BASIN AŞIKLAMASI
Zorunlu mesleki sorumluluk sigortasında poliçe içeriği hekimlerden çok sigorta şirketlerini korumaya yönelik hazırlanmıştır.
Sigorta poliçesinde hekimler dört risk grubuna ayrılmış ve primleri riske göre belirlenmiştir ancak bu dört risk grubunun hekimlikten elde ettiği gelir, Maaş-döner sermaye aynı düzeyde değildir. Sigorta mantığında risk büyükse primde büyük olur fakat hekimin aynı ücreti alması bu mantığa aykırıdır. Bu durumda hekimlerin maaş-döner sermayeside risk gruplarına göre düzenlenmelidir.
Bir hekimin Sağlık Bakanlığının belirlediği primlerin üzerinde yaptırdığı mesleki sorumluluk sigortası varken tekrar zorunlu mesleki sorumluluk sigortası için ayrı poliçe satın almasının mantığınıda anlamak mümkün değildir. Bir duruma karşı bir defa sigortalanırsınız. Bakanlığın belirlediği prim rakamları üzerinden yarısını kurumunuzdan geri alırsınız.
Bütün bunları yanı sıra, Zorunlu mesleki sorumluluk sigortası hekimlerden başka bir meslek grubuna dayatılmamaktadır. Halbuki, diğer meslek gruplarında da riskler vardır. Örneklendirecek olursak, Polislerde mesleklerini icra ederken yaptıkları müdahalelerden dolayı çoğu zaman dava edilebilmektedir. Hekimler hastalarına müdahale ederken asla zarar vermek için müdahale etmez. Ancak komplikasyon olabilmekte bazen hasta kaybedilebilmektir. Zorunlu mesleki sorumluluk sigortası ile hekimler hastasına müdahale etmekten imtina eder duruma gelecektir. Zira, en küçük bir komplikasyonda bile hekimler dava edilecek belki sonucunda bir şey çıkmasa bile yıllarca mahkemeye gidip ifade vermek zorunda kalan hekimin çalışma şevki ve cesareti kırılacaktır.İlerleyen zaman içinde, hekimler riskli hastalara kendine müdahale etmektekten, ameliyat yapmaktan kaçınacak bundan da hastalar zarar görecektir. Şu anda ayda ortalama 25-30 ameliyat yapan bir hekimin kurumu bunun karşılığında SGK dan 45-50 bin TL alırken hekim ise 6-7bin TL alabilmektedir. Halbuki bu ameliyatların birinden hekim tazminata mahkum olsa tazminat 150-200 bin TL. olabilmektedir. Örneğin bir beyin ameliyatına SGK nın biçtiği değer 2 bin TL iken bu hastada çıkabilecek bir komplikasyon ve/veya hatada 150-200 bin TL. tazminatlar söz konusu olabilmektedir. Avrupa ve Amerikada bu sistem mevcut olmakla beraber hekimin geliri ile tazminat oranları gerçekci ve uyumludur.
Samsun Tabip odası ve Hekimler, İnsanın değerinin hiçbir şeyle ölçülemeyeceğini ve insanımızın sağlık hizmetinin en iyisine layık olduğuna inanmaktadır. Hekimler mesleklerini icra ederken potansiyel suçlu görülmemeyi, Sağlık Bakanlığımızdan da bu konuda destek, moral motivasyon ve ceza kanunda hekimleri koruyucu değişikler yapılmasına yönelik girişimlerde bulunmasını, tazminatların hekimlerin gelirlerine uygun oranlara getirilmesi için çalışma yapmasını beklemektedir.
Yrd.Doç.Dr.Mithat Günaydın
Samsun Tabip Odası Bşk.