Medimagazin logo

<b>İlaç yazma kuralları sil baştan değişecek</b>

<p> SUT&rsquo;ta ilaç yazma kuralları yeniden belirlenecek. SGK, Tebliğ&rsquo;de düzenleme yapmak için Sağlık Bakanlığının mayıs ayında tamamlayacağı çalışmayı bekliyor. Kurum ayrıca, sağlık hizmetlerinin gerçek maliyetlerinin bilinebilmesi için üzerinde çalışılan DRG uygulamasını, bu yıl içinde bazı üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde yaygınlaştıracak. Üniversitelere ödenecek rakamların ne kadar yükseltileceği de SUT&rsquo;ta değiştirilecek bir başka konu</p>
<b>İlaç yazma kuralları sil baştan değişecek</b>
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SUT’ta ilaç yazma kuralları yeniden belirlenecek. SGK, Tebliğ’de düzenleme yapmak için Sağlık Bakanlığının mayıs ayında tamamlayacağı çalışmayı bekliyor. Kurum ayrıca, sağlık hizmetlerinin gerçek maliyetlerinin bilinebilmesi için üzerinde çalışılan DRG uygulamasını, bu yıl içinde bazı üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde yaygınlaştıracak. Üniversitelere ödenecek rakamların ne kadar yükseltileceği de SUT’ta değiştirilecek bir başka konu

Fatma Ergüzeloğlu/Ankara-MEDİMAGAZİN


SUT’ta ilaç yazma kurallarının bir önceki Tebliğ’e göre çok farklılaştırılmadığını belirten Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, mayıs ayında Sağlık Bakanlığının yapacağı çalışma doğrultusunda Tebliğ’de ilaç yazma kurullarına ilişkin yeni bir düzenlemeye gidileceğini açıkladı.

SGK Başkanı Emin Zararsız, SGK Kavaklıdere Lokalinde, basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Zararsız, geçen sene temmuz ayında başlayan global bütçe uygulamasının üniversite hastanelerinde anlaşmayla sonuçlandığını söyledi. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde zaten uygulandığını, ilaç sektörüyle de anlaşma sağlandığını fakat özel hastanelerle anlaşma sağlanamadığını belirten Zararsız, “Sağlık harcamalarına ilişkin tedbirlerimizi katı bir şekilde uygulayacağız. Gereksiz hastane, ilaç, tıbbi malzeme kullanımını gözden geçireceğiz ki zaten elektronik ortama geçiyoruz” dedi.

Sağlıkta suistimallere dikkat çeken Zararsız, bir ilde, bir kişinin 97 kez hastaneye gittiğini tespit ettiklerini açıkladı.
Sağlıkta Dönüşüm Programı dolayısıyla sağlığa erişimin arttığını belirten Zararsız, “2002 yılında bir kişi yılda ortalama 2.2 kez hekime müracaat ediyorken, 2009’da 6.7 kez hekime müracaat eder hale geldi. Kısa süre içinde üç kattan daha fazla hekime gidiş sayısı arttı. Yine hatırlanacağı üzere SSK döneminde 150 civarında hastane vardı, yine bu kadar da eczane vardı. Nüfusun yaklaşık 33 milyonu bu 150 hastaneye gitmek zorundaydı ve reçetesini almak zorundaydı. Bunun dışında 70 küsur civarında devlet hastanesi, 30 civarında üniversite hastanesi, 200 civarında özel hastane vardı o dönemde. Dolayısıyla 33 milyon kişiyi 150 hastaneye mahkum etmiştiniz, geri kalan 35-36 milyon kişiyi de diğer sağlık kuruluşlarına gider hale getirmiştiniz” diye konuştu.

Kurumun açıklarının 2007 itibariyle 25 milyar 820 milyon; 2008 itibariyle 25 milyar 689 milyon ve 2009’da 29 milyar 369 milyon olduğunu belirten Zararsız, 2009’da açığın artmasının temel nedenlerinden birinin ekonomik kriz olduğunu söyledi.

İlaç yazma kuralları belirlenecek
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile birlikte bazı diyabet ilaçlarının endokrinoloji uzmanlarınca reçete edilebiliyor olması nedeniyle ilaca ulaşımda yaşanacak zorluklara dikkat çeken bir soru karşısında SGK Başkanı şu yanıtı verdi:

“SUT çalışmaları yapılırken 3 bine yakın görüş alındı ve tamamı değerlendirildi. Sağlık Bakanlığıyla bir araya gelerek son şeklini verdik. SUT’ta 4 konu,daha sonra değerlendirilmek üzere bırakıldı. Bunlardan bir tanesi ilaç yazma kurallarıydı. Sağlık Bakanlığı bu konuda çalışma yapıyor, yetki onlardadır. O çalışmanın bir ay içinde tamamlanabileceğini ifade etti Bakanlık. Bu nedenle ilaç yazma kurallarına dair düzenlemeler, bir önceki SUT’tan çok farklı kılınmadı. Taslak metinde ilaç yazmaya ilişkin çok daha fazla hükümler vardı. Fakat Bakanlığın çalışmaları nedeniyle, yeniden düzenleme yapılacağı için, bir önceki SUT’a göre çok fazla değişiklik yapılmadı. Mayıs sonu itibariyle Bakanlık çalışmalarını tamamladığı zaman biz de SUT’un ilaç yazma bölümünü yeniden gözden geçireceğiz. İlaç yazmanın tüm dünyada kabul edilen kuralları var.
Bir pratisyen hekimin bir beyin hastası için ilaç yazmasını düşünebiliyor musunuz? Pratisyenlerin yazacağı ilaçla uzmanların yazacağı ilaçlar birbirinden farklı olacaktır. Aşamalı olarak ilaç yazma kurallarını gözden geçirmemiz gerekiyor. Fakat bu konuda düzenleme yetkisi bizde değil, Sağlık Bakanlığında.

DRG ile gerçek maliyetler öğrenilecek
SUT’un ileriki gönlerde ele alınacak diğer konularının ne olacağının sorulması üzerine Zararsız, “Türkiye’nin hiçbir yerinde gerçek anlamda sağlık hizmetlerinin maliyetlere dayalı bir fiyatlandırılması söz konusu değil. Gerçek bir maliyet çalışmasının ortaya çıkabilmesi için DRG diye tanımlanan ‘Tanı ilişkili gruplandırma sistemi’, şu anda Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş pilot hastanelerde uygulanıyor. Bu sene içinde belirlenmiş üniversite hastaneleri ile özel hastanelerde de tarafımızdan yaygınlaştırılacak. Yıl sonunda tüm sağlık kuruluşlarında yürürlüğe girecek. Yürürlüğe girdiği zaman gerçek maliyetler ortaya çıkacak. Sağlık hizmetlerinin bedellerinin belirlenmesi, maliyetlerin üniversitede ne kadar farklılaştığı, eğitim-araştırma hastanesinde ne kadar farklılaştığı ortaya çıkacak. Ama bir gerçek var ki, üniversiteler sadece hasta muayene eden değil aynı zamanda tıp hekimi yetiştiren kurumlar. O nedenle üniversitelere ödenecek rakamların hangi oranda yükseltileceğine ilişkin sorun da ileriye bırakılan konulardan. Eskiden olduğu gibi yüzde 10 fazla ödeme sistemi devam ediyor.

İşyeri hekimliği net değil
İşyeri hekimliğiyle ilgili yeni bir düzenleme olup-olmayacağına ilişkin sorulan bir soruda şunları kaydetti:
“Kamu kurumlarındaki kurum hekimleriyle özel işyerlerindeki iş yeri hekimleri farklı düzenlemelere tabi. Aile hekimliği uygulaması bu yıl Türkiye genelinde ciddi şekilde yaygınlaşacak. Kurum hekimlerinin hem kamu çalışanı hem de bakmakla yükümlü olduğu kişilere reçete yazma yetkisinin, aile hekimliğine geçildikçe azaltılması yönünde bir düzenleme düşünüyoruz. İşyeri hekimlerinde konu bir kez Danıştay’a intikal etti. Türk Tabipleri Birliğinin açtığı davalar dolayısıyla işyeri hekimi olma ve atanma normlarına dair düzenlemelerde iptaller ve yürütmeyi durdurma kararları söz konusu oldu. İşyeri hekimliği net bir şekilde ortaya çıkmış değil. Çalışma Bakanlığının düzenlemelerinin bazı hükümleri Danıştayca durdurulduğu için şu an ne olacağı belli değil. Ama biz, işyeri hekimlerinin o işyerinde çalışan işçiler için yazdığı reçetelerin ödeneceğine ilişkin düzenlemeyi SUT’ta yaptık, tıpkı kurum hekimleri gibi. Ama işyerinde sadece çalışana reçete yazılabiliyor, kurumlarda bakmakla yükümlü olunan kişilere de reçete yazılabiliyor.

“Tamamlayıcı sigortanın önü açılmalı”
Zararsız, tamamlayıcı sigorta düzenlemesine ilişkin de “Özel sağlık hizmeti sunucularının yüzde 70’e kadar fark alabilme olayı düzenlendikten sonra özel sigortalara bir alan açıldı. fakat bu yüzde 70’e kadar olan alan özel sigortaları ne kadar tatmin eder onu bilemiyorum. Kişisel düşüncem; özellikle sağlık alanındaki tamamlayıcı sigortanın önünün açılması gerektiğinden yana. Şu an yürürlükte bulunan düzenlemeler içinde, özel sağlık hizmeti sunucuları bakımından sadece yüzde 70 kadar alan söz konusu. O alanın tatmin ettiği kadar bir genişleme meydana gelecektir” dedi.

<b>i̇laç
yazma
kuralları
sil
baştan
değişecek</b>
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir