Medimagazin logo

Ergenlerde yüksek BMI, erken kronik böbrek hastalığı riskini artırıyor

Yarım milyondan fazla ergeni kapsayan önemli bir çalışma, ergenlik döneminde yüksek BMI ile erken kronik böbrek hastalığı (KBH) riskinin artması arasında şaşırtıcı bir bağlantı olduğunu ortaya koyarak ergen obezitesinin bir halk sağlığı önceliği olarak ele alınmasına duyulan acil ihtiyacı vurguluyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Ergenlerde yüksek BMI, erken kronik böbrek hastalığı riskini artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kudüs İbrani Üniversitesi ve Sheba Tel HaShomer Tıp Merkezi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen çığır açıcı bir çalışma, ergen obezitesi ile kronik böbrek hastalığının (KBH) erken başlangıcı arasında önemli bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Saygın JAMA Pediatrics dergisinde yayınlanan araştırma, ergenlik döneminde yüksek vücut kitle indeksi (BMI) ile ilişkili uzun vadeli sağlık risklerine yeni bir ışık tutuyor.

Çalışmada, 1 Ocak 1975'ten sonra doğan ve zorunlu askerlik hizmeti için tıbbi değerlendirmeye tabi tutulan 16-20 yaş arası 593.660 İsrailli ergenin verileri analiz edildi. Ortalama 13,4 yıllık takip süresi boyunca, 1.963 katılımcıda (%0,3) erken KBH gelişmişti. Bulgular, en yüksek risk artışını (tehlike oranı [HR], 9.4) gösteren şiddetli obeziteye sahip erkekler için özellikle endişe vericiydi. Bununla birlikte, hafif obezite vakalarında (HR, 6.7) ve hatta sadece aşırı kilolu (HR, 4.0) veya yüksek-normal BMI'ye (HR, 1.8) sahip olanlar arasında da risk önemliydi.

 

Bulgular endişe verici

Şiddetli obeziteye sahip kadınlar da hafif obeziteye (HR, 2,7), aşırı kiloya (HR, 2,3) veya yüksek-normal BMI'ye (HR, 1,4) sahip olanlarla birlikte artmış bir riskle (HR, 4,3) karşı karşıya kalmıştı. Bu bulgular, küresel olarak ergenler arasında artan obezite oranları göz önüne alındığında özellikle endişe verici bulunuyor.

Obezite oranlarının azaltılmasının önemine vurgu yapıyor

Araştırmacılar, bu bulguların ergen obezitesini ele alarak KBH ve müteakip kardiyovasküler hastalıkları önleme potansiyelini vurguladığını belirtiyor. Bu çalışma, KBH gelişimi ile ilişkili risk faktörlerini azaltmak için ergenler arasında obezite oranlarını azaltmayı amaçlayan halk sağlığı müdahalelerinin öneminin altını çiziyor.

bmi
erken kronik bobrek hastaligi
kbh
obezite
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir