Medimagazin logo

Doktor adayları depresyonda

Türkiye'de her dört tıp öğrencisinden biri depresyonda.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - Nesrullah SONAY
Doktor adayları depresyonda
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Doktor adayları aldıkları eğitimi yetersiz buldukları için psikolojilerinin bozulduğunu ve gelecek kaygısı duyduklarını söyledi.

 

Yapılan iki ayrı araştırma, yakın gelecekte toplum sağlığı için görev alacak tıp öğrencilerinin ruh halinin ne denli bozuk olduğunu gözler önüne serdi. Birinci çalışmada her sınıftan tıp öğrencilerinin dörtte birinin depresyonda olduğu saptandı. İkinci araştırmada ise Türkiye'nin en iyi tıp fakültesinde öğrenim gören öğrencileri aldıkları eğitimi yetersiz bulduklarını ve gelecek kaygısı yaşadıklarını belirtti. Bunun yanı sıra tıp eğitimi sonunda kendini pratisyen hekim olarak yeterli hissedenlerin oranı yüzde 14.8'de kaldı.

İlk araştırmada Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapıldı. Üniversitenin 2010-2011 öğretim yılında altı sınıfta kayıtlı 316'sı erkek toplam 536 öğrenciyle görüşüldü. Öğrencilerin yüzde 26'sının ailesiyle, yüzde 49'unun arkadaşıyla, 10'unun yalnız ve yüzde 14'ünün yurtta kaldığı belirlendi.

HASTA BAKIMINI ETKİLER

Söz konusu öğrencilerin dörtte birinden fazlasında depresif belirtilere rastlandı. Araştırmanın sonuç bölümünde öğrencilerin sorunlarına daha fazla önem verilmesi, depresyonu önlemede fiziksel olanakların iyileştirilmesi gerektiği belirtildi. İncelemede ayrıca "Tıp öğrencilerinde depresyon sadece onların hayatını değil aynı zamanda uzun dönemde hasta bakımını da etkilemektedir" görüşüne yer verildi.

TIPTA TÜRKİYE'NİN EN İYİSİ AMA...

Bir diğer araştırma ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileriyle yapıldı. Tıp eğitiminde Türkiye'nin en iyileri sıralamasında ilk sırada yer alan üniversitede eğitim alan son sınıf öğrencilerinin tıp eğitimi ve mesleki gelecekle ilgili görüşleri soruldu. 1 Mayıs-15 Haziran 2011 tarihlerini kapsayan çalışmada 288 hekim adayıyla görüşüldü.

GELECEK KAYGISI PSİKOLOJİLERİNİ YIPRATIYOR

Tıp öğrencilerinin yüzde 81,3'ü tıp eğitiminin son yılında TUS'a hazırlanmayı planlarken, yüzde 39,1'i TUS'a çalışmanın tıp eğitimini olumsuz etkilediğini düşünüyor. Ayrıca araştırmaya katılan öğrenciler aldıkları eğitimde eksiklikler hissettiğini ve gelecek kaygısı yaşadığını öne sürdü. Bu durum tıp öğrencilerini meslek hayatlarına başlamadan psikolojik olarak yıpratmakta olduğunu beyan etti.

YÜZDE 18'İ KENDİNİ YETERLİ HİSSEDİYOR

202'si erkek olan öğrencilerin yüzde 86,1'i okullarının fiziki şartlarının tıp eğitimi vermeye yeterli olmadığı görüşünde. Hastanenin eğitim ve hizmet dengesi sorulduğunda, yüzde 45'i hizmete daha fazla önem verildiğini belirtti. Fakülteye 10 üzerinden verilen puan ise 6'da kaldı. Eğitim ile ilgili kaygıları ve sorunları sorulduğunda tıp eğitimi sonunda kendini pratisyen hekim olarak yeterli hissedenlerin oranı yüzde 14,8, tıp eğitimi süresince koruyucu hekimlik uygulamalarında yeterli deneyim kazandığını belirtenlerin oranı ise yüzde 18. 

doktor
adayları
depresyonda
Yorum (14)
int.ferat
beni araştırmammışlar ama benimde müthiş gelecek endişem var.depresyon zaten mevcut.
0
Cevapla
en iyi doktor
istanbul üniversitesi tıp fakültesini, kim en iyi seçti acaba ??
0
Cevapla
doctor doctor
mezun olduğum okul türkiyenin en köklü tıp fakültesidir. bu dediğim zaman 20 yıldan daha önce. o zamanlarda dahi okulumuzu yetersiz buluyorduk. yani öyle hemen olmuyor bu işler. önce altyapı, kaliteli hocalar lazım. şimdi bakkal dükkanı açar gibi yeni yeni tıp fakülteleri açıyorlar. buralardan mezun olanlar sağlık memurundan hallice mezun oluyorlar. uzmanlık eğitimleri de artık devlet hastanesinden bozma sözde eğitim araştırma hastanelerinde, son derece yetersiz, adam gibi hocaların olmadığı hasta sayısının son derece yetersiz olduğu sözde tıp fakültelerinde yapılıyor. ee şimdi mezun olan hekim yetersiz, uzman zaten tam uzman olamamış, ne bekliyorsunuz bu durumdan. tabii ki depresyon, mesleki tatminsizlik ve bir sürü şey gelir beraberinde. olan hekime ve hastalara oluyor. hekimlik mesleğini öğrenemediğinemi yansın, bu uzun yılların boşa gittiğine mi. bir de belirsiz bir geleceği ekleyin, yemede yanında yat.
0
Cevapla
İ.D
45OO OLAN TIP FAKÜLTESİ KONTENJANI 9200'E ÇIKARILMIŞ HEDEF 12000 İMİŞ.ALT YAPI OLMADAN HER İLE,İLÇEYE TIP FAKÜLTESİ AÇARSAN MEZUNLARIN ANCAK %10-15'İ KENDİNİ YETERLİ HİSSEDER.HER EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ASİSTAN YETİŞTİRİYOR ACABA UZMAN OLARAK YETİŞENLERİN YÜZDE KAÇI KENDİNİ YETERLİ HİSSEDİYOR.HEKİMLİKTE BİR YANLIŞ TÜM DOĞRULARI GÖTÜRÜYOR.BAKANLIK GELECEĞİ GÖRDÜĞÜ İÇİN BİZLERE ZORUNLU MESLEKİ SİGORTAYI GETİRDİ.İNSAN HAYATI İLE UĞRAŞANLARIN EN İYİ ŞEKİLDE YETİŞTİRİLMESİ ZORUNLUDUR.ÇÜRÜK BİNADAN MÜTEAHHİTLER SORUMLU İSE BİZDENDE BAKANLIK VE ÜNİVERSİTELER SORUMLU OLMALIDIRKİ DOKTOR YETİŞTİRMENİN ZORLUĞUNU GÖRSÜNLER.
0
Cevapla
Dr.S.S.
İşin doğrusu, Türkiye'de gerçek bir Tıp Fakültesi yokur! Hepsi zahiridir. Hepsi "Bon pour l'Orient (Doğu için iyi, yeterli)" dır. Kendi kendimizi kandırıp duruyoruz. Kandırmacaya devam...
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir