ADANA-ÇÜ Tıbbi Bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi (TIBDAM) ile ÇÜ Tropikal Hastalıklar Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce (THAUM) ortaklaşa organize edilen 'Deney Hayvanları Kullanım Kursu', düzenlenen törenle başladı. TIBDAM Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Prof. Dr. Rektör Alper Akınoğlu, deney hayvanları üzerinde yapılan araştırmaların dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de sağlık alanında önemli yeni buluşları ortaya çıkarttığına dikkat çekti. Deney hayvanı kullanma mecburiyetinin belirli bir disipline ve kurallara bağlandığını hatırlatan Akınoğlu, hayvanların yaşamının kutsal bir olgu olarak öne çıktığını, bu nedenle deney hayvanları üzerinde tıbbi araştırmalar yapılırken etik kurallara uyulmasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
"TÜRKİYE BİLGİYİ TAKLİT EDEN DEĞİL, ÜRETEN BİR ÜLKE OLMALI"
Prof. Dr. Akınoğlu, bu yıl ikincisi düzenlenen 'Deney Hayvanları Kullanım Kursu'nun sadece Adana değil, bölge açısından da önemli bir açılım olduğunu ifade ederek, deney hayvanları üzerinde yapılan araştırmaların üst düzey araştırmalar olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin artık bilgiyi taklit eden veya bunu kullanan bir ülke olmaktan çıkıp, bilgiyi üreten bir konuma ulaşması gerektiğini söyleyen Akınoğlu, bu nedenle tıbbi alanda yapılan çalışmaların da oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Deney
hayvanlarının kullanımında etik kurallar kadar hayvan haklarının da çok önemli olduğunun altını çizen Akınoğlu, "Etik kurallar, sağlık alanındaki önemini her geçen gün arttırıyor. Yine sağlık harcamalarının artışı ve sağlıkta verimlilik gibi konular da bu çerçevede değerlendirilmelidir" dedi.
"TIP VE SAĞLIK ALANINDA DENEY YAPMAKTAN KAÇINAMAYIZ"
ÇÜ Tıp Fakültesi bünyesinde yer alan Balcalı Hastanesi'nde verimli bir çalışma ortaya koyamadıkları gibi büyük bir kaynak israfına neden olduklarının özeleştirisini de yapan Akınoğlu, verimliliği sağlamak zorunda olduklarını söyledi. Sağlık alanında verimlilik ne kadar iyi sağlanırsa araştırmaya o ölçüde bütçe ayrılabileceğini kaydeden Akınoğlu, her alanda verimliliğin sağlanması, doğru bir çalışma ortaya konulması gerektiğini vurguladı. TIBDAM Müdürü Doç. Dr. Cem Kaan Parsak ise, tıp ve sağlık bilimlerinde bilgiye ulaşılabilmesi noktasında yapılan deneylerde genellikle hayvanları kullandıklarını ancak hayvan üzerinden elde edilen tıbbi bilgilerin klinikte uygulanabileceğini savundu.
Parsak, "Deney yapmaktan kaçınmamız çok zor. Her ne kadar istemesek de deney hayvanları da işin içinde olmak zorunda. Bu noktada da deney hayvanlarının etik kurallar çerçevesinde kullanılması lazım. Söz konusu hayvanlara acı çektirilmesi, nasıl öldürüleceği, nasıl aç bırakılacağı gibi kurulların bilinmesi gerekiyor. Bu bizim temel ilkemizdir" ifadesini kullandı.
ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Behnan Alper, Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK) Başkanı Prof. Dr. Ergin Şingirik ve çok sayıda öğretim üyesi ve kursiyerin katıldığı konuşmaların ardından kurs programına geçildi.