Medimagazin logo

Ivor-Lewis özofajektomi ilk kez tamamen kapalı yapıldı

Türkiye'nin önde gelen hastanelerinden Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ilk gerçekleştirildi.
Ivor-Lewis özofajektomi ilk kez tamamen kapalı yapıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastanede, yemek borusu kanserlerinde en sık uygulanan ameliyat yöntemi olan Ivor-Lewis özofajektomi ilk kez tamamen kapalı olarak yapıldı. Hasta başarıyla gerçekleştirilen ameliyattan 6 gün sonra taburcu oldu.

2005 yılında ilk kez ABD'de uygulanan yöntem, 1 Ağustos 2012'de Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde, 42 yaşında yemek borusu kanseri olan bir erkek hastaya uygulandı.

Ameliyatta önce laparoskopi yöntemiyle karın boşluğuna girildi ve mide serbest hale getirilerek yemek borusunun yerine konulacak şekilde hazırlandı. Daha sonra hastanın sağ göğsüne torakoskopi yöntemiyle girildi ve göğüs boşluğu içerisinden tümör ve çevresindeki lenf bezleri çıkarılarak hazırlanan mideden yeni yemek borusu yapıldı. Sonrasında göğüs boşluğu içerisinde mide ile yemek borusunun kalan kısmı birbirine dikildi.

Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel, Dr. Adamu Issaka, Dr. Onur Ermerak, Hemşire Vildan Genç ve Anestezist olarak Prof. Dr. Didem Dal ve Dr. Ali Demir'den oluşan ekip tarafından ameliyat edilen hasta operasyondan sonra 6. günde taburcu edildi.

Ivor-Lewis özofajektomi yöntemi, yemek borusunun alt ve orta kısımlarında yerleşen tümörler için yapılıyor. Laparoskopi ve torakoskopi yöntemleri büyük kesiler yerine 2-3 cm'lik 4-5 kesi ile uygulanıyor. Bu yöntemlerle ameliyat travması ve ağrısı azalırken, hasta daha çabuk iyileşiyor.

ivor-lewis
özofajektomi
ilk
kez
tamamen
kapalı
yapıldı
Yorum (2)
Erhan Aygen
Bu haberi yapanların herhalde kendilerinden haberi yok. Fırat Üniversitesinde şu ana kadar 3 tane yaptık. kongrede sunumunu yaptık hatta aldığımız ödülümüz bile var. Türkiyede başka yapan hastanelerde var. İsteyen olursa videosuda var gönderebilirim.
1
Cevapla
Hasan Batırel
Sayın Erhan Aygen, Ülkemizde torakoskopik serbestleştirme, laparoskopik mide tüpü oluşturulması ve sol boyun anastomozu ameliyatı yaklaşık 7-8 sene önce Cerrahpaşa'da yapıldı. Haberi iyi okursnaız bizim yaptığımız laparoskopik serbestleştirme sağ torakoskopik anasotomozdur. Bu iki ameliyat arasındaki farklar bir çok makale ve kitaplarda mevcuttur. MI Ivor Lewis ameliyatı ile ilgili yazılara Luketich JD makalelerinden ulaşabilirsiniz. Bizim yaptığımız vakanın Türkiye'deki ilk vaka olduğunu bir çok kişiden teyit ettirdik. Hasan Batırel
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir