Nevzat Deringöl’ün cenazesinin teslim edilmesi nedeniyle ESOGÜ Tıp Fakültesi Anatomo Anabilim Dalı’nda tören düzenlendi. Törene Deringöl’ün kız kardeşleri Sevgi Yücel, Sevinç Çeltik, yeğeni Aysu Yücel, eniştesi Kazım Çeltik, çocukluk arkadaşı ve kendisi gibi öldükten sonra cesedini Çapa Tıp Fakültesi’ne bağışladığı belirtilen Aytaç Erdoğu, diğer arkadaşları Muzaffer Cura ve Ümit Akın, ESOGÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Ferruh Yücel ve öğretim üyesi Prof.Dr. Nedim Ünal katıldı.
130 ÖĞRENCİYE 1 KADAVRA
ESOGÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ferruh Yücel, tıp eğitiminde kadavra sıkıntısı çekildiğini belirterek, "Türkiye’de kadavra gereksinimi ileri safhada olup, bazı tıp fakültelerinde 130 öğrenciye 1 kadavra düşmektedir. Kadavra ithalatı yapılması gündemdedir. Bir kadavranın ithali ise yaklaşık 130 bin liraya mal olmaktadır" dedi.
Kadavra bulamadıkları için yurt dışından getirttikleri maket insan modelleri üzerinde çalışma yaptıklarını anlatan Prof.Dr. Ferruh Yücel, şöyle konuştu:
"Ancak, bu maket modeller hiç bir zaman gerçek insan vücudunun ayrıntılarını verememektedir. Emekli öğretmen merhum Nevzat Demirgöl’ü bu ince düşüncesinden dolayı kutluyorum. Tüm yaşamını eğitime adamış olan bu değerli insan ölümünden sonra bedeninin de tıp eğitimine katkı yapmasını isteyerek, bağışta bulunmuştur. Şunu açıkça belirteyim ki son yıllarda kentimizde kadavra bağışına olan duyarlılık artarak devam etmektedir. Bu da hiç şüphesiz ESOGÜ Tıp Fakültesi öğrencileri için büyük bir şanstır."
"NEVZAT HOCAMIZ BİZİMLE BİRLİKTE YAŞAYACAK"
ESOGÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Nedim Ünal da Türkiye’de kadavra bağışının yaygınlaşması gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Ünal, Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitiminde kadavranın büyük öneminin olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Nedim Ünal, "Nevzat hocamız sağlığında eğitime büyük hizmetler yapmış, bundan sonra da Türk bilim hayatında yetişecek hekimler açısından da büyük hizmetler yapacaktır. Bilinsin ki Nevzat hoca bizimle birlikte bizimle birlikte yaptığı hizmetle yaşayacaktır. Onun bedeni ile birçok hastalığa çare bulunacaktır" dedi.
Törene katılan ölen Nevzat Demirgöl’ün kız kardeşi Sevgi Yücel’de "Biz onunla gurur duyuyoruz. Kendisi uzun yıllar çok mücadele etti. Eğitime çok hizmet verdi. Kendisi bizi bıraktı ama kendi bedeniyle başkalarına hizmet edecek yine. Tıp öğrencilerinin eğitimine katkı yapmak istedi. Geleceğe bir ümit vermek istedi. Kardeşimizle iftihar ediyoruz. Biz hiç itiraz etmeden cesedinin kadavra olarak kullanılması kararını kabul etmiştik. O bizim için ölmedi" diye konuştu.
Emekli öğretmen Nevzat Demirgöl’ün 1969 yılından beri arkadaşı olduğunu belirten Aytaç Erdoğu, kendisinin de öldükten sonra vücudunun kadavra olarak kullanılması için gerekli işlemleri yaptırdığını söyledi. Demirgöl’ün ölümünden üzüntü duyduğunu bildiren Erdoğu, "Nevzat’la birlikte 4 yıl önce bedenimizin kadavra olarak kullanılmasına karar vermiştik. Ben İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ne o da Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kadavra bağışında bulunduk" dedi.
Vefat eden emekli öğretmen Nevzat Deringöl’ün Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği’nin (TÖBDER) kurucusu, Türkiye Öğretmenler sendikası (TÖS) Türkiye İşçi Partisi (TİP), Türkiye Komünist Partisi ( Tarihi TKP) ve Türkiye Birleşik Komünist Partisi üyesi ve Eskişehir Gelişim Vakfı Kurucu Başkanı olduğu belirtildi.