Medimagazin logo

İş yeri hekimleri, 5 yılda bir bilgi yenileyecek

İş yeri hekimlerinin görev, yetki, sorumluluk ve eğitimlerine ilişkin esaslar yeniden düzenlendi.
İş yeri hekimleri, 5 yılda bir bilgi yenileyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan "İşyeri Hekimlerinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik" bugünkü resmi gazetede yayımlandı.

Yönetmelik, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevli iş yeri hekimlerinin nitelikleri, eğitimleri, belgelendirilmeleri, görev, yetki ve sorumlulukları ile iş yeri hekimliği hizmeti verecek toplum sağlığı merkezlerinin yetkilendirilmesi ve çalışma usul ve esaslarını düzenliyor.

Yönetmelik, 22 Mayıs 2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında yer alan ve devamlı olarak en az 50 işçi çalıştırılan iş yerleri ile toplum sağlığı merkezlerini ve eğitim kurumlarını kapsıyor.

Eğiticilerin eğitimi belgesi, en az 45 saatlik eğitim sonunda kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler veya 8 Şubat 2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim kurumları Kanunu'na göre yetkilendirilen kurumlar tarafından verilecek.

İş yeri hekimliği eğitimlerini vermek üzere, gerekli donanım ve personele sahip olan ve bakanlıkça yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren şirketlerce kurulan ve işletilen müesseseler de eğitim kurumu olarak görev alabilecek.

Toplum sağlığı merkezlerinde iş yeri hekimliği hizmeti sunulabilmesi için en az bir iş yeri hekimi ve en az bir diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu olacak.

Yetki almak isteyen toplum sağlığı merkezleri, bakanlığa yazıyla gerekli belgelerle başvuracak. Yetki belgelerinin, toplum sağlığı merkezince 5 yılda bir vize ettirilmesi zorunlu olacak. Toplum sağlığı merkezleri, yetki belgesi almadan veya süresi içerisinde vize işlemini yaptırmadan iş yeri hekimliği hizmeti yapamayacak.

Toplum Sağlığı Merkezleri'nden iş yeri hekimliği hizmeti alınması durumunda il sağlık müdürlüğü ile işveren arasında sözleşme imzalanacak.

İş yeri hekimlerinin eğitimleri bakanlıkça belirlenecek eğitim programları teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşacak.

İş yeri hekimlerinin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren 5 yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek bilgi yenileme eğitimine katılmaları zorunlu olacak. Bu eğitimin süresi 30 saatten az olamayacak.

Eğitim programlarını tamamlayan adayların sınavları bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak. Girdiği ilk sınavda başarılı olamayan aday, takip eden sınavlardan birine daha katılabilecek. Ancak iki sınavda da başarılı olamayanlar yeniden eğitim programına katılmak zorunda olacak.

İş yeri hekimliği belgesi almak isteyen ve sınavda başarılı olan adayların belgelendirme başvurularının değerlendirilmesi amacıyla, her aday için açılacak dosyanın elektronik ortamda veya yazılı olarak eğitim kurumları tarafından, eğitim programlarına katılmadan doğrudan sınava girecek olan adayların ise yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen nitelikleri haiz olduklarını gösteren belgelerin şahsen veya posta yoluyla ibraz edilmesi gerekecek.

Yetki alan eğitim kurumları, yetki aldıkları yerde bakanlıkça yetkilendirilmedikleri konularda hizmet veremeyecek ve faaliyette bulunamayacak.

Toplum sağlığı merkezleri ve eğitim kurumları tarafından başvuru dosyasında beyan edilen hususlarda bakanlık onayı alınmadan hiçbir şekilde değişiklik yapılamayacak.

Mevcut eğitim kurumları, yönetmeliğin yayımından önce iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitim kurumu yetki belgesi almış olan kurumlar, yönetmelikte belirlenen yer ve donanımla ilgili şartları bu yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren en geç 6 ay, diğer şartları ise 30 gün içinde yerine getirecek. Belirlenen süreler içinde şartları yerine getirmeyen eğitim kurumlarının yetki belgeleri iptal edilecek.

Belge alma tarihine göre vize süresi dolmuş olan iş yeri hekimlerinin belgeleri yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli olacak. Bu sürenin sonunda yenileme eğitimini tamamlamayanların yetki belgelerinin geçerliliği söz konusu eğitimi alana kadar askıya alınacak.

Yönetmeliğin geçici 4. maddesine göre 15 Ağustos 2009 tarihli ve 27320 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik kapsamında yetkilendirilmiş eğitim kurumlarınca düzenlenen iş yeri hekimliği eğitim programlarını tamamlayanlar bu yönetmelik kapsamında yer alan iş yeri hekimliği eğitimlerini tamamlamış sayılacak.

i̇ş
yeri
hekimleri
5
yılda
bir
bilgi
yenileyecek
Yorum (4)
M.Ç
Bu yönetmeliğin çıkış amacı TTB den işyeri hekimliği eğitimini alıp, özel sektöre peşkeş çekmektir. Bu yönetmeliği hazırlayanların inançlı görünen kesimden gelmesi ise ayrı bir üzüntü kaynağımızdır. Mevcut iktidar ve bakanlık TTB yi ideolojik davranmakla suçluyordu. Ben de zaman zaman TTB ye bu konuda hekim haklarına endeksli çalışmaları gerektiği şeklindeki düşüncemi yazmıştım. Ancak mevcut iktidar bu argümanı kullanarak TTB yi bahane edip hekimlere vurmaya devam ediyor. 7-8 yıl önce 1 hafta süren TTB tarafından yapılan eğitime katılmıştım. Tek kelimeyle çok güzel bir eğitimdi ve zevk alarak, sonunda da sınavla sertifikamızı aldık. Daha sonra B sertifikası için de ayrı bir eğitim aldık. Ve gördüğümüz eğitimden de memnunduk. Ücretler de fazla değildi. Ancak şu anda Özel eğitim veren kuruluşların web sayfasına girdiğinizde hekimlerin nasıl bakanlık eliyle soyulmaya çalışıldıklarını görebiliyorsunuz. 24 saatlik tamamlayıcı eğitim 817 TL. Bugün 4 aylık ingilizce ÜDS kursları 600-700 TL iken 24 saatlik eğitime 817 TL. Yazıklar olsun. 5 yılda bir eğitimin tekrarlanması bu kuruluşları sürekli beslemeye yönelik ve eski belgelerin iptali anlamına geliyor. Kısacası hekim sevdalıları(?!) yine işbaşında...
1
Cevapla
Uğur Gönenç
Lutfen avukat, hakim, muhendis diplomalarini, sofor ve pilot lisanslarini da 5 yilda bir yenileyin. Ne de olsa onlara da can emanet ediliyor. Aksi halde, doktorlara karsi niyetinizi bir kez daha ispatlamis olacaksiniz.
1
Cevapla
dr enver
eğitimi ttb verir bakanlık verir orasını bilmem. elbette bir yerde sıkıntıya girecek meslektaşlarımız vardır. amma eğitimi kim verecekse nasıl verecekse bir an önce belirlensin lütfen. eğitim için ttb ye başvurunca sıraya giriyorsun bir de listenin arkasındaysan vay haline o senede kursu alamıyorsun olurmu böyle düzen. kursu hem bakanlık hemde ttb versin isteyen gider özel alır isteyen gider ttb den alır. iş yeri hekimliği sertifikası verilemediği için şu an mahkemelik iki kesimde veremiyor ayrıca eminim bu kanunda mahkemeye verilip durdurulacak ben gene sertifika alamayacağım ve tam gün yasası geçecek devlette çalışanlar iş yerinden ayrılacak boşluk oluşacak benim sertifikam yok bunun sorumlusu kim herkes düşünsün lütfen.kimse cebime havadan para koymuyor.bende işyeri hekimi olmak istiyorum medikal estetik hekim olmak istiyorum ama zamanında alanlar iş yapar hale geldi bu ülkede ben ne estetik hekimlik nede işyeri hekimliği yapamıyorum. yürütmeyi durdurmayı nasıl becerebilirim bilen varsa söylesin lütfen. yani şu anki uygulamanın benim haklarımı engellediği ap açık ortada.bakanlığa laf etmiyorum ttb ye laf etmiyorum siz kendi tarafınızda haklısınız ama mağdur olan benim.çalışma bakanlığıda işyeri hekimliği kursu açmıyor . ne yapalım biz. yardım edin lütfen ben nasıl sertifika alabilirim bu davalar bitmeyecek ben sertifika alamayacağım. ne olur yardım.tekrar söylüyorum bakanlıkta ttb de haklı kendi açılarından bakanlık sıkıntı gördüğü yerleri düzeltmek istiyor ttb elindeki yetkilerin alınmasını ve sıkıntı gördüğü konular yüzünden dava açıp yürütmeyi durduruyor.bu kanunda davalık olacak ve büyük ihtimal durdurulacak. çalışma bakanlığı lütfen kurs açsın ve limit koymasın işyeri hekimliği sertifikası almak isteyenler aile hekimliği sertifikası kursları gibi arka arkaya düzenlenip mağduriyet giderilsin. kim haksız bilmem mağdur olan benim.ekmeğimle oynamayın lütfen.bu lafımı alıpta yok ekmeğinle şu taraf oynuyor bu taraf oynuyor deyipde polemiğede alet etmeyin yazdıklarımı.devleti yöneten büyüklerime saygılarımı sunuyorum ara yol bulun lütfen ve sertifika almamıza yardım edin lütfen.estetik hekimlik sertifikası içinde sağlık bakanlığı yetkili büyüklerimiz ara yol bulursa sevinirim.bizde alabilelim sertifika madem şuan çalışıyor bazı doktorlar bizde çalışabilelim.kul hakkı yeniyor şu an en azından benim hakkım yeniyor.suçlu olan yok ama ara yol varsa lütfen bizde sertifika eğitim alabilelim.ileride yasaklanırsa toplu yasaklansın estetik hekimlik sertifikaları.onlar erken doğdu aldılar sizin suçunuz geç doğmak gibi bir durum var.ara yol varsa lütfen herkes kullansın.herkese saygılar.
0
Cevapla
T.B
Dr. Endere aynen katılıyorum. Çok güzel ifade etmiş,aile hekimliğine de geçilmesi ile pekçok işyeri hekimlikleri boşaldı ve dr yok napçaz dendi halbuki bizim gibi talipli olupta sertifikası olmadığı için başvuru yapamayan başka arkadaşlarda olmuş. Hatta zamanında alan kişilerin sertifikasıyla çalışın gibi garip durumlar söylemler olabiliyorki üzücü ve buna ne gerek var alanlarda hekim bizlerde hekimiz sırf zamanında eğitime katılmadık diye iş fırsatlarını değerlendiremedik. Gerçekten bu belgenin lazım olduğu iş kapısı yarattığı bir dönemi geçirdik ve belkide kaçırdık. Bu aşamada bizlerin ihtiyacı olduğu belgeyi kimin verdiği önemli değildi aslında ister ttb ister başka kurum önemli olan olayın biran önce çözümlenmesiydi maalesef bulunduğum ilde sanırım treni kaçırdık başka yerlere yetişebilelim. Kadrosuz,biryerde çalışmayan ve bu işe talip kişiler varken bu durumu göz ardı etmemek lazım
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir