Medimagazin logo

Besin desteği ruhsatıyla ilaç gibi satıyorlar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan takviye edici gıda ruhsatı alınan ürünler, yasak olmasına rağmen ilaçmış gibi sağlık beyanıyla satılıyor. Uzmanlar uyarıyor: İçeriği tam olarak bilinmediği için internet üzerinden kesinlikle tıbbi ürün almayın.
Besin desteği ruhsatıyla ilaç gibi satıyorlar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA - Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, Balıkesir'de zayıflama hapı kullandıktan sonra hayatını kaybettiği iddia edilen Nilüfer Gülmez’in ölüm nedeniyle ilgili Adli Tıp Kurumu raporu beklendiğini, ürün numunelerinin analiz ettirildiğini söyledi.

İçeriği tam olarak bilinmediği için internet üzerinden kesinlikle tıbbi ürün alınmaması uyarısında bulunan Kerman, şu bilgiyi aktardı: ''Tüm ince ayrıntılar ve detaylar düşünülerek bakanlığımızca hazırlanan Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği'ni vatandaşlarımızın sağlığını koruyacak çerçevede uyguluyoruz. Ancak buna rağmen, bazı fırsatçıların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan üretim yeri bildirimiyle ruhsat alıp bazı ürünleri piyasaya sürdüklerini biliyoruz. Denetimlerimizde 'besin desteği' ya da 'takviye edici gıda' adı altında izin alınan bu ürünlerin tedavi edici, mucize gibi tanıtılarak internet üzerinden piyasaya sürüldüğünü tespit etmiş durumdayız. Bunların bilimsel verilerden yoksun, ticari amaçlı olduğu mutlaka bilinmelidir.''

''TAKTİK DEĞİŞTİRDİLER''
Sağlık Bakanlığı olarak bu ''fırsatçılara'' karşı mücadele yürüttüklerini hatırlatan Kerman, son günlerde bu kişilerin farklı yöntemlere başvurarak halkı kandırmaya çalıştıklarını belirtti ve şu uyarılarda bulundu: ''Son günlerde taktik değiştiren fırsatçılar, isimlerinin önüne doktor unvanı koyup televizyonlara paket programlar hazırlayarak sözüm ona vatandaşlarımızın sağlık sorunlarını dinliyor. Sonra da pazarlamasını yaptıkları ürünleri çağrıştırarak verdikleri telefondan satış yapıyor. Mevzuat gereği bunları doğrudan engelleyemiyoruz, ancak RTÜK ile sürekli yazışmalarımızla biraz önüne geçebilmeyi arzuluyoruz. Buradan radyo televizyon ve tüm medya kanallarına, kendilerine tanıtım için getirilen gıda takviyesi ve kozmetik ürünlerin sağlık beyanı içerip içermediğini, gerekli izinlerin alınıp alınmadığını kontrol etmeleri çağrısını yapıyorum. Keza ülkemizde sağlık beyanı içeren ürün tanıtımı yapmak kesinlikle yasaktır.''

''KİLO VERMEK İÇİN HEKİME DANIŞIN''
Saim Kerman, kilo verme de dahil tüm sağlık sorunlarında aile hekimlerine başvurmalarını istedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ürünlerin ilaç olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Kerman, ''Türkiye'de ilaç reklamı yapılması kesinlikle yasaktır. Eğer bir ürün ilaç ise tanıtımı yapılamaz. Tanıtımı yapılan ürünler için de sağlık beyanında bulunulamaz. Vatandaşlarımız bu konuda çok dikkatli olmalıdır'' şeklinde konuştu.

besin
desteği
ruhsatıyla
ilaç
gibi
satıyorlar
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir