Medimagazin logo

Doktorlar e-reçeteye alışamadı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) suistimalleri ortadan kaldırmak ve ilaç israfına son vermek amacıyla 1 Temmuz'dan itibaren e-reçete uygulamasına geçti. Ancak hastaların mağdur olmaması için aynı zamanda kâğıt reçete uygulamasına da yıl sonuna kadar devam etmesine izin verildi.
Kaynak: ZAMAN - İSA YAZAR
 Doktorlar e-reçeteye alışamadı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bu durum, doktorların uygulamaya geçişini yavaşlattı. İlk iki aylık dönemde reçetelerin büyük bölümü kâğıt olarak karşılandı. SGK'nn verilerine göre e-reçeteye geçilen 1 Temmuz 2012 ile 31 Ağustos 2012 tarihleri arasında eczanelerden 50 milyon 519 bin reçete karşılandı. Bunlardan 19 milyon 230 bini e-reçetelerden, 31 milyon 289 bini ise kâğıt reçeteden oluştu. Böylece toplam reçetelerin sadece yüzde 38'i e-reçete olarak karşılandı.


E-reçete uygulaması, uzun bir pilot çalma sonrasında 1 Temmuz itibarıyla tüm Türkiye'de uygulamaya konmuştu. Uygulamaya geçilmesiyle birlikte reçetelerin doktorlar tarafından elektronik ortamda yazılması dönemi başladı. Söz konusu sisteme göre doktorun yazdığı reçete, TC kimlik numarası üzerinden eczanelerin ekranında anında görünüyor. Elektronik ortamda yazlan reçete için vatandaşa takip numarası veriliyor. Kişi bu numarayla ilacın eczaneden talep ediyor.


E-reçete uygulamasının yürüyebilmesi için her doktorun bir şifresinin olması gerekiyor. Doktorlar bu şifre ile girdikleri sistemden reçeteleri yazabiliyor. Ancak uygulamayla ilgili bugüne kadar 79 bin doktor şifre aldı. Yaklaşık 40 bin doktor ise henüz şifre almadı. Ayrıca şifre alan hekimlerden yalnızca 22 bin 588'i reçeteleri e-reçete olarak yazdı. Diğerleri kâğıt reçeteye devam etti. Bu durum, elektronik reçete oranının düşük kalmasındaki en büyük etken oldu. Uygulamayla geçilmesiyle birlikte vatandaşların mağdur olmaması açısından bir süre daha kağıt reçete yazılmasına izin verilmişti. 1 Ocak 2013 itibarıyla ise tamamen e-reçeteye geçilmesi planlanıyor. Bu tarihten itibaren elle yazlan reçete tamamen ortadan kalkacak. Böylece hastaların ve zaman zaman eczacıların da okumakta zorlandığı doktor yazısı tarihe karışacak.


E-reçete uygulamasıyla birlikte hastanın eczanede bekleme süresi de kısaldı. Eczacının her bir hasta için tek tek girdiği 26 kalem bilginin 19'u ekranda otomatik olarak gözüküyor. Böylece hasta, ilaca daha hızlı ulaşabiliyor. Sistemin tam olarak devreye girmesiyle birlikte elektronik ortamdan yapılacak takip nedeniyle suistimal ve usulsüzlükler de büyük ölçüde ortadan kalkacak. E-reçete uygulamasıyla hastaların diğer bilgileri yanında kullandığı ilaçlar da sistematik olarak kayıt altına alınmış oluyor. Hekimin bilgisi ve kontrolü dışında o hekime ait reçete üretilmesinin önüne geçiliyor.

doktorlar
e-reçeteye
alışamadı
Yorum (28)
hasan
alışmak diye bir durum değil, rapor çıkarırken bile defalarca provizyon sorunu yaşanıyor, bu kadar hasta ve iş yükü altında köhne bilgisayar ve internet bağlantılarıyla hiç mi ilişkisi yok, tek sorun doktorların alışkanlığı mı
0
Cevapla
Murat celikten
Bilgisayardan rapor reçete vs çıkarmak meduladan onay yazısı almak ciddi bir zaman kaybı yaratmaktadır. On hastaya e reçete yada ilaç raporu yazsak 2 hasta az muayene etmek zorunda kalırız. Puanı umrumda bile değil ama muayene olamayan hastalara yazık değil mi?
0
Cevapla
ÇÖ
Günde 3-4 kez bilgisayarı açıp kapamak zorunda kalıyorsan ( yavaş olduğundan, sistem gittiğinden ) ve 70-80 hastaya bakmak zorundaysan e-reçete pek gözüne görünmez. Yoksa herkes biliyorki doktorlar beyin olarak ülkenin % 1 lik diliminden seçilip geliyorlar. Uyum sağlayamayacakları hiçbir konu olamaz. Önce kendi köhneliğinizi düzeltmeyi deneyin ve hasta yükünü azaltmaya bakın. Ama bunu da ithal doktorla yapamayacağınız belli oldu. Kendi memleketinizin küstürdüğünüz doktoruyla barışmanın yollarını arayın isterseniz..
0
Cevapla
Adnan Öbek
Takip alınamıyor, medula ya ulaşılamıyor ?! Bu rezaletleri bürokratlara sormayan Bakan ın aklına şaşarım. SGK başkanı Acar bey suçlayacak meci arayacağına aynaya baksın. Uluslararası ihale açıp iletişim kalitesini artırması lazım. Yerel bilgisayarcı-proğramcılarla bu iş yürümez. Köhne - karışık proğramlarla hızlı çalışılamaz. Hastayı kaydettikten sonra kayıt sahifesini printleyince reçete çıkmalı.. 3 aydır e reçete çıkarıyorum... Tam rezalet.
0
Cevapla
Sukru
E receteye gecisin yavas olmasi da doktorlara maledlidi her zamanki gibi.Polikliniklerde e recete uygulamasi daha rahat yuruyor fakat acillerdeki yogunlugu hic hesap eden yok.Yogun acil ortaminda birikmis hastalara mi bakacaksin yoksa veri giris elemaninin hic alisik olmadigi,oral mi,subcutan mi,im,iv mi gibi sorularini mi yanitlayacaksin.Verri giris elemani bir e recete yazana kadar hekim enaz 4-5 kagit recete yazar.Ayrica bu sistem suistimallere daha acik.Cunku tum hekimler sifrelerini veri giris elemalarina vermek durumundalar.Bu sekilde daha sonradan bilinen bu sifreler ile kotu niyetli kisiler hekimin haberi olmadan kolaylikla e recete uretebilirler.Burada amacim asla veri giris elemanlarini zan altinda birakmak degil.E recete de olsa mutlaka hekimin manuel imzasi olmali .Ya da sifreler tipki bankalarin internet bankaciligina girerken her defasinda cebimize farkli olarak gelen sms gibi degismeli.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir