poliklinik hizmeti verdiği için acilde nöbet kavramı diye bir kavram olmamaktadır. acilde 24 saat boyunca sürekli aktif çalışılmaktadır, bundan dolayı mesai nöbet, vardiya diye bir kavram çok anlammlı olmamaktadı. kamu hastaneler birliği 5 kişinin altındada acil uzmanı olursa yine acil servisin 24 saat boş kalmaması için çalışma düzeninin ona göre ayarlanması gerektiğini söylüyor ama acil uzamanınında bir insan olduğunu ailesi olduğu hatırlatmak istiyorum acil servisle alakalı bu kararlar alınırken hastanlerede acilde çalışan hekimlerlrin görüşlerine başvuruldu mu acaba? yataklı hizmet veren tedavi kurumlarda acille alakalı düzenlemler hatırlatılırken acil hizmetinin yalnızca acil hekimi tarafınden verilemiyeceği bir bütün olarak diğir hekim ve sağlık personellerinin yardımlarıyla yürütüleceği gerektiğinden diğer personeller içinde aynı düzenlemeler yapılacakamıdır acaba? yataklı tedavi kurumlarında doktor sayısı 6 dan az alan branşlarda da, dahili ve cerrahi branş hekimi sayısı 6 dan fazla olursa dahi bunların acil servislerde dahili ve cerrahi branş nöbetleri tutacağı şeklinde yönetmelik olmasına rağmen hangi hastanelerde bu şekilde nöbet tutulmaktadır.
0
Cevapla
üç harfli
Acilen acil uzmanlarının sayısının artırılması gerekiyor. 150 yataktan fazlası olan hastanelerde 5 acil uzmanı olmalı. Tabii ki bütün yük omuzlarında olmamalı. Pratisyenler de çalışmalı. 3. basamağa sevk sayısı azalır, Diğer uzmanların icap yükü azalır, Ciddi acillerde hasta sağlığı yarar görür.
0
Cevapla
i.y.
Sayın göz doktoru, bu soruyu buradan değil de tkhk.gov.tr 'den sordunuz mu? Buradan yanıt alamayacağınız aşikar.
0
Cevapla
acil
kamu hastaner birliği tarafından gönderilen bu yazı sizin kendi yormunuzmu acaba . diğier sitelerde ki yazılarla sizin yazınız arasında farklılıklar gözüküyor. yazının orjinalini yayınlarsanız yorumları ona göre yazmamız daha mantıklı olur.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir