Medimagazin logo

En başarılı cerrah kaç yaşındadır?

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, özellikle meme estetiği ameliyatlarında en iyi sonucun alınabilmesi için; operasyonu yapan cerrahın, 12 yıllık deneyime sahip olması gerektiğini söylüyor
Kaynak: SABAH - ESRA TÜZÜN
 En başarılı cerrah kaç yaşındadır?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Korhan Taviloğlu; iyi cerrah seçimi konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı:
Cerrahi alanında; her ameliyat çeşidi için ayrı bir öğrenme eğrisi olduğu ve deneyimle birlikte sonuçların daha iyi olacağı bilinen bir gerçektir. Dr. Duclos ve arkadaşları; geçen yıl 28 cerrahın yaptığı 3 bin 574 guatr ameliyatı sonuçlarını inceledi. Buna göre; cerrahların yarısı, uzmanlık eğitimlerini yani asistanlık dönemini tamamlayalı en az dört yıl olmuş ve ortalama 87 guatr ameliyatı yapmışlar.
Cerrahların bireysel performansları incelendiğinde; bazı genç cerrahların deneyimlilerden çok daha başarılı bir sonuç çıkartabildikleri, bazı deneyimli cerrahların da, kendilerinden beklenen performansın altında kaldıkları ortaya çıkmış. Bu tablo; cerrahların bireysel yeteneklerini ön plana çıkartıyor.
Bu çalışmada; guatr ameliyatlarında, uzmanlık sonrasında 5-20 yıl geçiren, 35-50 yaş arasındaki cerrahların sonuçlarının daha iyi olduğu vurgulanıyor.
Dr. Carty'nin yaptığı çalışmada ise sekiz cerrahın, 279 meme estetiği ameliyatının sonuçları incelenmiş. En iyi sonuçların 12 yıllık cerrahlarda (ortalama 45 yaş) görüldüğü anlaşılmış.

FARKLI BİRİ SEÇİLEBİLİR
Cerrah seçiminde hastalığın aciliyeti önemlidir. Trafik kazası, yüksekten düşme, kurşunla yaralanma sonrasında hastada iç kanama varsa ve acil ameliyat edilmesi gerekiyorsa; operasyon, kişinin bulunduğu sağlık kuruluşundaki olanaklar dahilinde gerçekleştirilmelidir. Ancak apandisit, bağırsak düğümlenmesi gibi acil ameliyat gerektiren ama yine de zaman payı olan durumlarda; eğer hasta ile cerrah arasında iletişim sorunu varsa, farklı bir cerrahtan yardım alınabilir.

CERRAHİ EKİBİN DENEYİMİ AMELİYAT SÜRESİNİ KISALTIYOR
Dr. Xu ve arkadaşları; Harvard Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirdikleri çalışmada, 754 meme ameliyatını değerlendirmiş. Buna göre; cerrahın deneyimi ile paralel olarak ameliyat süresinin 59 dakika, asistanın deneyimi ile birlikte ise 24 dakika kısaldığını belirlemişler.
Cerrahi ekibin (cerrah, asistan ve hemşire) ortalama 10 ameliyatı birlikte yapması sonrasında ise ameliyat süresinin ortalama 16 dakika kısaldığı sonucuna ulaşılmış.
Dr. Elbardissi ve ekibi ise 4 bin 68 kalp ameliyatını incelemiş. Araştırmanın sonucuna göre, ameliyatın başarısının; cerrahın bireysel yeteneğinden çok, ekibin deneyimine bağlı olduğu tespit edilmiş.

SAFRA KESESİ İÇİN NEŞTER ARTIK GEREKSİZ Mİ?
Safra kesesi taşının tedavisinde ne zaman ameliyat gerekir?
Safra kesesindeki taşlardan dolayı hastada tekrar eden sancı varsa, hasta kronik hazımsızlıktan, bulantı, gazdan, ağrılardan şikayetçi ise ve sarılık gelişmişse; safra kesesi, ameliyatla alınır.

KANSERE NEDEN OLABİLİR
Safra kesesindeki taşlar kansere neden olur mu?
Evet, safra kesesi taşları yüzde 1 oranında kansere neden olabilir. Kanser 100 bin kişide bir kişide görülür. Safra kesesi duvarının kireçlendiği hallerde, kanserin gelişme riski yüzde 10 civarındadır.
Ameliyat nasıl yapılır?
Günümüzde safra kesesi ameliyatları laparoskopik yöntemle gerçekleştirilir. Bu yöntemle ilk safra kesesi ameliyatı, 1985'te Almanya'da yapılmış. Günümüzde ise laparoskopik el aletleri sayesinde, göbekten girilen bir delikten safra kesesi ameliyatları neştersiz gerçekleştiriliyor. Ancak herkeste laparoskopi yöntemi kullanılamayabilir. Daha önce karın ameliyatı geçirmiş olanlarda; karın içinde yapışıklıklar oluşmuşsa, yöntem uygulanamayabilir.

AMELİYAT DIŞI YÖNTEMLER
Taşların kırılması: Safra kesesi taşlarının kırılması; cerrahi sarılık ve akut pankreatit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabildiği için, yarardan çok zarar verebilir. Bu komplikasyonlar nedeni ile artık safra kesesi taşları kırılmıyor.
İlaçla eritme: Ameliyatın çok riskli olduğu hastalarda, ameliyat dışı yöntemlere başvurulabilir. Taşları eritmek için ursodeoksikolik asit içeren ilaçlar kullanılır.

 

en
başarılı
cerrah
kaç
yaşındadır?
Yorum (10)
Dr.Cevdett
Cerrahide başarı, yaştan ziyade yeteneğe, el yatkınlığına,el becerisine bağlıdır. Cerrahide en verimli yaş aralığı ise 30-45 yaşları arasıdır. Yazının başlığıyla içerik pek uyuşmamış.
0
Cevapla
CRİSTALLER
yaş değil YETENEK + İNSİYATİF KAPASİTESİ en önemlisi YETENEK DİKKAT : YAŞ DEĞİL !!!
0
Cevapla
aydin sinal
40 yillik meslek hayatim,65 bin yaptigim narkozdan sonra(Almanya icin sözlerim) cerrahi ve diger branjlarda bir hekim en iyi 40 ila 60 yaslari arasinda en iyidir.Almanyada 19 yasinda lise 26-27 yasinda tipbiye biter ihtisas yan ihtisas 10 sene bunlara birde birde birkac sene Almanya disindaki ülkelerde calismalari ekle ,40 li yaslarda bir klinigi idare edecek bilgi,kültür ve donanima sahip olunur. Artik yalniz cerrahi degil anestesi,dahiliye yandallari,cocuk hst.,neuro-radyologi gibi bölümlerde cok iyi el becerisi istiyor,bunlarda tecrübe ile kazaniliyor. Bir hikaye:eski Cinde hata yapan hekim kapisina kirmizi fener asarmis,hastalarda en cok feneri olan hekimi tercih ederlermis,cünki tecrübesi fazla diye.Fazla sayida kirmizi fenersiz bir meslek hayatiniz olsun dilegiyle frankfurtan selamlar.
0
Cevapla
murat çelikten
"en başarılı cerrah, yapacağı ameliyatı en pahalıya yapan cerrahtır." "cebinden para çıkmayan hasta memnun olmaz." hocamın bir lafı vardır hiç unutmam. en basit cerrahiler bile olsa tırnak çekimi bile olsa herkes 150 ye yapıyorsa sen 500 e yap derdi. hasta memnuniyeti tavanda sağlıktan memnuniyet % 99 olur. yaşasın özel muayenehanecilik.
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Aydın ağbey yine döktürmüşsün, bizim ülkede 30 yaşında genel cerrahi uzmanı olunuyor,birde şu selamı Frankfur'tan değilde Frankfurt'tan gönderebilsen.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir