ANKARA-Tuncer, üniversitesinde düzenlediği basın toplantısında, göreve geldiği bir yıllık dönemde üniversitenin borçlarının bir kısmının ödendiğini anlattı.
Üniversitenin yüksek oranda borçlandığını ve yönetilemez hale geldiğini ifade eden Tuncer, 180 milyon liraya yakın hükümet tarafından yardım yapılmasına rağmen mali durumun son derece kötü olduğunu söyledi. Göreve geldikten sonra gelir ve gider dengesinde düzenleme yapıldığını bildiren Tuncer, bu düzenlemeler yapılmasaydı borç miktarının 340 milyon lirayı bulacağını söyledi.
Üniversitenin borçlarının eritilebilmesi için borçlu olunan firmalarla yeniden güven ilişkisi tesis edildiğini ve yeni borçlanmaya gidilmediğini belirten Tuncer, SGK kesintilerinde de azalma sağlanarak 30 milyon lira girdi sağlandığını anlattı.
Üniversitenin döner sermayeden yapılan ek ödemeler konusunda Ankara'nın en iyi üniversitesi haline geldiğini belirten Tuncer, bir yıllık değişimin üniversite açısından umut verici olduğunu kaydetti. Tuncer, 2011'de 230 milyon lira olan net borç miktarının bir yılda 190 milyon liraya indiğini, 2013'de ciddi bir para politikası ve finans yöntemi izleyerek bunların kapatılması gayreti içerisinde olacaklarını söyledi.
Bir soru üzerine SGK'nın kabul etmeyeceği faturaların ciddi bir çalışma yapılarak yüzde 20-30'lardan 8'e indirildiğini belirten Tuncer, bu yapılmasaydı SGK kesintisinin 30 milyon lira olacağını bildirdi.
Tam gün tartışmaları
Murat Tuncer, üniversitelerdeki tam gün uygulaması ile ilgili bir soru üzerine, muayenehanesi olan öğretim üyelerinin hasta muayene ve ameliyat etmelerine izin verildiğini belirtti.
Bazı anabilim dallarında bu uygulamanın sorunsuz sürdüğünü ancak bazı bölümlerde direnç bulunduğunu bildiren Tuncer, tıp fakültelerinde eğitimin tahta başında değil hasta başında yapıldığına işaret etti.
Muayenehanesi olan öğretim üyelerinin tıp fakültelerinde eğitim çalışmalarına katılabilmesi için düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Tuncer, ayrıca döner sermayeden ödenen ek ödemelerle ilgili de tavan uygulamasının kaldırılması gerektiğine işaret etti.
Öğretim üyesinin çalıştığı kadar döner sermaye alması gerektiğini vurgulayan Tuncer, ayda 1 milyon liralık döner sermaye katkısı olan öğretim üyesinin bile en fazla 20 bin lira alabileceğini söyledi.
Üniversitede yeni kadro verdikleri öğretim üyelerine 10 yıl muayenehane açmama zorunluluğu getirdiklerini belirten Tuncer, ''Üniversiteye her istediğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz hekim istihdam edilebilir hale gelmelidir ki bunun içinde hem Tam Gün Yasası'nda küçük bazı değişiklikler hem de döner sermayede tavan uygulamasını kaldırılması gerekir'' dedi.
Tıp Fakültelerinde temel birimlerde döner sermaye ödemleri ile ilgili ciddi sorunlar yaşandığını, buradaki öğretim üyelerinin çok az döner sermaye ödemesi aldığını ifade eden Tuncer, bu anabilim dallarında da öğretim üyesi istihdam etmek zorunda olduklarını bu nedenle ödemelerin artırılması gerektiğini söyledi. Bazı öğretim üyelerinin dekan ve rektörden daha fazla maaş aldığını, bunu çok sevindirici olduğunun altını çizen Tuncer, ''Öğretim üyelerinin iki farklı sisteme bağlı olarak çalışması iş barışını ve performansını engelliyor. Tam gün konusunda düzenleme yapılmalı'' görüşünü dile getirdi.
Yatay geçişler
Üniversiteye yatay geçişle ilgili açıklamalarda bulunan H.Ü. Rektörü Prof. Dr Murat Tuncer, ''Ben hiç bir şeyi liyakat harici ve uygun olmayan şekilde yapmadım'' dedi.
Basına bu konuda soruşturma açıldığı haberlerinin de yansıdığını hatırlatan Tuncer, bir kişinin özlük hakları ile ilgili basına bilgi verilmesinin suç olduğunu bu nedenle soruşturma açtıklarını bildirdi. Tuncer, vicdanlarının rahat olduğunu sözlerine ekledi.