Bahçebaşı, yerel medyada yeralan iddialara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanede 4 adet yoğun bakım ünitesi bulunduğunu belirterek, rutin olarak yaptıkları kontroller sırasında ''Vankomisin Rezidans Enterokok (VRE)'' isimli bakterinin tespit edildiğini söyledi.
Konuyla ilgili hastanenin Enfeksiyon Komitesi üyelerinin kendilerini bilgilendirdiğini ifade eden Bahçebaşı, ''Bunun üzerine yoğun bakım sorumlularımızla bir araya geldik ve gerekli olan tedbirlerimizi kademeli olarak aldık. Kolonizasyon döneminde alınacak tedbirler şu an için uygulamaya geçirilmiştir. Hasta yakınları ile öğrencilerin içeri girmemesi gibi birtakım tedbirleri almış bulunmaktayız'' dedi.
Bakterinin bulaştığı hastaların enfeksiyonlarında herhangi bir artış olması durumunda alınacak tedbirlerin farklı olduğunu dile getiren Bahçebaşı, sözlerine şöyle devam etti:
''Bunun üst kademesi olan salgın boyutu geldiği zaman da yapılacak şeyler farklıdır. Buna ilişkin tedbirler de şimdiden planlanmıştır. Şu an için bizim hastanemizde olay tamamen kolonizasyon boyutundadır. Bu kolonizasyon boyutu, hastayı etkileyecek ciddi bir enfeksiyon boyutunda değildir. Sadece bu tedbirlerin neler olduğunu konuştuk. Fakat basına, 'Sanki burada yoğun bakımlar kapatılmış, hizmet durdurulmuş' gibi algılanmıştır. Asla böyle bir şey söz konusu değildir. Biz hizmetimize devam ediyoruz. Hastalarımızın da bu konuyla ilgili herhangi bir rahatsızlıkları yoktur.''
-''Sağlık Müdürlüğü rapor hazırlıyor''
Bahçebaşı, Sağlık Müdürlüğü ile her türlü bilgiyi paylaştıklarını belirterek söz konusu bakterinin vücudun bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi durumunda insanlara bulaştığını, dirençli bir mikrop olmadığını, çabuk yok edilebileceğini söyledi.
DÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin de söz konusu bakterinin normal insanlarda dışkı sonucu görülen bir bakteri olduğunu, diğer bakterilerden tek farkının, ''uzun süre yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda kullanılan antibiyotiklerin bu bakterilerin güçlenmesine yol açması'' olduğunu söyledi.
''Tek amacımız enfeksiyonun gelişebileceği hastaları önceden belirlemek ve önlemeye çalışmak, salgın olması durumunda ise yapabileceklerimizi ortaya koymaktır'' diyen Şahin, herhangi bir sorunun olmadığını, yapılan rutin planlamaların basına yanlış bir şekilde yansıdığını savundu.
DÜ Başhekim Yardımcısı Prof. Öner Balbay de şu anda endişe edilecek bir durumun bulunmadığını, hastaları başka yere nakletmenin söz konusu olmadığını belirtti.