Medimagazin logo

COVID-19 salgını kardiyovasküler sağlık alanında yıllarca süren ilerlemeleri sildi

Yeni araştırma, halk sağlığı liderlerinin korktuğu şeyi doğruluyor: 2020'de başlayan kardiyovasküler hastalık (KVH) ölüm oranındaki önemli artış devam etti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
COVID-19 salgını kardiyovasküler sağlık alanında yıllarca süren ilerlemeleri sildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, 2010 ve 2022 yılları arasında ölümleri gerçekleşen ABD'li yetişkinlerin (35 yaş üstü) 10 milyondan fazla ölüm belgesinden elde edilen bilgileri analiz etti.

Rebecca C. Woodruff, PhD, MPH, Kalp Hastalıkları ve İnme Önleme Bölümü, Ulusal Kronik Hastalıkları Önleme ve Sağlığı Geliştirme Merkezi, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Chamblee, GA, "COVID-19 pandemisinin ilk iki yılında kronik hastalık sonuçlarının kötüleştiğine dair ortaya çıkan kanıtlar bizi endişelendirdi. Bu durum ne yazık ki pandemi öncesinde iyileşme gösteren kalp hastalığı ve inme için de geçerliydi. Endişe verici eğilimlerin geçici olup olmadığını veya 2022'ye kadar devam edip etmediğini anlamak istedik."

2 yılda %9,3 arttı

Araştırmacıların bulguları, 2010'dan 2022'ye kadar her yıl trendlere bakıldığında, 2010'dan 2019'a kadar %8,9'luk bir düşüşün aksine, kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranlarının 2020'den 2022'ye kadar %9,3 arttığını gösterdi.

2020-2022 yılları arasında, 2020 öncesi eğilimler devam etseydi beklenenden 228.000'den fazla KVH ölümü gerçekleşmiştir. Tersine dönüş, birçok yaşta, her iki cinsiyette ve çeşitli ırk ve etnik köken gruplarında belirgindi.

Kalp hastalıklarının tedavisinde gecikmeye yol açtı

Dr. Woodruff sonuçları, halk sağlığı acil durumunun büyük ölçüde istikrara kavuşmasından sonra ortaya çıkan, nüfus sağlığında kalıcı bir gerileme olarak nitelendirdi. Artışlar için birkaç olası açıklamaya işaret etti:

-Pandemi birçok insanın sağlık hizmetlerine erişimini kesintiye uğratmış, bu da kronik veya akut kalp hastalıklarının tespit ve tedavisinde gecikmelere neden olmuş olabilir.
-Kriz aynı zamanda günlük yaşamın birçok yönünü sekteye uğratmış, bu da insanların kan basıncını yönetmek, iyi beslenmek, fiziksel olarak aktif olmak, tütünü bırakmak, sağlıklı uyumak, kiloyu yönetmek, kolesterolü kontrol etmek ve kan şekerini yönetmek gibi kalp hastalığını önleyen şeyleri yapmalarını zorlaştırmış olabilir.
-Ortaya çıkan kanıtlar, COVID-19 geçiren kişilerin yeni veya kötüleşen kalp hastalığı riskinin arttığını ve bunun da kardiyovasküler ölüm oranlarındaki artışa katkıda bulunmuş olabileceğini gösterdi.

"Kardiyovasküler hastalıklara öncelik verilmeli"

Dr. Woodruff, "KVH ölüm oranlarındaki bu artışların nedenlerini anlamaya yönelik araştırmalar, KVH'yi önlemeye, tespit etmeye ve tedavi etmeye yönelik klinik ve halk sağlığı yaklaşımlarını yönlendirmeye yardımcı olabilir. KVH'nin önlenmesi ve yönetimine yeniden öncelik verilmesi önemli bir ilk adımdır."

Bulgular,  American Journal of Preventive Medicine'de yayımlandı.

kvh
kardiyovaskuler hastalik
covid19
abd
kalp hastaliklari
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir