Medimagazin logo

Çalışma, yapay zeka chatbotlarının ürolojik kanser sorgularında yetersiz kaldığını ortaya koyuyor

European Urology'de yayınlanan çığır açıcı bir çalışma, ChatGPT de dahil olmak üzere yapay zeka sohbet robotlarının ürolojik kanserler hakkında doğru bilgiler sunarken, okunabilirlik, anlaşılabilirlik ve eyleme geçirilebilirlik açısından eksik olduklarını ortaya koyuyor. Uzmanlar, chatbotların sağlık bilgilerinin yayılmasında daha büyük bir rol oynamaya hazırlandığı için iyileştirmeler yapılması çağrısında bulunuyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Çalışma, yapay zeka chatbotlarının ürolojik kanser sorgularında  yetersiz kaldığını ortaya koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - SUNY Downstate Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olan Dr. Abdo E. Kabarriti'nin öncülük ettiği yeni bir çalışma, ürolojik kanserlerle ilgili sorguların ele alınmasında yapay zeka (YZ) sohbet robotlarının performansını araştırdı. "Bu makale, YZ sohbet robotlarının kanserle ilgili sorular karşısında nasıl bir performans sergilediğini inceleyen türünün ilk örneği. Daha fazla insan bilgi edinmek için yapay zekaya başvurdukça bu büyük önem taşıyor," diyor Kabarriti Urology Times'a.

Kalite ve Doğruluk: Karışık Bir Torba

Çalışma, Ocak 2021'den Ocak 2023'e kadar prostat, mesane, böbrek ve testis kanserleri için en iyi 5 Google Trends arama sorgusunu kullanarak dört önde gelen yapay zeka sohbet robotunu (ChatGPT, Perplexity, Chat Sonic ve Microsoft Bing AI) değerlendirdi. Bulgular, bilgiler genel olarak doğru olsa da (medyan DISCERN puanı 5 üzerinden 4), özellikle tedavi seçenekleriyle ilgili yanıtların kalitesinde boşluklar olduğunu gösterdi. ChatGPT, medyan DISCERN puanı 3 ile tüm chatbotlar arasında en düşük puanı aldı.

Yanlış Bilgilendirme Az, Ancak Eyleme Geçirilebilirlik ve Okunabilirlik Geride

Genel olarak verilen yanıtların çoğunlukla yanlış bilgi içermediği görülmüş, bu da ortalama Likert puanının 5 üzerinden 1 olmasıyla kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, çalışma, sadece %66,7'lik bir medyan puanla anlaşılabilirlik konusunda iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Ayrıca, yanıtlar genellikle karmaşık tıbbi terminoloji kullanmış ve kısa olduğu için konunun kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlayamamıştır.

Çalışmada ayrıca, medyan PEMAT-P skorunun sadece %40 olması nedeniyle eyleme geçirilebilirliğin eksik olduğu tespit edilmiştir. Özellikle, prostat kanseri sorgularına ilişkin yanıtlar hem anlaşılabilirlik hem de eyleme geçirilebilirlik açısından en düşük puanlara sahipti.

Uzmanlar Tamamlayıcı Rol Çağrısında Bulunuyor

Kabarriti şu sonuca varmıştır: 

Bulgularımız, yapay zeka sohbet robotlarının çok az yanlış bilgi ile doğru bilgi sağladığını göstermektedir. Bununla birlikte, bilgiler üniversite okuma düzeyinde ve çok az eyleme geçirilebilirlikle sağlandı. Yapay zeka teknolojisi geliştikçe ve hasta eğitiminde daha büyük bir rol üstlenmesi beklendikçe, uzmanlar chatbotların geleneksel hasta-klinisyen tartışmalarının yerini almak yerine tamamlayıcı bir işlev görmesi gerektiğini öne sürüyor.

Yapay zeka sohbet robotları, okunabilirlik ve eyleme geçirilebilirlik alanındaki iyileştirmelere odaklanarak, daha geniş bir kitlenin bilgi ihtiyaçlarını karşılayarak sağlık hizmetlerinde değerli bir araç olma potansiyeline sahiptir.

yapay zeka
kanser
chat gpt
Yorum (2)
espies
her kanalda yapay zeka haberleri.. yapay zekanın faydaları, zararları, hukuksal alt yapısı felan. konuşuyoruz ama teknoloji veya cihaz üretmiyoruz. tüm yapay zeka tartışmaları popülist bir hal almış durumda. insanları teknolojiyle uğraşıyoruz diye kandırıyorlar..
Cevapla
espies
chatgbt gelişmiş bir arama motorundan başka bişey değil. arama çubuğunda aradığımız kelime ile web sayfaları listelenir ve web sayfalarına girerek aradığımız bilginin o mu değil mi olduğuna bakarız. chatgpt kendince en doğru olanı yada olanları harmanlayarak getiriyor. olay bu!%100 doğruluk yok
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir