MALATYA - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından, tıp eğitimine yeni bir soluk getirmek amacıyla düzenlenen ''Her Hastalık Bir Hikayedir'' yarışması sonuçlandı.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, dekanlıkta gerçekleştirdiği basın toplantısında, yarışmaya 346 kişinin başvurduğunu söyledi.
Hikayelerin, aralarında bir de yazarın bulunduğu akademisyenlerden oluşan 7 kişilik jüri üyesi tarafından değerlendirildiğini dile getiren Kızılay, sonuçlara göre, Malatya'da görev yapan öğretmen Kevser Akın'ın kromozom fazlalığı olarak bilinen klinefelter sendromu hastalığını ''Bir Garip X Masalı'' başlığıyla kaleme aldığı hikayesinin birinci seçildiğini bildirdi.
KOAH hastalığını anlatan ''Guduruk'' hikayesiyle İzmir'den katılan doktor Ali Ilgın Olut'un ikinci ve Elazığ'dan menenjit hastalığını konu alan ''Tenim Karı Üşütür'' başlıklı hikayesiyle öğretmen Serap Aslan'ın üçüncü seçildiğini kaydeden Kızılay, yarışmaya Malatya'dan 90, diğer illerden 254, ABD'den ve Kanada'dan da birer hikaye gönderildiğini kaydetti.
Hikaye gönderen yarışmacıların en küçüğünün Manisa Bilim Sanat Merkezi'nden 11 yaşında Sena Arda Çoban ile Fatma Şevval Zahal olduğunu belirten Kızılay, en yaşlı başvurunun da Antalya'dan 77 yaşındaki çevirmen, yazar Nejat Ebcioğlu olduğunu söyledi.
-Ödül töreni 14 Mart Tıp Bayramı'nda-
Ömer Seyfettin'in ''Kaşağı'' adlı romanında kuş palazı hastalığının pek çok kişinin halen hatırında olduğunu vurgulayan Kızılay, hastalıkların hikayelerle anlatılmasının daha kalıcı olabileceğini ifade etti.
Gönderilen hikayeleri değerlendirirken jüri üyelerinin çok zorlandığını dile getiren Kızılay, yarışmanın amacına ulaştığını ve gönderilen hikayelerin tıp eğitimine yeni bir soluk getirmesine katkı sağlayacak şekilde birkaç kitap haline dönüştürüleceğini söyledi.
Birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye de bin lira para ödülü verileceği yarışmanın ödül töreninin 14 Mart Tıp Bayramı'nda düzenleneceğini kaydeden Kızılay, yarışmaya katılanlara ve jüriye katkılarından dolayı teşekkür etti.