Medimagazin logo

İki gün hastane yok!

Doktorlar; acil servis, yoğun bakım ve yataklı katlardaki hastalar, onkoloji tedavisi görenler ve gebeler dışında hiçbir poliklinikte hizmet vermeyecek
Kaynak: YENİ ASIR
İki gün hastane yok!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İzmir Tabib Odası Başkanı Özer: Vatandaşlardan destek ve anlayış bekliyoruz. İzmir İl Sağlık Müdürü Özkan: Halkın sağlığa erişimini engellemeye izin vermem
 

Sağlık çalışanlarının, Türk Tabipler Birliği öncülüğünde ülke genelinde gerçekleştireceği iş bırakma eylemi yarın başlıyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, iki gün sürecek eylemde acil, yataklı servisler, onkoloji tedavisi gören hastalar ve gebeler dışındaki hastalara bakılmayacağını açıklerken, İzmir İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan ise kamu hastanelerinde çalışan doktorların hastaları mağdur etmeyeceğine inandığını söyledi. Hastaların sağlığa erişimini engelleyerek hak aramanın yanlış olduğunu anlatan Dr. Özkan, "Bizim hekimlerimizin çoğunluğu bu takım girişimlere tevessül etmez. Tabip Odası'nın görüşlerini teorik olarak desteklese bile vatandaşımızı mağdur etmez" dedi.
Türkiye genelinde Türk Tabipler Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve bazı sağlık örgütlerinin desteğiyle, sağlık hizmetlerinin verildiği kuruluşlarda 19-20 Nisan tarihlerinde 'iş bırakma' eylemi yapılacak.

HİZMET AKSAMIŞTI
Hekimlerin, 'performans sisteminde ödenen döner sermaye ek ödemesinin emekliliğe yansıtılması', 'Performans sisteminin kaldırılması' gibi talepleri bulunuyor. Hekim dışı sağlık çalışanları ise doktorlar ile aralarındaki ücret uçurumunun kapatılması ve sözleşmeli personellerine kadro yapılmasını talep ediyor.
İş bırakma eylemine en büyük desteğin, Tam Gün Yasası'na en çok muhalefet eden üniversite hastanelerinden gelmesi bekleniyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli asistan ve sağlık çalışanlarının iki hafta önce yaptıkları eylem nedeniyle işler aksamıştı. Radyasyon Onkoloji Kliniği'nin kapatılması nedeniyle de onkoloji hastaları evlerine dönmek zorunda kalmıştı.
İki gün sürecek eylem hakkında Yeni Asır'a konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, "Eylemi hastalarımızı mağdur etmeden, güzel bir şekilde yapmak istiyoruz. Acil servis ve yoğun bakımlarda yatan hastalarda, kanser tedavisi görenlerde ve gebelerin bakımında bir aksama yaşanmayacak. Polikliniğe gelecek hastaların bize anlayış göstermelerini istiyoruz. Hastaların hakları için de bu eylemi düzenliyoruz" diye konuştu.

'KABUL EDİLEMEZ'
Eylem ile ilgili görüşlerini açıklayan İzmir İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan ise şunları söyledi: "Hastalarımızı mağdur edecek, hasta hakları konusunda sıkıntı yaratacak, hastaların sağlığa erişimlerini engelleyecek hiçbir harekete izin vermeyiz. Hak arama mücadelesi, sağlık erişimini engellemek üzerinden yapılmamalı. Yaşlı, genç, çocuk hasta, kim olursa olsun, hastaneye gelip de sağlık hizmetini alamaması kabul edilebilecek bir durum değil. Hiç kimsenin sağlığa ulaşma hakkını engellemeye hakkı yok. Hak aramanın yöntemleri var. Dava açarsınız hakkınızı ararsınız. Burası hukuk devleti. Biz vatandaşlarımızın sağlık erişimine ulaşmasını bir şekilde sağlarız. Bizim hekimlerimizin çoğunluğu bu takım girişimlere tevessül etmez. Desteklese bile vatandaşımızı mağdur etmez. Tabip Odası'nı savunabilir, eylemi teorik yönden destekleyebilir. Bu başka bir şeydir. Geçen yıl düzenlenen eylemde de böyle oldu. Hiç kimse Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda böyle bir eyleme katılmadı."

"Uzman hekimlerin sorunları da fazla"
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Bor konuyla ilgili şunları söyledi: "Performans sistemine karşıyız. Buna rağmen hastanemizde gittikçe artan miktarlarda performans ücreti ödüyoruz. Asistan doktorların sorunları var. Ancak 2547'ye tabi uzman hekimlerin ekonomik sıkıntıları daha fazla. Uzmanlar nöbet parası alamıyor. Bu büyük haksızlık, düzeltilmesi gerekiyor. Asistanların sorunlarını çözmek için de çaba gösteriyoruz. Yabancı doktorların sorunlarını yakından biliyoruz. Asistan uyum programını Türkiye'de ilk defa biz başlattık. Bornova Belediyesi ve bir hayırseverin işbirliğinde 12 kişilik asistan lojmanı yaptırdık" diye konuştu.

DÖRT ACİL TALEP
1- Çok hasta bakarak değil, çok hasta kurtararak güvenceli ücret istiyoruz.
2- Emeklilik kaygısı ve sözleşme baskısı olmadan güvenceli iş istiyoruz.
3- Hasta ile aramıza girilmediği, mesleki bağımsızlık istiyoruz.
4- İşimizi yaparken can güvenliği istiyoruz.

i̇ki
gün
hastane
yok!
Yorum (3)
seçim sonrası
Eylem seçimlerden 1 ay sonrasına ayarlansaydı/ertelenseydi zannederim ki daha iyi olurdu. Seçim öncesi Hükümet bu grevi mesleki özlük hakları ve daha iyi çalışma koşulları için yapılıyor olarak değil de hükümete karşı bir eylem olarak değerlendirecektir. Kim ne derse desin, amaç ve niyet bu olmasa da bu grev süre gelen ergenekon, darbe girişimi davalarıyla bağlantılı gibi veya hükümet karşıtı güçlerin kışkırtması gibi gözükecektir ve hükümet tamamen defansif davranıp tüm uzlaşma çabalarına kapı kapatacaktır. Sonuçta amacına daha az ulaşacaktır. Ben şahsen bu nedende dolayı greve katılmayacağım.
0
Cevapla
aydın
Tam da seçim sonrası rumuzlu yorumda belirtilen sebebplerden dolayı bu grev seçim öncesi olmalıdır. Bu hale gelmemizin sebebi bu hükümet ve sağlık bakanı iken tabii ki hareketimiz onlara karşıdır ve olmalıdır.. Benim tek itirazım bu grevin sadece poliklinik hizmeti ile sınırlandırılmış gibi olması ve süresinin kısalığınadır. inşallah daha uzun süreli ve aciller de dahil gerçek grevlerde biraraya geliriz.
0
Cevapla
hb
seçim sonrası rumuzlu doktor ruhlu olmayan yorumcu,sen katılma zaten greve,katılırsan ayıp olur.ama bir kazanım olursa en önce sen atla üzerine.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir