Medimagazin logo

Hekimlerin fazla çalışmasından hastalar zarar görüyor

Klinisyenler arasında yapılan bir araştırmadan, zaman kısıtlılığı nedeni ile hastalardan gereksiz testler, girişimler veya konsültasyonlar talep edildiği sonucu çıktı
Kaynak: MEDİMAGAZİN DIŞ HABERLER - DR.SİNAN KORUKLUOĞLU
Hekimlerin fazla çalışmasından hastalar zarar görüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yapılan bir araştırmaya katılan hekimlerin pek çoğu, hasta değerlendirmesi, tatmini ve muhtemelen de hasta güvenliğini olumsuz etkileyecek kadar tükenmiş hissediyor.

 

John Hopkins Üniversitesinden Dr. Henry Michtalik ve arkadaşlarının iş yükü üzerine yaptıkları ankette, klinisyenlerin yüzde 40’ı ortalama hasta yüklerinin ayda en az bir kez güvenli seviyeyi aştığını söylerken, yüzde 36’sı bir önceki hafta güvensiz bir iş yükü ile karşılaştığını ifade ediyor.

 

JAMA “Internal Medicine” adlı dergiye yazdıkları araştırma mektubunda, ankete katılan klinisyenlerin neredeyse dörtte biri hasta ile olan zamanlarının kısıtlılığı nedeni ile muhtemelen gereksiz testler, girişimler veya konsültasyonlar talep ettiklerini dile getiriyorlar. Yaklaşık aynı orandaki klinisyen, aşırı iş yükünün hasta nakillerine, morbidite ve mortaliteye etki edebilmiş olduğunu söylüyor.

 

Michtalik ve arkadaşlarının belirttiğine göre, her yıl neredeyse 98 bin hasta önlenebilir tıbbi hatalar yüzünden hayatını kaybediyor. Özellikle asistan hekimlerin ağır iş yükleri tükenmişliğe yol açıyor ve bu da tıbbi hataların artmasına neden oluyor. Araştırmada, bunun sonucunda çalışma saatlerinin kısıtlanması gerektiğine dikkat çekiliyor.

 

İş yükünün etkileri araştırıldı

Çalışmanın yazarları, internet üzerindeki bir hekim grubuna üye 506 hekim üzerinde yaptıkları anketle, ortalama bir klinisyenin iş yükünün hasta güvenliği ve bakım kalitesi üzerine etkilerini analiz ettiler. Ankette hekim, hastane ve ekibin özellikleri, güvensiz olayların sayısı, güvenli iş yükü ağırlığı hakkındaki tahminler ve bir vardiya boyunca hata veya zarar riskini asgaride tutmak için görülebilecek hasta sayısı gibi sorular soruldu.

 

Ortalama yaşı 38,3 yıl olan katılımcıların ortalama olarak yüzde 46,4’ü şehirde, yüzde 42,5’i ise kırsal bölgede altı yıl hekimlik icra ettiklerini dile getirdiler. Katılımcıların çoğunun, klinik görevlerinin yürütülmesi için herhangi bir seviyede yardımcı personele sahip oldukları belirtildi.

 

Gereksiz testler isteniyor

Ankete katılanların dörtte biri, hasta ile tedavi seçeneklerini tartışmaya veya hastaların sorularına tam olarak cevap verme imkânı bulamadıklarını ifade ederken, yüzde 22’si hastaların yatışını veya taburculuğunu bir sonraki vardiyasına geciktirmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Katılımcıların beşte biri emniyetli sayıdan daha fazla sayıda hasta ile “ilgilendiklerini” söylerken, yüzde 22’si bireysel değerlendirme yapacak zamanları olmadığı için gereksiz test ve işlemleri talep ettiklerine işaret ediyor.

Çalışmadan elde edilen diğer bazı çarpıcı sonuçlar ise şöyle:

-          Katılımcıların yüzde 18’i hastaya müdahale kalitelerini bozacak kadar çok sayıda hasta gördüklerini,

-          Yüzde 10’u yoğunluktan dolayı kritik laboratuvar sonuçlarına dikkat edemediği veya buna karşılık harekete geçemediği bir zamanı olduğunu,

-          Yüzde 10’u hastayı daha ileri bir merkeze sevk etmede başarısız olduğunu,

-          Yüzde 19’u iş yüklerinin hastanın tatminini olumsuz etkilediğini,

-          Yüzde 14’ü iş yükü fazlalığının yeniden yatış oranlarını arttırdığını,

-          Yüzde 12’si iş yüklerinin genel bakım kalitesini bozduğunu dile getirdi.

 

Güvenli seviye aşılıyor

Araştırmacılar, elde ettikleri bulgular ile hekimlerin kendilerine belirttikleri hasta sayılarının ve iş yükü ağırlığının güvenli seviyeleri aştığı ve hasta çıktıları algısı etkisinin, hastane yöneticileri, araştırmacılar ve politika oluşturucularının hekim iş yükü üzerinde çalışmaları gerektiği sonucuna ulaştılar.

Araştırmacılar, hekimlerin iş yüklerinin düzenli olarak değerlendirilmesi ve maliyetleri düşürmek için hekimlere daha fazla yüklenilmemesini önerdiler.

hekimlerin
fazla
çalışmasından
hastalar
zarar
görüyor
Yorum (16)
soner recai öner
Günaydın herkese!
0
Cevapla
Dr S İsmail Cihan
Meseleye hasta zarar görüyordan girersek çözüm çıkar.Aksi halde hekim kan kaybetmiş,eceli gelmiş pek umursayan muhatap bulamayız.
0
Cevapla
mücahit altuntaş
Hekimlerin fazla çalışmasından hastalar zarar görüyor çözümlemesini Türkiye için hastalar , doktorlar , ekonomi (ülkemizde sağlık altyapısı ilaç ve teknoloji açısından dışa bağımlıyız )zarar görüyor.Akıl , bilim aynı yeri işaret ediyor. 1.Hastaya yeterli zaman ayır(15-20dk) 2.Bütüncül hekimlik oluştur 3.Sağlıklı sevk sistemi kur. 4.Sağlıklı eğitim ver ,mezuniyet sonrasını kontrol et. 5.Sağlığın(eğitiminin) siyasi mevzu değil kamu hizmeti olduğunu unutmadan toplumun tabanından , kamuoyunu bilgilendirerek , kamu yararını gözeterek uzun vadeli hareket etmek. 6.Emeğe saygın bir değer haline getir. Galiba hepsine uzağız.İhtiyaçlarımıza yakınlaşmamız gerekiyor.
0
Cevapla
Dr.murat
Yemisim hastaya iyiliği ben performansıma bakarım .varsa çalışır yoksa kilimi bile kıpırdatmam .
0
Cevapla
Fransız
Yok öle bişey nerden çıkarıyosunuz bunları:)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir