Medimagazin logo

Gereksiz o kadar tetkik isteniyor ki...

İzmir’de yapılan kapsamlı bir araştırmada, laboratuvarda çalışılan anti-HBs dışındaki hepatit B testlerinin yüzde 12.9’unun aşılı kişilerden istenmiş gereksiz testlerden oluştuğu görüldü
Kaynak: MEDİMAGAZİN - HELİN AYGÜN
Gereksiz o kadar tetkik isteniyor ki...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Viral hepatit B tanısal testleri için, her zaman gerekli olmadığı halde yüklü miktarda para ve iş gücü harcandığı belirlendi. Yapılan bir araştırmada, anti-HBs dışında çalışılan 88 bin 174 hepatit B testinden 11 bin 405’inin gereksiz yere istendiği belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumları veya hastaların bu testler için üç yılda toplam 88 bin 705 TL ödeme yapmış olduğu saptandı. 

 
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ö. Alpay Özbek ve Doç. Dr. İ. Mehmet Ali Öktem tarafından yapılar “Hepatit B Aşılı Kişilerden Gereksiz Test İstekleri” isimli araştırma, Mikrobiyoloji Gündemi’nde yayınlandı. Derginin Nisan 2010 tarihli sayısında yayınlanan araştırmada, hepatit B virüsü (HBV) aşısı ile immün yanıt elde edilmiş kişilerden istenen gereksiz hepatit B serolojik testlerinin oranını belirleyebilmek için, laboratuvar kayıtlarında geriye dönük bir inceleme yapıldı.
 
Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez Laboratuvarı Seroloji Laboratuvarına 2007-2009 yılları arasında gönderilen 56 bin 349 bireye ait örneklerin test sonuçları tarandı ve anti-HBs ve anti-HBc testlerinin her ikisinin birlikte istendiği 17 bin 869 örnek incelendi. Anti-HBs pozitif ve anti-HBc negatif sonucu olan örneklerin, aşı sonrası immün yanıt geliştirmiş kişilerden alınmış olduğu düşünüldü ve bu kişilerden istenen HBsAg, anti-HBc, anti-HBc IgM, HBeAg ve anti-HBe testlerinin gereksiz istendiği kabul edildi. 
 
On binlerce gereksiz test
Hastalarda, özel klinik durumların varlığı bilinmediğinden anti-HBs istemlerinin uygunluğu değerlendirme dışı bırakıldı. Gereksiz istenmiş testlerin oluşturduğu mali yükü belirleyebilmek için test sayıları ile Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’nde bu testlerle ilişkili ücretler çarpıldı. 
 
Çalışmada, anti-HBs ve anti-HBc testlerinin birarada istenmiş olduğu 17 bin 869 örneğin; 4 bin 402 (yüzde 24.6)’sinin hepatit B aşısına bağışık yanıt vermiş kişilerden (anti-HBs pozitif, anti-HBc negatif) alındığı görüldü. Yapılan değerlendirmede, 3 yıllık dönem içinde laboratuvarda anti-HBs dışında çalışılan 88 bin 174 hepatit B testinden (HBsAg, anti-HBc, anti-HBc IgM, HBeAg, anti-HBe) 11 bin 405 (yüzde 12.9)’inin gereksiz yere istendiği belirlendi. 
 
Gereksiz çalışılan test sayıları ile SUT listesinde bildirilen ücretler çarpıldığında, Sosyal Güvenlik Kurumlarının veya hastaların 3 yılda bu testler için toplam 88 bin 705 TL ödeme yapmış olduğu ortaya çıktı.
 
Yılda 30 bin TL çöpe atıldı
Araştırmanın tartışma bölümünde şu ifadelere yer verildi:
“Aşılı hastalardan yapılan gereksiz test isteklerini azaltmak için farklı yöntemler önerilebilir.
Bu çalışma ile hastanemizde yılda yaklaşık 30 bin TL’nin (88 bin 705 TL/3 yıl) çöpe atıldığı gösterilmiştir. Bu rakama immün yanıt kontrolü için istenmiş anti-HBs test ücretleri dahil değildir. Bu durumun, konu ile ilgili bir eğitim eşliğinde klinisyenlere duyurulması; diğer çalışmalarda olduğu gibi uygunsuz istek sayısını azaltabilir. Sorunun giderilmesi için kullanılabilecek bir başka yöntem, refleks test uygulamasıdır. Refleks test, tanı algoritmalarına uygun olarak bir testin sonucuna göre başka bir testin çalışılmasıdır.
 
Bu sayede, algoritma koşullarına uygun olarak ikinci ya da sonra gelen basamaklardaki testlerin çalışılmasına gerek kalmamaktadır. Örneğin; bizim inceleme yaptığımız dönemde laboratuvarda refleks test uygulansaydı, anti-HBs pozitif örnekler enfeksiyona karşı bağışık kabul edilecek ve diğer testlerin çalışılmasına gerek kalmayacaktı. Bugün için, viral hepatit testlerini çalışabilen analizörlerin birçoğunda refleks test komutları tanımlanabilmektedir; böylece, tanı algoritmaları bu komutlar yardımı ile kolayca uygulanabilir.
 
Sonuç olarak, klinisyenler hepatit B aşılı kişilerden gereksiz test istemektedirler. Bu konuda alınacak önlemler laboratuvarın iş yükünü hafifletecek, hastalardan gereksiz kan alınmasını azaltacak ve önce hastanemizin, sonra da ülkemizin ekonomisine katkıda bulunacaktır.”
hepatit b
test
gereksiz tetkik
Yorum (12)
Uzm
-Ben de tüm RESMİ DAİRELER in tatil günleri açık olmasını istiyorum. Yok öyle biri çalışır biri yatar. -Bu günler için mesai ücreti uygulanacak mı? Bu günleri normal ücret üzerinden nasıl olacak? Herkes MAAŞ adı altında tatil yaparak aynı parayı alırken sağlıkçı neden tatilsiz aynı parayı alsın?
0
Cevapla
dr mç
Hastaneye ben kendime falan testi yaptırmaya geldim diyen hastaya laf anlatmak ve onu ikna etmek (ki çoğu zaman siz bir şekilde yapmamayı başarırsanız da başka hastaneye gidip yaptırır) yaklaşık 30 dakika sürüyor (hasta için 3 dakikanız varken). Tetkiki istemek ise 2 dakika sürüyor. Kişi zaten hasta değil, tetkiki de doktor değil sağlık bakanlığının gazı ile kendisi istiyor (yoksa birkaç küfür veya 2-3 şamar atıyro). Bu durumda kalkıp tetkikin yanlış isteminden bahsetmek biraz abes oluyor zannımca.
0
Cevapla
H.E
ARKADAŞLAR BU İŞİN ASLI ŞU: SAGLIK BAKANLIĞINA BAĞLI HASTANELERDE POLİKLİNİĞE GELEN HASTALARA ACİL GİRİŞİ YAPILIP EN ÇOK PARA GETİREN ELİZA- HORMON TETKİKLERİ ÇALIŞILIP HASTANE GELİRLERİ ARTTIRILIR. FAHİŞ FİYATTA ÖDEMELER SGK DAN ALINIR. ÖZELLİKLE BU DURUMA SAĞLIK BAKANLIĞI VE İL MÜDÜRLÜKLERİ GÖZ YUMARLAR Kİ SİSTEM DÖNSÜN.YAPMAYAN HASTANELERE DUYURULUR. SİZE BİR ÖRNEK: 12000 NÜFUSLU BİR İLÇE HASTANESİNİN ACİL SERVİSİNDE AYNI İLDE BULUNAN ÜNİVERSİTE HASTANESİ KADAR ELİZA VE HORMON BAKILMAKTADIR. SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KAYITLARINDA MEVCUTTUR. ÇOK GÜZEL STRATEJİ GELİŞTİRİYORLAR
0
Cevapla
Yusuf YAKUPOĞULLARI
Bu çalışmaya bir-kaç eleştirim olacak, 1. ülkemizde yapılan aşıların bazılarında istenilen antikor seviyesi yakalanamıyor (soğuk zincir, beklemiş aşı, simultane viral kompedans vs). ve ELISA ile yeterli antikor düzeyinin sağlanıp-sağlanmadığının saptanması (hem her aşı dozundan bir süre sonra ve hem de protokol bittikten bir yıl sonra) gerekli. kendime yaptırdığım hepatit aşısında bunu gördüm. aşı yapıldı olay bitti derken bir bakıyorsunuz hiç antikor oluşmamış. 2. hastalarımızın birçoğunun sosyo-kültürel düzeyi düşük. dolayısı ile hastamız zaten ne aşısı yapıldığını, hangi hastalıklara karşı bağışık, hangilerini ne zaman tekrarlatması gerektiğinin farkında dağil. dolayısı ile bir bakalım demek bir çok kötülüğü savabiliyor. 3. aşılı dahi olsa zamanla antikor titreleri düşüyor. düzeye bakıp, rapel gerekebiliyor. 4. bu başlığı görüp "ne kadar gereksiz tetkik yapılyor" denebilir. ancak, biraz da herkes iğneyi kendine batırsın. keşke birileri de çıkıp şu ülkede yapılan kalp anjiyolarının gerçekten ne kadarı gerekli? diyerek bir çalışma yapsa; veya çekilen o kadar BT ve MR'ların ne kadarı gerçek endikasyonludur dense? ve o kadar önlenime rağmen yapılan sezeryanların ne kadarı doğrudur dese?
1
Cevapla
ayşe
Sağlık bakanlığı bütün soğuk zincir ürünlerinin kutularına ısı kontrol düzeneği yerleştirse soğuk zincirin kırılıp kırılmadığı ve aşının güvenliği ortaya çıkar.Birçok ecza deposunda normal buz dolapları var.Eczaneler zaten termostat ayarlı soğuk dolap koyamaz.Çok pahalı ancak satış grafiklerine bakılarak ve stok düzeyleri göz önünde alınarak ecza depolarında bu uygulamaya geçilmesi gerekir.önümüz yaz ve özellikle grip aşıları ağustos eylül aylarında satışa başlıyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir