Medimagazin logo

''Her Hastalık Bir Hikayedir Yarışması'' sonuçlandı

Tıp eğitimine yeni bir soluk getirmek amacıyla İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen yarışmaya, 346 kişi başvurdu. Kanada ve ABD'den de katılımın olduğu yarışmada, kromozom fazlalığı olarak bilinen klinefelter sendromu hastalığını ''Bir Garip X Masalı'' başlığıyla anlatan öğretmen Kevser Akın birinci oldu
''Her Hastalık Bir Hikayedir Yarışması'' sonuçlandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MALATYA - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından, tıp eğitimine yeni bir soluk getirmek amacıyla düzenlenen ''Her Hastalık Bir Hikayedir'' yarışması sonuçlandı.


     İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, dekanlıkta gerçekleştirdiği basın toplantısında, yarışmaya 346 kişinin başvurduğunu söyledi.


     Hikayelerin, aralarında bir de yazarın bulunduğu akademisyenlerden oluşan 7 kişilik jüri üyesi tarafından değerlendirildiğini dile getiren Kızılay, sonuçlara göre, Malatya'da görev yapan öğretmen Kevser Akın'ın kromozom fazlalığı olarak bilinen klinefelter sendromu hastalığını ''Bir Garip X Masalı'' başlığıyla kaleme aldığı hikayesinin birinci seçildiğini bildirdi.


     KOAH hastalığını anlatan ''Guduruk'' hikayesiyle İzmir'den katılan doktor Ali Ilgın Olut'un ikinci ve Elazığ'dan menenjit hastalığını konu alan ''Tenim Karı Üşütür'' başlıklı hikayesiyle öğretmen Serap Aslan'ın üçüncü seçildiğini kaydeden Kızılay, yarışmaya Malatya'dan 90, diğer illerden 254, ABD'den ve Kanada'dan da birer hikaye gönderildiğini kaydetti.


     Hikaye gönderen yarışmacıların en küçüğünün Manisa Bilim Sanat Merkezi'nden 11 yaşında Sena Arda Çoban ile Fatma Şevval Zahal olduğunu belirten Kızılay, en yaşlı başvurunun da Antalya'dan 77 yaşındaki çevirmen, yazar Nejat Ebcioğlu olduğunu söyledi.
    
     -Ödül töreni 14 Mart Tıp Bayramı'nda-
    
     Ömer Seyfettin'in ''Kaşağı'' adlı romanında kuş palazı hastalığının pek çok kişinin halen hatırında olduğunu vurgulayan Kızılay, hastalıkların hikayelerle anlatılmasının daha kalıcı olabileceğini ifade etti.


     Gönderilen hikayeleri değerlendirirken jüri üyelerinin çok zorlandığını dile getiren Kızılay, yarışmanın amacına ulaştığını ve gönderilen hikayelerin tıp eğitimine yeni bir soluk getirmesine katkı sağlayacak şekilde birkaç kitap haline dönüştürüleceğini söyledi.

 
     Birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye de bin lira para ödülü verileceği yarışmanın ödül töreninin 14 Mart Tıp Bayramı'nda düzenleneceğini kaydeden Kızılay, yarışmaya katılanlara ve jüriye katkılarından dolayı teşekkür etti.

''her
hastalık
bir
hikayedir
yarışması''
sonuçlandı
Yorum (4)
özgür yalçınkaya
Yarışmada derece alan eserleri tebrik ediyorum. Tebrik ediyorum; zira yarışma kurallarına uymayan formatla bile ödül alabildikleri için. 3 eserin hiçbiri yarışma şartnamesine uymuyor maalesef. Kimi 6 sayfa (5 sayfayı aşmaması isteniyordu), kimi 1 satır aralığında (1,5 aralık isteniyordu) kimi de yazı karakteri yönünden farklı. Yani jüri, kendi koyduğu kurallara uymamış. Kurallara uymayanların değerlendirmeye alınmayacağı belirtilmiş kurallarda. Ancak gelin görün ki; değerlendirmeye bile alınmaması gerekirken bu eserler bir de ödül alıyor! Jüri madem şartnameye uymayacaktı, neden şartname yayınladınız? Bu şunun için önemli, insanlar yazdıkları hikayeleri 5 sayfaya indireceğiz diye ne eziyetler çekiyor. Bu kurala uymayan başkaları, değerlendirmeye alınıp bir de ödüllendiriliyor. Adaletsizlik yapılmıştır. Yazdıklarımı teyit etmek isteyen yarışmanın internet sayfasından kuralları okuyabilir ve derece alan eserlerin hangisinin kurallara uyduğunu görebilir. Selam, saygı ve teesüflerimle.
3
Cevapla
hilal malçok
Birinci olan eserin hikaye yönü çok tıbbi yönü zayıf olmuş. Fikir güzeldi, yarışmada güzeldi ama sonuçlarla ilgili yorumlar keşke olmasaydı. Kurallara uymayan eserler dereceye girmiş. Ayrıca düzenlenen yarışmada birinci olan hikayede aşağıdaki cümlelerden ikincisi yanlış yazılmış olup tıp adına büyük bir hatadır. Değerlendirici kurulun saptamamış olması gerçekten ilginç . Bu hikayeyi okuyan öğrenci ve doktor arkadaşların yanlış öğrenmemesi adına en kısa zamanda düzeltme yaparak yayınlanmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. ''testosteron hormonumun düşük olduğundan, FSH hormonumdaki yükseklikten ve azospermi olduğundan söz ediyorlardı, konuşulanlardan bir şey anladığımı söyleyemem. Testosteron hormonun yüksekliği, FSH hormonunun düşük oluşu, azospermin ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu çünkü.''
1
Cevapla
şeyma yılmaz
Ben de bu yarışmaya katılmayı çok arzu etmiştim ancak katılamadım. Katılımın bu kadar fazla olması sevindirici.Yazılan hikayelerin kitaplaştırılması halinde tıb bilimi ile ilgisi olmayan birçok insan hastalıklar hakkında fikir sahibi olabilecektir. Dereceye giren eserler oldukça başarılıydı. Birinci seçilen eserin hem edebi yönü çok güzeldi hem de çoğu kişinin bilmediği bir hastalık anlatıldığı için faydalı olduğu kanaatindeyim. Mesaj içerikli olması ve toplumsal bir gerçeğe de parmak basması yerinde bir seçim olmuş. Birinci seçilen metnin yazarını içtenlikle kutluyorum. Kalemine sağlık. İkinci eserin dili çok samimi geldi. KOAH hastalığı ancak bu kadar eğlenceli bir uslupla sunulabilirdi. Üçüncü eser de başarılı bir metin olmuş. Hem kurgu güzel oluşturulmuş hem de hastalık hakkında bilgiler verilmiş ancak keşke şiir dörtlükleri çok fazla yer almasaydı metinde ama buna rağmen güzel bir hikaye okuduk. Bu yarışmayı düzenleyenlere teşekkür ediyor, dereceye giren arkadaşlara da çok tebriklerimi gönderiyorum. Dilerim yarışma tekrar yapılır ve bu kez yazma şansım olur...
0
Cevapla
Tahir çeter
Toplumumuzun bu ciddi yarasını görüp ,işaret etmesi akıcı bir üslupla hikayelendirerek, parmak basması takdire değerdir.'Bir Garip X Masalı'nı büyük bir zevkle okudum. Böyle eğitimcilere ihtiyacımız var.Yürekten kutluyor yazılarının devamını diliyorum.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir