Medimagazin logo

Hematologlar uzman açığını eğitimle kapatmaya çalışıyor

Türk Hematoloji Derneği hematoloji okulu programı ve yaptığı tedavi rehberleriyle hematoloji uzman açığını kapatmaya çalışıyor
Hematologlar uzman açığını eğitimle kapatmaya çalışıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA-   Türk Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen ve 3 Kasımda başlayan ''36. Ulusal Hematoloji Kongresi'', Antalya Belek Gloria Kongre Merkezi'nde devam ediyor.


     Dernek ve kongre başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, düzenlediği basın toplantısında, Boston'daki Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nden Dr. Alexi Wright'ın yaptığı bir çalışmasında, evde hasta bakımının sadece maddi değil, fiziksel ve ruhsal acıyı da azalttığını belirttiğini kaydetti.


     Kanserli hastaların genelde evde ölmeyi tercih ettiklerini aktaran Özcan, şunları söyledi:


     ''Her ne kadar kanserli hastalar evde ölmeyi tercih etse de yüzde 35'i hastanede, yüzde 10'u yoğun bakım ünitesinde ölüyor. Kanser hastaları, evde daha huzurlu biçimde ölüyor ve hasta bakıcıları da duygusal olarak bunu daha iyi sonuçlandırıyor. Araştırmacıların 13 Eylül tarihinde Klinik Onkoloji Dergisinde online olarak yayımladıkları rapora göre, evde yapılan tedavi bakımı, yalnızca para tasarrufu değil, aynı zamanda fiziksel ve duygusal acı tasarrufuna da neden olur. Dr. Alexi Wright ve meslektaşlarının raporuna göre, yoğum bakım ünitesi veya hastanede ölen kanserli hastalar, daha fazla fiziki ve duygusal acı yaşayarak, yaşamlarının sonunda daha kötü bir yaşam kalitesine sahip oluyor.''


     Evde yapılan bakım tedavisinin acı çekmenin hafifletildiği anlamına geldiğini ifade eden Özcan, ''Geçen ay gerçekleştirilen bir çalışmada, kanserli hastaların biraz daha uzun yaşamasına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, maliyeti kanser hastalarını hastanede tedavi etmekten çok daha azdır. Dr. Wright, hastalar yoğun bakım ünitesinde öldüğünde, yakınlarına post-travmatik stres bozukluğu (PTSD) teşhisi konma olasılığının 5 katına çıktığını tespit etmiştir. PTSD, yoğun bakım ünitesinde ölen hastaların hasta bakıcılarının yüzde 21'inde gelişirken, evde ölen hastaların bakıcılarının yüzde 4,4'ünde gelişmiştir. Hastanede ölen hastaların aileleri ve sevdiklerinin, 6 aydan daha fazla süren yoğun, etkisizleştirici keder şekli olan uzatılmış keder bozukluğu yaşamaları daha olasıdır'' şeklinde konuştu.
    
     -TÜRK HEMATOLOJİ OKULU PROGRAMI-
    
     Özcan, Türk Hematoloji Derneğinin, 2008-2009'da uygulamaya koyduğu Türk Hematoloji Okulu (THO) Programı ile yan dal uzmanlık sınavını (YDUS) kazanan hematoloji araştırma görevlilerine temel hematoloji eğitimi verdiğini, THO'nun hiçbir maddi destekçi arayışında olmadan tümüyle dernek olanakları ile düzenlendiğini bildirdi.


     Üç yıl sürecek bu programın, hematoloji yan dal öğrencilerinin bilimsel açıdan temel hematoloji eğitimi alması ve sosyal olarak da birbirlerini tanıma ve tartışma ortamları olması gibi temel hedefleri bulunduğunu vurgulayan Özcan, bu okulda birbirleri ile kaynaşan genç akademisyenlerin milli takım ruhu yaratabilmek yolunda önemli adımlar attığını dile getirdi.


     Prof. Dr. Özcan, Türkiye'de hematoloji eğitiminin düzeyinin yükseltilmesi ve ulusal boyutta standardize edilmesi olan Türk Hematoloji Derneğinin bu amaca yönelik olarak hematolog bulunmayan 51 ilde ''Hekimlere Yönelik Temel ve Güncel Hematoloji Eğitimi'' kursunu değişik bölgelerde düzenlediğini belirterek, 2010 yılında başlayan projenin ilk durağının Sinop olduğunu, aile hekimleri ile pratisyen hekimlere yönelik bu program ile hematolojinin temel kavramlarının güncellendiğini kaydetti.


     Amacı yurttaşların hematolojik hastalıklarla ilgili bilinç düzeylerini arttırmak ve toplumda kan hastalıkları ve kan hastalıkları doktoru ile ilgili daha doğru bir algılama oluşturabilmek için bu hastalıkların erken tanınması ve tedavisinin önemine vurgu yapmak olan ''Hematolojik Hastalıklar Genel Tanıtım ve Bilgilendirme Kampanyası'' hedefine ulaştığını bildiren Özcan, 3 Haziranda başlayan kampanya için hazırlanan web sayfasının 27 farklı ülkeden ziyaret edildiğini aktardı.


     Özcan, hasta ve hasta yakınlarına yönelik yapılan Hematolojik Hastalıklar Genel Tanıtım ve Bilgilendirme Kampanyası çerçevesinde Türk Hematoloji Derneği Bilimsel Alt Komiteleri ile ortak hazırlanan hasta bilgilendirme kılavuzlarının basıldığını belirtti.


     Toplantıya, Avrupa Hematoloji Derneği Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Ulrich Jager, Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mutlu Arat ve Türk Hematoloji Derneği Araştırma Sekreteri Prof. Dr. Muzaffer Demir de katıldı.

hematologlar
uzman
açığını
eğitimle
kapatmaya
çalışıyor
Yorum (1)
dahiliyeci
Neden 51 ilde hematolog yok? Burada bir yanlışlık var gibi gözüküyor. Türkiye'deki il sayısı 81, hematolog sayısı ise 200. Hadi büyük şehirlerde en az 8 tane hematolog olsun, peki geri kalanlar nerede? Örneğin bizim hastaneye son 4 kurada sürekli hematolog ataması yapılıyor ve ismi de mecburi hizmet kurasında gözüküyor ama gelen yok. Neden? Örneğin Türkiye'deki nefrolog sayısı da hematolog sayısı civarında ama tüm illerde nefrolog var. Hematolog arkadaşlar perifere gitmeyi tercih etmiyorlar mı?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir