Medimagazin logo

Çocuk yoğun bakım kadrolarının yüzde 74'ü boş kaldı!

Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı sonuçları açıklandı. Yüksek riskli ve yoğun çalışma yükü olan çocuk yan dal uzmanlık kadrolarının çoğu boş kaldı. Çocuk yoğun bakımda kadroların yüzde 74'ü, yenidoğanda yüzde 55'i, çocuk hematoloji-onkolojide yüzde 46'sı dolmadı. Hızla önlem alınması gerektiğini belirten Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, "Bir süre sonra doğmuş olan sağlıklı yenidoğan sayısında bir azalma olacağını öngörmeliyiz." dedi.
Kaynak: NTV Haber - Melike Şahin
Çocuk yoğun bakım kadrolarının yüzde 74'ü boş kaldı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tıpta yandal uzmanlık sınav sonuçları açıklandı. Yüksek riskli ve yoğun çalışma yükü olan çocuk yandal uzmanlık kadrolarının çoğu boş kaldı.

NTV'den Melike Şahin'in haberine göre, yandal uzmanlık sınavı sonuçlarına göre çocuk yoğun bakım kadrolarının yüzde 74'ü, yeni doğan kadrolarının yüzde 55'i, çocuk hematoloji-onkoloji kadrolarının yüzde 46'sı, çocuk acil kadrolarının yüzde 33'ü, çocuk nefroloji kadrolarının ise yüzde 17'si boş kaldı.

"Böyle giderse kanser çocuklarımızı tedavi edecek hekim bulmakta zorlanacağız"

Türk Pediatri Kurumu, hızla önlem alınmazsa gelecekte çocukları tedavi edecek doktor bulunamayacağı konusunda uyardı.

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, “İnanın bu hızla devam edecek olursa önümüzdeki 10 yıl içinde çocuk onkoloji uzman sayılarında çok ciddi bir azalma var. Kanser olan çocuklarımızı -hiç arzulamıyoruz- tedavi edebilecek hekim bulmakta zorlanacağız.

Belli bir süre sonra doğmuş olan, sağlıklı yeni doğan sayısında ciddi bir azalma olacağını öngörmek zorundayız. Çünkü yeni doğanlarımızın en ufak bir sorununda onların yardımına koşan yeni doğan uzmanlarıdır. Bundan 10 yıl sonra, 15 yıl sonra da çocuklarımızın sağlığını düşünmek zorundayız. Bunun için de acilen önlem almanız gerekiyor.

Riskin yüksek olduğu dallarda özellikle malpraktis davalarının göz önüne gelmesi, yine yoğun çalışma saatlerinin olması, çok artmış yoğunluk ama bunun karşılığında şiddet ortamının artmış olması, sağlıkta şiddet ortamının ve diğer verilerin artmış olması da bu gibi bölümlerin seçilmesinin önüne geçiyor. Mutlaka özendirici bazı desteklerin olması gerekiyor, mutlaka zorunlu hizmetin ortadan kaldırılması gerekiyor.” dedi.

Bir yan dal uzmanını yetişmesi, zorunlu hizmetlerle birlikte 17 yıl sürüyor.

cocuk yan dal
ydus
tipta yan dal uzmanlik sinavi
doktor
hekim
Yorum (12)
Ahaa
hekim sayısını, uzmanını, yandalını arttırmak çözüm değil. çözüm hekime ihtiyacı azaltmak, hekimin saygınlığını ve özlük haklarını arttırmak.
29
Cevapla
Hakan Öztürk
bazı yan dallar gereksiz .. her pediatrist yoğun bakakımdaki hastaya yaklaşımı bilmelidir.. yan dalların hepsini pediatri uzmanları idare edebilir bence
3
Cevapla
uzman
@hakan öztürk ihtiyaç olmaz inşallah ama olursa sen çocuğunu öyle yaparsın.
20
Cevapla
uzman
ölümü doktordan sakatlığı doktordan her türlü aksaklığı sorunu doktordan kerameti kendinden sananların eseri bu durum. bunlar iyi günlerimiz. kamuoyu basın siyaset yönetenler muhalefet edenler topunuzun günahı var bu işte.
46
Cevapla
Ömer Hayyam
hastanelere "tıpta şifa garantisi olmaz" şeklinde koca koca, dev gibi panolar, afişlerin her yere yazılması gereklidir. her hekimin arkasında primum non nocere gibi kutsal bir yazı gibi görülecek şekilde bu yazı konulmalıdır.
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir