Medimagazin logo

Hacettepe Rektörü: Tam gün konusunda düzenleme yapılmalı

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Murat Tuncer, tıp fakültelerindeki tam gün uygulaması ile ilgili, ''Üniversiteye her istediğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz hekim istihdam edilebilir hale gelmelidir ki bunun içinde hem Tam Gün Yasası'nda küçük bazı değişiklikler hem de döner sermayede tavan uygulamasını kaldırılması gerekir'' dedi.
Hacettepe Rektörü: Tam gün konusunda düzenleme yapılmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Tuncer, üniversitesinde düzenlediği basın toplantısında, göreve geldiği bir yıllık dönemde üniversitenin borçlarının bir kısmının ödendiğini anlattı.
 

Üniversitenin yüksek oranda borçlandığını ve yönetilemez hale geldiğini ifade eden Tuncer, 180 milyon liraya yakın hükümet tarafından yardım yapılmasına rağmen mali durumun son derece kötü olduğunu söyledi. Göreve geldikten sonra gelir ve gider dengesinde düzenleme yapıldığını bildiren Tuncer, bu düzenlemeler yapılmasaydı borç miktarının 340 milyon lirayı bulacağını söyledi.
 

Üniversitenin borçlarının eritilebilmesi için borçlu olunan firmalarla yeniden güven ilişkisi tesis edildiğini ve yeni borçlanmaya gidilmediğini belirten Tuncer, SGK kesintilerinde de azalma sağlanarak 30 milyon lira girdi sağlandığını anlattı.
 

Üniversitenin döner sermayeden yapılan ek ödemeler konusunda Ankara'nın en iyi üniversitesi haline geldiğini belirten Tuncer, bir yıllık değişimin üniversite açısından umut verici olduğunu kaydetti. Tuncer, 2011'de 230 milyon lira olan net borç miktarının bir yılda 190 milyon liraya indiğini, 2013'de ciddi bir para politikası ve finans yöntemi izleyerek bunların kapatılması gayreti içerisinde olacaklarını söyledi.
 

Bir soru üzerine SGK'nın kabul etmeyeceği faturaların ciddi bir çalışma yapılarak yüzde 20-30'lardan 8'e indirildiğini belirten Tuncer, bu yapılmasaydı SGK kesintisinin 30 milyon lira olacağını bildirdi.
 

Tam gün tartışmaları

 

Murat Tuncer, üniversitelerdeki tam gün uygulaması ile ilgili bir soru üzerine, muayenehanesi olan öğretim üyelerinin hasta muayene ve ameliyat etmelerine izin verildiğini belirtti.
 

Bazı anabilim dallarında bu uygulamanın sorunsuz sürdüğünü ancak bazı bölümlerde direnç bulunduğunu bildiren Tuncer, tıp fakültelerinde eğitimin tahta başında değil hasta başında yapıldığına işaret etti.
 

Muayenehanesi olan öğretim üyelerinin tıp fakültelerinde eğitim çalışmalarına katılabilmesi için düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Tuncer, ayrıca döner sermayeden ödenen ek ödemelerle ilgili de tavan uygulamasının kaldırılması gerektiğine işaret etti.
 

Öğretim üyesinin çalıştığı kadar döner sermaye alması gerektiğini vurgulayan Tuncer, ayda 1 milyon liralık döner sermaye katkısı olan öğretim üyesinin bile en fazla 20 bin lira alabileceğini söyledi.
 

Üniversitede yeni kadro verdikleri öğretim üyelerine 10 yıl muayenehane açmama zorunluluğu getirdiklerini belirten Tuncer, ''Üniversiteye her istediğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz hekim istihdam edilebilir hale gelmelidir ki bunun içinde hem Tam Gün Yasası'nda küçük bazı değişiklikler hem de döner sermayede tavan uygulamasını kaldırılması gerekir'' dedi.
 

Tıp Fakültelerinde temel birimlerde döner sermaye ödemleri ile ilgili ciddi sorunlar yaşandığını, buradaki öğretim üyelerinin çok az döner sermaye ödemesi aldığını ifade eden Tuncer, bu anabilim dallarında da öğretim üyesi istihdam etmek zorunda olduklarını bu nedenle ödemelerin artırılması gerektiğini söyledi. Bazı öğretim üyelerinin dekan ve rektörden daha fazla maaş aldığını, bunu çok sevindirici olduğunun altını çizen Tuncer, ''Öğretim üyelerinin iki farklı sisteme bağlı olarak çalışması iş barışını ve performansını engelliyor. Tam gün konusunda düzenleme yapılmalı'' görüşünü dile getirdi.
 

Yatay geçişler
 

Üniversiteye yatay geçişle ilgili açıklamalarda bulunan H.Ü. Rektörü Prof. Dr Murat Tuncer, ''Ben hiç bir şeyi liyakat harici ve uygun olmayan şekilde yapmadım'' dedi.
 

Basına bu konuda soruşturma açıldığı haberlerinin de yansıdığını hatırlatan Tuncer, bir kişinin özlük hakları ile ilgili basına bilgi verilmesinin suç olduğunu bu nedenle soruşturma açtıklarını bildirdi. Tuncer, vicdanlarının rahat olduğunu sözlerine ekledi.

hacettepe
rektörü:
tam
gün
konusunda
düzenleme
yapılmalı
Yorum (8)
uzmanCA
Değerli Hocam, Performans sistemi doğru bir sistem değildir. Sağlıkta olmaz. 1 milyon lira getirisi olan hekim örneğiniz, sosyal açıdan, etik açıdan, insanlık açısından, sağlık açısından tamamen yanlıştır. Trilyon kazandıran hekime o multitrilyonluk hastane koşulları BABASI tarafından sağlanmamıştır. Üst sınır kaldırılsın hikayesi mutlu bitmez. Performans kaldırılmadığı sürece sağlıklı toplum oluşturulamaz ve sağlıkta meslek barışı sağlanamaz. Siz aydınların bunu daha iyi yorumlaması gerekirken, hala insanlık dışı bu sistem üzerinden revizyon önerilerinde bulunmanız aydınlık algımızın yanlış olduğunu düşündürmektedir. Size basit bir örnek vereyim. Menenjiti erken tanımış uygun tedaviye başlamış bir hekim sizin görüşünüzle, hastanesine sadece 100 lira kazandırmıştır. Oysa Devleti belkide yıllar sürecek yoğun bakım, rehabilitasyon, diyaliz gibi yükten kurtarak trilyonlar kazandırmıştır. Şimdi bu hekim 100 Lira kazandırdı diye az para mı verelim? Yorum sizindir.
0
Cevapla
uzmannn
bilmesek bende yedim derdim. madem usulsüzlük yok ozaman o öğrencinin başvuru pozisyonunda olanlar hacettepeye başvursunlar örnek gösterebilirler. hacettepeye geçebilirler liyakatları yeterse.
0
Cevapla
halil toraman
bakan beyin kızı 31.7.2012 tarihinden önceki yasaya göre hacettepeye geçemez...o tarihde yasayı değiştirmişsiniz....sonra da liyakatli diyorunuz.demek kendinize göre bir kriter belirlemişsiniz..iyi öyleyse her birey kendine göre yapsın kuralı benim kuralıma kriterime göre normal desin.ohh ne ala...bu aşiret düzeninde olan işler .Allah dan korkun Allah dan...
0
Cevapla
Aysel Kaya
Aile hekimi 7 bin tl, uzman 14 bin tl, hoca 21 bin tl maaş alır, yüzde 10-15 artı eksi performans konur ve bu maaşların üçte biri emeklilikte aranti edilirse, sağlıkta sorun kalmaz, herşey kamuda çözülür, özel ile SGK arasındaki pis hortumlama bağı kalkar. Muayenehane tercih eden çıkar, özel olması gerektiği gibi tam özel olur. Birinci basamak aktifleşir. Aslolan halk sağlığı ve koruyucu hekimlik başlar. Harcama bugünün 1/4 üne iner. Ama yok biz sağlığı kartele peşkeş çekeceğiz derseniz siz bilirsiniz.... Ayrıca bir hoca muayenehanede ise üniversite ile işi olamaz olmamalıdır. Ya muayenehane ya hastane doğrudur. Bu her kamuda çalışan için doğrudur. Olmadık yakışıksız pisliği çeviriyorlar muayenehanede, hemde bunu tüm il valilik ve sağlık md biliyor ama nedense göz yumuyorlar. En basiti hastaya üniversitede olursan asistan yapar gel özelde ol ben yaparım diyorlar. Daha ne dümenler. Gerek yok yukarıdaki rakamlar verilse özelde kalan yüzde beşi geçmez ve sistem tıkır tıkır yürür.
0
Cevapla
Musa Kazim Onar
Sayin editor 29.11.2012 de yolladigim yorumum yayinlanmadi. Yoksa siz de kul hakki yiyenlerden misiniz?. Ne kadar eleseniz de nafile. sayin Rektor Tuncer hakkinda methiye duzen bir yorum bulamiyacaksiniz. Soz konusu universite sinavina giren 1 milyon 800000 ogrencinin kul hakkidir. Az buz degil.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir