Medimagazin logo

Hekimlere ilaç eğitimi

Akılcı ilaç kullanımı konusunda önemli adımlar atan Sağlık Bakanlığı, tıp fakültelerindeki lisans eğitimi sonrasında ihtisas yapan hekimlere "akılcı ilaç kullanımı" eğitimi zorunluluğu getiriyor.
Hekimlere ilaç eğitimi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her ilacın bir zehir olduğunu, bu nedenle doğru, yeteri kadar ve zamanında kullanılması gerektiğini söyledi.

 

Gereksiz ilaç kullanımının hem hastanın sağlığını etkilediğini, hem ülke ekonomisine zarar verdiğini ve hem de birçok hastalığın tedavisinde önemli yer tutan antibiyotiklere karşı duyarlılığın azalmasına yol açtığını vurgulayan Şencan, tedavide etkinlik sağlanabilmesi için zorunlu durumlarda hekim tarafından verilen ilaçların kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

 

Şencan, ilacın gerektiğinde yeterince alınmasının "akılcı ilaç kullanımı" olarak tanımlandığını dile getirerek, akılcı ilaç kullanımı konusunun şu an tıp fakültelerinde lisans öğrencilerinin ders programlarında bulunduğunu anımsattı.

 

"Önce eğitici eğitimi yapılacak"

Konunun önemi dolayısıyla yeni bir uygulamaya da başlayacaklarını ifade eden Şencan, "Tüm asistanların uzmanlık eğitimleri sırasında bir kez daha akılcı ilaç temel eğitimini almalarını istiyoruz. Bu eğitimler, en az bir hafta olacak" dedi.

 

Şencan, katılımın zorunlu tutulacağı ders kapsamında, akılcı antibiyotik, akılcı anti-hipertansiyon ve akılcı anti-diyabetik gibi ayrıntıların işleneceğini söyledi. Bunun için uzmanlık eğitimini değerlendiren, ilgili kararları veren Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun (TUK) bu yönde bir karar aldığını anlatan Şencan, akılcı ilaç kullanımı temel eğitiminin branş farketmeksizin tüm ihtisas öğrencilerinin alacağını vurguladı.

 

Şencan, ders programına ilişkin çalışmaların kurul ve farmakologlarla birlikte devam ettiğini belirterek, "Önce eğitici eğitimi yapılacak ve sonrasında program netleşecek. Eğitim materyalı belirlenecek" dedi.

 

Projenin en önemli ortağının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu olduğunun altını çizen Şencan, birkaç gün içinde programın netleşeceğini sözlerine ekledi.

hekimlere
ilaç
eğitimi
Yorum (9)
murat 124
beyin yikama seanslari..
0
Cevapla
bg
daha 10 dakika önce gripli hastama antibiyotiğin zerre kadar fayda vermeyeceğini anlatamadım.
0
Cevapla
CRİSTALLER
sayın murat 124 (dr) YIKANAN BEYİN TEMİZ OLUR. KESİNLİKLE SİYASAL DİNCİ DEĞİLİM.
0
Cevapla
OP.DR.CBÖ
YAHU NEDİR BU DOKTORU GERİZEKALI YERİNE KOYMA İNADI ?? ANTİBİYOTİĞİ İÇTİĞİ ZAMAN BÜTÜN DERTLERİNDEN ARINACAĞINI VE ÖLÜMSÜZLÜĞE ULAŞACAĞINI SANAN İLERİ ZEKALI HASTALARI EĞİTMEKTENSE APTAL OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN DOKTORLARI EĞİTMEYE ÇABALARLAR? HAMDOLSUN ARTIK AYNI TUVALETLERİ DE KULLANIYORUZ ZATEN.İKİNCİ 90 GÜNDE YATAKTA ARAMIZA DA ALACAĞIZ İNŞALLAH. HAYALDİ GERÇEK OLDU.
0
Cevapla
aydin sinal
Hekimlerden önce hastalara ilac egitimi gerekli.Benim ve Alman hekim arkadaslarin söyledigi su:Türk hastalar recete yazdirmaga ve ilac almaya cok düskünler.ama ilaci süresinde,zamaninda,dözunda hic biri icmez,istedigi zamanda,istedigi dozda icer.derler.hastaligin sadece ilacla tedavi oldugunu,kendinden hicbir katki yapmadigi,misal diabet e ilac alir,baklavasini,ekmegini ,tatlisinida yer,kiloda vermez.kendi kafasina göre doktor-doktor gezer ilac istif eder,yine kendi kafasina göre istegi zaman istedigi ilaci alir hatta komsusuna bile verir.....yazacak cok ama faydasi yok.Alman hekimlerde bunlari bildikleri icin artik kendilerini yormuyorlar.muska yazdim birine.....prensibiyle calisiyorlar. Türkiyede computur yazismasina gecildigi icin ilac israfi bir nebze önlenmis gibi görülüyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir